Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 938
  • 773
  •   1
Отговори
# 360
"Заплатите на чиновниците стъписаха цяла България.

Най-високата заплата в администрацията за 2023 година за чиновник в България е била бруто 6540 лв. (за директор на дирекция). Максималната на ръководителите на звена за вътрешен одит е била 6325 лв. Заплатите на административни секретари в министерствата, комисиите, институтите и др. са достигали 6 хил. лева. Това пише в Доклада за състоянието на администрацията за 2023 г., който служебното правителство прие.

Ето какви любопитни факти разкрива справката:За шестте най-ниски  нива – стажанти, сътрудници и изпълнители без опит, заплащането от тази година се вдигна от 933 лв. на 1400 лв. Рязко се увеличи това на най-високото експертно ниво – съветник в дирекция “Правна” на МС. От 933 лв. там заплатата стана 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство пък вече е 2500 лв."

# 361
Естествено, че хората ще имат претенции. Не четете ли какви са цените на гарсониерите дори. Как ако му давете подаяние, той ще може да има покрив някога над главата си. Сега ще кажете, ами да е учил за да не чисти входове. Да, ама не. Търсенето определя правилата, както и при имотите. На някои може да им се иска да могат за 100К да си купят тристаен с гараж в София както беше преди 10 години , но не става.
Така и с пазара на труда. Щом няма кой да събира кофите за 1000 лева, ще му се плаща 2 хиляди. Ако 1 на хиляда иска да върши тази работа, а 900 на хиляда искат да са мениджъри, юристи, инфлуенсъри, риалити звезди и подобни. Никой не иска да върти геврека в градския транспорт, никой не иска да кара тира и да е далеч от дома си 9 месеца в годината. Затова и без висшУ , труда на такива се заплаща.
Забравете вече , че може да се експлоатира труда на хората, както е било преди и без осигуровки да работят и извънредни и т.н

Aма почакай малко, аз на това нищо няма да възразя, защото мисля същото. Но това е пазар на труда, търсене и предлагане, а не социалност. Социалността е нещо съвсем различно. Както и ограбването на средната класа с високи данъци.
Иначе ако "никой не иска да събира кофите за 1000" има две решения - или вдигат заплатата, или търсят друго решение. Дали механизация някаква, дали вносни работници. И двете страни имат право да търсят най-изгодното. Но това няма общо със изкривените пенсии и надуването на данъците на средната класа. И забележи, че България не е "останала" с плосък данък, а е реформирала данъчната система към плосък данък. А и сам казваш "Нали не мислите, че България е най , най зле в световен план.
Като стандарт и начин на живот дори сме към благоденстващите народи по света. Само тук се втълпява, че сме от най бедните , а в действителност сме в златната среда и има доста по-зле от нас.". Щом е така (а и аз така смятам), значи няма нужда от още социалност и изкривяване на пазара, а от свобода на договарянето. Пък чиито труд е по-ценен ще получава повече.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 09:39 от Черна станция

# 362
Ама и да възразяваш все тая.
Ако няма жена/мъж  да идва да ви чисти входа за Х, явно на други места дават 2Х
Ако възразявате и тези скъсалите си гъза от учене, хващате парцала с кофата и правите график. Първи апартамент май, втори-юни ...
Ама дали ще се получи, едва ли ... Ще кажат нека вдигнем таксите, аз не мога да мия, че съм на козметик утре.
Социалната част е в това, че ако има половин милион които са останали с пенсии под прага на бедност им се добавя до тази сума.
Или очакваш, да отидат да си ги доработят по входовете...

# 363
Погледнете обективно разходите си - всичко се е вдигнало двойно ? От кога?
Ми вдига се - нали все говорим, че като печатат пари и вземат държавен дълг създават инфлация и ограбват всички, ама някои хора викат - така било по-добре, умерена инфлация била полезна за икономиката. И какво значи "умерена"?

Данъците са най-справедливия начин за преразпределение. Вече прогресивни ли ще са, колко ще е ставката, и т.н. е въпрос на сметки. Но поне се взема от тези, които могат да дадат, и по света принципът е колко повече можеш да си позволиш, толкова повече ти вземат.

Докато инфлацията, породена от печатане на пари и бюджетен дефицит, запълнен с държавен дълг, взема не по равно, а от бедните повече. Който е бил с 1000 лева заплата, при 10% инфлация бам догодина е все едно с 900. Вярно - може да се пазари с шефа си да му я вдигнат на 1100 и ще се радва, че уж е повишен, а тя пък същата. Макар и една година по-късно, все пак е догонил инфлацията. Но ако е имал и спестени 10 хиляди лева? Хоп, те вече са равни на 9000! И няма с кого да се пазари да му възстанови покупателната способност.
Докато богатите не ги засяга така инфлацията - техните пари са вложени в имоти, злато, акции, фирми и други активи, които си вдигат стойността с инфлацията, и тях този "данък" не ги засяга толкова.
И средната класа понякога намазва и се радва, ето например този предприемчив момък:
Депозирал преди година и половина 5 ап. на схемата 10/90 и сега ги продал, по 25К евро  разлика е направил на ап., чисто!  Сделките си ги направил по схемата с тристранно споразумение. Иначе казано, вложил 50К и за година и половина си върнал 50К и 125К  печалба. Да са му честити!
Вече има нужният му капитал да развие бизнеса си и да го качи на по-високо ниво.
Сега "бизнеса" си как ще го развие - ще депозира пак нови 5 апартамента, или даже 10, понеже вече има повече капитал. И ще се надява и те да се качат. Обаче ако пък паднат, отиде му целия капитал.
Това е проста схема с левъридж - увеличава ти многократно както печалбата, така и загубата.
Примерно апартаментът е бил 100к, той е дал вноска 10к. Апартаментът след 1.5 години струва 135к, той си взема нет 35к при вложени 10, както казва Томева.
Какво обаче става като настроят още 20,000 апартамента в София и няма толкова предприемчиви бизнесмени като него да ги изкупят всичките, та от 100 спаднат не "по 2 за лев", а само с 10%, тоест на 90к?
Неговите 10к, които е депозирал, стават на нула, понеже апартамента може да продаде само за 90, и дължи тия 90 до договрената цена от 100, от които е депозирал само 10.

# 364
Ама и да възразяваш все тая.
Ако няма жена която да идва да ви чисти входа за Х, явно на други места и дават 2Х
Ако възразявате и тези скъсалите си гъза от учене, хващате парцала с кофата и правите график. Първи апартамент май, втори-юни ...
Социалната част е в това, че ако има половин милион които са останали с пенсии под прага на бедност им се добавя до тази сума.
Или очакваш, да отидат да си ги доработят по входовете...

Прагът на бедността е малко абстрактно понятие, но да не го обсъждаме. Пенсиите обаче зависят от това какви вноски са правени, а не са социална услуга. Защо някои имат високи, а други ниски? Ми защото някои се осигуряват на всичко, а други на МРЗ. И каква пенсия да имат после? Докато са работили не са изхранвали тогавашните пенсионери, ама днес някой трябва тях да изхранва? Също така зависят и от осигуровките на работещите на светло, а като им вдигнете неразумно данъка те ще отидат в чужбина, защото данъкът вече ще е същият, а там другите предимства са повече. Ще има и сива икономика, и дивиденти и накрая за пенсионерите ще стане по-зле. Ми то практиката го е показала.
Иначе за кофите и парцалите вече казах, че съм съгласна - свободно договаряне.

А за да сме все пак по темата - писаха ти вече, че въпреки скока на цените днес имотите са по-достъпни отколкото преди десет или двадесет години. няма нужда от още социалност, понеже на някого му било скъпо.

# 365
Преди няколко страници минахте темата с решетките и долните етажи, но много пишете, пък аз искам да си кажа Joy, че по НС няма решетки, защото реално етажите с апартаментите започват от 2-ри-3-ти нагоре. Долу винаги е партер с магазини, офиси и т.н.
При панелите няма такова нещо и затова хората искат да се подсигурят.

# 366
Поел си е риска, спечелил е. За мен това е много рискова инвестиция.

Понеже заплащането на чистачките предизвика много спорове - горе-долу еднакво е плащането по входовете наоколо, обикновено е дейност, с която някой си добавя приход.

Ако зависеше от мен само - фирма или една миеща хубава прахосмукачка и всеки да си чисти на етажа. Но масово все още е метла-парцал и кофа, както впрочем и в много български фирми е отношението към иновациите.

Към момента се съмнявам, че някой, който вложи 10% за "капариране" на зелено ще може след няколко години да ги продаде с такава печалба. Не че пазарът ще се срине, просто предлагането на ново строителство е доста голямо.

# 367
Ще ги изхранват, защото част от тях са хранили сегашните работници гледали са ги и са ги пращали на училище , нещо че са ги оставали с 10 долара средна заплата в голямата криза, затова , че не са им направили вноските по дълговете тройни и четворни като други.
Защото България при дълг от около 100% от БВП в годините на прехода е една от малкото , която го е намалила 4 пъти. Останалите страни в ЕС в повечето случаи са го удвоили.
Ако нямахме отговорни правителства от Костов насам, които изнесоха горещите картофи от фурната сега можеше данъците да са ти двойни, само за да плащаш лихви по дългове.
И не , на нас нямаше да ни се размине като други. Вече е изпробвано, ако не плащате ровете по кофите. Произвеждате ток, добре изнасяйте го, стойте на тъмно, но няма да ви опрощаваме нищо.
Да не говорим за тези работили по ткзс- та и къде ли не и са ги осигурявали на нищо, за да може да изнасяме консерви за да има внос на петролни продукти.
Темата е много дълга и пак ти казвам с вашото мислене не знам какво ще се случи.
Над 2 милиона българи са напуснали страната защото са им дали правото да работят и живеят легално, голяма част в ЕС. Поне 20% от тях съм сигурен , че са увиснали на социалната им система.
Даже едва ли са толкова малко. Като ни върнат 500 хиляди и кажат стига сме ги хранили тези с бг личните карти, време е вие да се грижите за тях, ще стане весело.

# 368
Данъците са най-справедливия начин за преразпределение. Вече прогресивни ли ще са, колко ще е ставката, и т.н. е въпрос на сметки. Но поне се взема от тези, които могат да дадат, и по света принципът е колко повече можеш да си позволиш, толкова повече ти вземат.
Да, обаче сам казваш, че е въпрос на сметки, а не видяла жабата, че подковават вола, па и тя вдигнала крак. Някъде може да има високи данъци, но поне се знае за какво отиват. И държавата си ги събира от всички. А у нас хем се краде, хем се пилее от некадърност и корупция, хем държавата нищо не събира и в мрежите на НАП попадат  малките риби, а големите си пият кафето. У нас, в нашите условия плоският данък се е доказал като успешен. И ако пак не вървим достатъчно добре причината не е в него, а в другите изброени недостатъци на нашата система.

Докато инфлацията, породена от печатане на пари и бюджетен дефицит, запълнен с държавен дълг, взема не по равно, а от бедните повече. Който е бил с 1000 лева заплата, при 10% инфлация бам догодина е все едно с 900. Вярно - може да се пазари с шефа си да му я вдигнат на 1100 и ще се радва, че уж е повишен, а тя пък същата. Макар и една година по-късно, все пак е догонил инфлацията. Но ако е имал и спестени 10 хиляди лева? Хоп, те вече са равни на 9000! И няма с кого да се пазари да му възстанови покупателната способност.
Хващаш се за екстремните случаи с голямото печатане, но то не е постоянна практика. Умерената инфлация е 1 до 3 процента и практиката е доказала, че се компенсира, защото в исторически план хората не обедняват. Но ако имаме дефлация на спестителите може да им е добре, но прочутата формула "Пари - Стока - пари' " може да спре да работи. Както казах - сегашната система е замислена да подкарва хората с остена да бачкат и да харчат. Като има инфлация се купува/инвестира, а не се трупат пари на влог. И това движи икономиката. Измисли друга система и да видим.

Сега "бизнеса" си как ще го развие - ще депозира пак нови 5 апартамента, или даже 10, понеже вече има повече капитал. И ще се надява и те да се качат. Обаче ако пък паднат, отиде му целия капитал.
Това е проста схема с левъридж - увеличава ти многократно както печалбата, така и загубата.
Примерно апартаментът е бил 100к, той е дал вноска 10к. Апартаментът след 1.5 години струва 135к, той си взема нет 35к при вложени 10, както казва Томева.
Какво обаче става като настроят още 20,000 апартамента в София и няма толкова предприемчиви бизнесмени като него да ги изкупят всичките, та от 100 спаднат не "по 2 за лев", а само с 10%, тоест на 90к?
Неговите 10к, които е депозирал, стават на нула, понеже апартамента може да продаде само за 90, и дължи тия 90 до договрената цена от 100, от които е депозирал само 10.

Твоите къси позиции не са ли 1:1 същото? Ако пазарът се срине ще спечелиш, ама ако не се срине ще загубиш. Впрочем колко време вече чакаш това сриване?

# 369
"Заплатите на чиновниците стъписаха цяла България.

Най-високата заплата в администрацията за 2023 година за чиновник в България е била бруто 6540 лв. (за директор на дирекция).

За сведение. Знам за зам.-директор на училище в малко провинциално градче с основна заплата 4600 лв. Не всички са така, но основна заплата за директор около 4 хил. лв. е нещо нормално. В някои училища е и по-висока. Голяма част от директорите отдавна са в пенсионна възраст, т.е. имат още 40-50% допълнително възнаграждение за прослужено време. Отделно пари за 24-ти май, 15-ти септември, коледни, награди, добавки за това и онова и... хм... да го кажем куче влачи рейс.  + добрата пенсия естествено.
През последните години освен в магистрали, много пари се наляха и в образованието. Някои училища усвоиха милиони (буквално) за обновявания на сградния фонд. Сещайте се.

Така че директорите на дирекция да си гледат сиромашията Simple Smile

# 370
Т.е. имотите спрямо заплатите са си ОК.

# 371
Бих перифразирала - Спрямо доходите, които "привличат" или, които демонстрират повечето хора Wink, а не заплатите Grinning

# 372
Умерената инфлация е 1 до 3 процента и практиката е доказала, че се компенсира, защото в исторически план хората не обедняват.
И как ще ги накараш да печатат само умерено, а не колкото искат?
На пияница ако дадеш ключа от избата с вино и му кажеш "то умерено е полезно, по една чашка на ден" - ходи му гледай сеира. Не му ли вземеш ключа, няма как да го спреш да пие колкото той прецени. А светът в момента е оставил централните банкери и началниците им да печатат колкото преценят. Виждаш кой печели от това и кой губи. Губят бедните, а печелят богатите (както става през по-голяма част от историята, де).

Твоите къси позиции не са ли 1:1 същото? Ако пазарът се срине ще спечелиш, ама ако не се срине ще загубиш. Впрочем колко време вече чакаш това сриване?
Ами подобно е - но аз съм рисков играч и спекулирам. Пък при недвижимите имоти нали уж се залало на сигурно, и било подходящо сега да се купува за живеене, а не за спекулиране? За спекулантите си има борса и финансови активи - не ми харесва като стока от първа необходимост (като жилищата) се превърне в предмет на спекулации, които вдига цената й непосилно за тези, които имат нужда от нея.

За моите къси позиции по-добре да ме питаш в темата за инвестиции, но за да не кажеш, че бягам от отговор ще напиша и тук (който не го интересува да не чете).
Скрит текст:
Те не вървят така, както би ми се искало. На индекса нали ти писах, че отворих шорт когато мина 5000, но го отворих със спред на фючърси декември 5000/5200. Е, днес е 5256 така че съм загубил максималното и повече не мога да загубя (ограничено ми е отгоре до 5200), но пък до декември има много време да се обърне - кой знае. Пилците се броят наесен.
Имам и директни шорт позиции, тях съм ги писал кои са:
Е, не от много време. От лятото някои избрани - Тесла, Апъл...
А СП500 откакто наближи 5000. Но съм шорт със спред на дълги фючърси, тоест ограничавам отгоре. И лонг пут спред на фючърси. Все пак е по-разумно със спред.
При Апъл съм наникъде - ето как върви от началото на годината:

При Тесла съм добре:

За съжаление, имам и няколко други, които са зле. Но съм си поел риска, печеля-губя, нося си последствията.
Имам и дълги - злато, петрол, уран и някои други твърди активи. 

# 373
За някои браншове и професии, определено да.

# 374
За някои браншове и професии, определено да.
На Запад жилищата са скъпи, защото там имотите са “рядък” ресурс, има много къщи и НС е мнооого ограничено и все малки блокчета, дори и в столиците. В България с това масово застрояване по големите градове с огромни сгради и всяка зелена площ се превръща в кооперация има “излишък” от този ресурс и няма логика жилищата да струват толкова. Само в България се строи като инвестиция и 30% от жилищата да стоят заключени и празни. Дори гетата в Париж, Лондон и Берлин не са толкова застроени, колкото в момента масово са кварталите в София, Пловдив, Варна и т.н.

Последна редакция: чт, 30 май 2024, 12:09 от aljosha

Общи условия

Активация на акаунт