Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 35 250
  • 773
  •   1
Отговори
# 600
Mystic, честито! Да сте здрави и щастливи в него дълги години.

И аз изповядах сделката на апартамента, който купих импулсивно на акт 15. Реших да не чакам акт 16, че да мога да го продам в момента, в който минат 2 години.

Не са ли три?

# 601
За брокерите - не е вярно, че "нищо" не могат. За да си УСПЕШЕН (а не посредствен или друго) в работа, която включва общуване с много и непознати хора, се изискват качества като: общителност, такт, познаване на материята, готовност за работа в неудобно за теб - ама удобно за клиента време, умения за работа в екип, че даже - умения за обслужване на клиенти. Защото за услугите, това е мега важно.
Така че - където писахте, че "всеки", който не може друго, е станал брокер - бих казала, че много набързо тия дето не стават, станаха продавач-консултанти, или нещо друго си.

И от мен - честито за апартамента на Мистик! Със здраве да си го ползвате!

# 602
От моите срещи с брокери в малък областен град бих казала, че на повечето брокери им липсва елементарна правна грамотност в областта на недвижимите имоти, за да бъдат успешни.
Чак после идва умението да се общува. Отделно брокери, които са служители на големи агенции ползват готови макети на предлагане, които не са универсални и отблъскват някои клиенти.

ПП   Мистик, честито! Оставяй негативните емоции отвъд прага на новия дом. Мое житейско мото е, че една работа не излиза на добър край, ако не се пообърка в началото. 😀
Приеми, че проблемите при сделката са "откупили" безпроблемно то ползване на имота в бъдеще.
А ние тук ще си чакаме разказа за перипетиите. 😉

# 603
  • София, Bulgaria
Моето мнение е, че както при всички професии, добър в своята област си, когато:
1. Мисленето ти е насочено към клиента. Той е твоя фокус. Парите са следствие.
2. Когато мислиш и действаш. Мислещите хора са кът.
3. Когато си отговорен човек и оценяваш гласуваното доверие.
4. Лични качества, като: умение да контролираш процеса и хората в него. Представете си в една сделка понякога участват десетина човека, всеки с различна роля и всеки отделна планета. Изгубиш ли контрола, не умееш ли да поддържаш баланса, става мазано. Големи проблеми и стрес и при най-безпроблемната сделка.
5. Мързел и скатаване това е един от най-големите проблеми. Мързеливият хитрец се е родил с такова мислене.
6. Знания и компетентности. Задължителни! Но по-задължително е да знаеш, че не всичко знаеш. Да търсиш консултация, мнение не е слабост, а сила. С питане до Цариград се стигало. Ами питай- адвокат, нотариус, конструктор, архитект, геодезист, банкер... питай, консултирай се... тези хора са арсенала на всеки брокер.

Ще дойде заветния ден ще приемат Закон за "регулиране" на професията. Който не е, ще изкара един курс за 2 месеца и ще вземе лиценз. Едни хора ще съберат едни пари иии...
Какво ще се промени за клиента? Всички ние, като клиенти, в която и да е област трябва да се научим да изискваме. Да избираме, кой ще ни обслужи, да е ясно от ден първи, какво ще бъде направено и как. Да се информираме, всеки един пазар и сфера, как работи и тогава да се хвърляме.
Формулата: Марче, айде да купуваме/продаваме, добре Пешо давай, отваряй сайта и да почваме. Това не е добра формула.
Че аз, като си купувах спортни, летни обувки отделих повече време, за да проуча вариантите, марките, качествата, за да избера, каквото ми е необходимо. Само веднъж бързах и поръчах нещо от излязла ми реклама в интернет и после от доставчика, ни вест, ни кост... а стоките бяха пълен боклук и не отговаряха нито на марка, нито на размер. На всичкото отгоре, като най-голямото теле, не направих преглед, дори не си спомням имаше ли тази опция.

# 604
Не само, че им липсват всякакви познания, ами аз по нагли и нахални хора трудно мога да опиша. Дори практикуващите каране на такси не са такива.
Томева може и да се обижда , но такава е действителността. Естествено има и изключения, но в масовия случай са такива. Три пъти съм имал досег с тях и нито един от тях по мое желание и трите пъти беше тотал щета.
Първия път беше преди повече от 10 години и пуснахме обява , като изрично написахме, че не желаем техните услуги. Ами на следващата сутрин обявата ни беше пусната от 3-4 такива агенции без наше съгласие, използващи нашите снимки, а дори не виждали имота.
Да, в обявата беше описано всичко точно, коректно и подробно с точната локация.
Няма да се впускам в подробности, но нивото е супер зле в този бранш, не комуникативни, а нахални е точната дума, защото дори такситата няма да те спрат и да искат да те закарат някъде, ако ти не желаеш за разлика от тях.
Иначе успех на стигналите до успешни сделки, въпреки тях.
И не съм съгласен, че като плащаш пари трябва сам да си вършиш работата, но да плащаш за нея.
Още по малко ми е ясно, как брокери на ответната страна, могат да защитават и моите интереси и неговите.
Но да искат пари и от продавача и купувача им е запазена марка.

Последна редакция: ср, 05 юни 2024, 07:02 от 0001

# 605
  • София, Bulgaria
Три пъти съм имал досег с тях и нито един от тях по мое желание и трите пъти беше тотал щета.

Ето, за това говоря! Никой не е твърдял, че интернет е безопасно място. Всеки може да си направи регистрация и да  реши, че е брокер.
Всеки продавач, пускайки обява, трябва да упражнява контрол след това.
Аз мисля, че конкретно тази практика умря с времето, но може още да се навъртат. В повечето случаи е със съгласието на продавача, защото си мисли, че колкото повече агенции му рекламират имота, толкова по-добре за него.
Аз много добре съм запозната с всички лоши практики на пазара, с маниерите на измислени брокери, с маниерите на "великите" брокери, но и с тези на наистина добрите брокери и те са все повече и повече и повече стават.
И съм твърдо зад тезата, че всеки купувач или продавач има заветното право да избира дали да има брокер или не.
Обаждането по оферта на имот, НЕ трябва автоматично да означава, че наемаш брокера, публикувал обявата и съответно плащаш комисиона.

# 606
Не знам за какво говориш, но това е все едно някой да си направи профил с твоите снимки.
Да не говоря, че в една от агенциите които се опитваше да продаде имота ми без мое съгласие, дори бяха взели стоп капаро на човека бяха договорили уж от мое има отстъпка от цената Satisfied

Аз продавам имота си , личния си имот за Х, обаче бай Х го продава на по ниска цена...
Аз знам , че имота ми е Х квадрата, обаче той е прибавил още от него си...

# 607
Обаждането по оферта на имот, НЕ трябва автоматично да означава, че наемаш брокера, публикувал обявата и съответно плащаш комисиона.
Но за съжаление точно това означава.
Пък нашият продавач дори не знаеше, че имотът му се предлага от още една агенция.
На един оглед, на който ходихме преди това, имотът се предлагаше от частно лице, но много голяма и позната на всички агенция беше качила също обява и даже го бяха обявили на по-висока цена. Като звънях за оглед питах продавача дали се предлага все още директно, понеже съм видяла, че е качена и обява от агенция и така пак той разбра от мен, че има още една обява... Явно се е разправял, понеже до 2-3 дни беше свалена.

Да не говоря, че в една от агенциите които се опитваше да продаде имота ми без мое съгласие, дори бяха взели стоп капаро на човека бяха договорили уж от мое има отстъпка от цената Satisfied
Aбсолютно същото се случи и при нас! Продавачът ми звъни вечерта, че човекът, чиито пари са взели, ходил да го търси до тях да си иска парите от него. А той не знаел какво се случва, пари не е взимал от никой, освен нас... Доказателство има, че агенцията ги е взела, да "договаря" условия.
Ще се съдят ли сега, кво ще правят, не знам, но имаше такива намеци.

# 608
  • София
Ето примери, че се контролират хората, а не процеса. Звучи малко зловещо да контролираш хората в процеса Grinning
А лиценз се дава, лиценз се и отнема. Контрол на брокера е нужен, както се вижда от примерите по-горе  Blush

# 609
  • София, Bulgaria
Mystiс, вашият продавач е знаел, че имота му се рекламира и от агенция и огледи е правил с тях. Този купувач е ходил видял е имота и предложил цена, не се получила сделката, защото вие сте го купили. Агенцията ще му върне депозита, надявам се. Освен, ако не са измамници.

Exter, чакай да се задейства отнемане на лиценз в БГ. В София по статистика има 4500 заети лица, работещи в агенции. А колко са неофициално, един бог знае.
А относно контрола на участниците в сделка, не съм се замисляла дали е звучи зловещо, но реално това е необходимо. Защото може един човек да подлуди всички останали. Огромен процент от проблемни сделки идват от човешкия фактор в сделката.

# 610
Във всяка професия и сфера има и нагли, и некомпетентни, и мързеливи, и несериозни, и безотговорни. Архитекти, инженери, лекари, учители - навсякъде има такива, БЕЗ изключение. Защо не приемате за нормално, че и при брокерите е нормално да има? А тия по-горе не само, че са изкарали висше образование (за сметка на данъкоплатците), Ами и не поемат отговорност за грешките си - имат си "застраховка професионална отговорност" и - буквално - се учат на наш гръб. Тъй че, защо гледате и търсите кусурите у тия, а у другите не ги търсите? На ВСИЧКИ плащате! На едни директно, на другите - индиректно.

# 611
Защото за останалите описани от вас , отиваш и им искаш услугите, докато при брокерите в повечето случаи не е така. Казваш, не искам вие да ми предлагате имота, обаче те го правят и ако не им клекнете, започват да ви пречат дори да си продадете имота.
Не бих казал дори професия, по точно ми приличат на тези по светофарите дето мажат по стъклата и ви искат пари колкото и да махате с пръст , че не искате да го правят.

# 612
Ами, никой не те задължава ВСЕ ОЩЕ да ползваш посредник за сключване на сделки от този характер. Възможно е да не се ползват тези услуги, но си трябва да си отдели човек доста от личното време, включително и умение да се брани от брокерите. Но най-вече, отделяне от личното време. Повечето хора не искат да го направят. И също, макар че вземат един чувал с пари, вероятно най-крупната сума в живота им - не искат да седнат и да почетат ден-два-три за особеностите на този вид сделка. Понеже да мрънкаме доста по-лесно:-) не го приемай лично.

# 613
  • Бургас
Mystic, честито! Да сте здрави и щастливи в него дълги години.

И аз изповядах сделката на апартамента, който купих импулсивно на акт 15. Реших да не чакам акт 16, че да мога да го продам в момента, в който минат 2 години.

Не са ли три?

Вярно, че три. Ами ще чакам три.

# 614
  • София, Bulgaria
Не мога тук да влизам в подробности, защото най-вероятно ще се приеме за вид реклама, само ще кажа, че в нашия бранш, няколко собственика на агенции от 10 месеца много сериозно работим в посока образование и развитие на брокера. Първо изградихме Общност, с много строги критерии за влизане в нея. Тази общност прерасна в Асоциация.  Проведохме над 10 големи събития, семинари, дискусии със стотици участници и продължаваме всеки месец.
Другият фокус е клиента. Целта е да бъде информиран, какво да изисква от брокера, как да излезе на пазара. Кое ограничава правата му и как да си ги търси в рамките на закона.

Общи условия

Активация на акаунт