Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 80

• 34 966
  • 773
  •   1
Отговори
# 615
Не го приемам лично, ама как по подробно да ти го опиша.
 Не искам техните услуги, не искам да ми предлагат имота , но те го правят и то по доста неприятен начин.
Подбиват ми цената и си пишат някакви си общи части за да привличат вниманието.
Аз пиша , че апартамента е 96 квадрата, защото толкова е по нот. акт, обаче те написали , че продават 110 квадрата апартамент и потенциалните купувачи първо им звънят на тях.

И започват едни пазарлъци, ама ние ще ви докараме клиенти, вие само подпишете тук , че ще ви предлагаме ние имота и такива. Не искате ли да си продадете имота ...
Мога книга да напиша от номерата им.
Идват на оглед уж частно лице и започва да снима уж да показва на мъжа си снимките, снимките после в нета в нова обява
Scream

# 616
  • София, Bulgaria
0001, тези практики не са добри практики. Но ето и вие, не искате брокери, но ги пускате на оглед, като чуете "купувач". Или искате или не искате....
А като си видите имота, качен от тях, звъните и казвате да я махнат, защото не сте ги оторизирали. В противен случай ще сезирате КЗП. Веднага ще изчезне обявата!

# 617
Томева, знаете ли как се случи накрая сделката...
 Колкото и да се напъваха брокерите, не взеха и стотинка от мен.
Да , може би повече от два месеца се нагледах на какви ли не изпълнения.
Никакви договори не подписах с агенция и за тях цената беше по-висока от обявената от мен плюс стандартната им комисионна. Казах им ако вие ще предлагате имота за вас цената е 5% над обявената от мен.
Ама как така .... ама ....
Искаха да си сваля моята обява и да получа исканата от мен сума и да не се интересувам, че те ще си добавят на практика двойна комисионна само от купувачите.
 Не стана и си взеха накрая само от купувача 3%, а и купувачите ясно разбраха, каква е цената която искам аз и какво ще плащат те.
Все пак е хубаво да се уточни, че става въпрос за период преди 10 години. През 2014 година пазара все още не беше се възстановил, а аз трябваше да продам за да взема друг имот от роднини.

# 618
Моето мнение е, че както при всички професии, добър в своята област си, когато:
1. Мисленето ти е насочено към клиента. Той е твоя фокус. Парите са следствие.

Kaто цяло съм съгласна, но не и с това. Парите са причината да се прави бизнес и са неговата основа. Фокусът върху клиента е следствие, което е нужно за да му се вземат парите. И, естествено,  при определени обстоятелства се случва парите да бъдат взети все едно и тогава вече отношението към клиента е пожелателно и зависи от възпитание и характер. Но като цяло цел номер едно са парите, а не удовлетворението на клиента, което е само предпоставка за основната цел. Респективно клиентите винаги трябва да имат едно наум, че може да ги прецакат, ако е изгодно на продавача или доставчика на услугата.

# 619
Mystiс, вашият продавач е знаел, че имота му се рекламира и от агенция и огледи е правил с тях. Този купувач е ходил видял е имота и предложил цена, не се получила сделката, защото вие сте го купили. Агенцията ще му върне депозита, надявам се. Освен, ако не са измамници.
От агенцията са казали на другия потенциален купувач, че са му предали техния депозит, но апартаментът е продаден. Демек, че продавачът е измамника. А той пари от тях не е получавал и нищо не знаеше по въпроса. Естествено, няма и доказателства.
Но е стресиращо някакъв човек да цъфне пред вас и да иска да му върнете няколко хиляди, които не сте му взели, нали?...

И на мен ми стана гадно за човека, това можеше да сме ние...
Дано си върне парите.

# 620
  • София, Bulgaria
Няма значение, какъв е пазара. Лошите практики са си лоши. Правото на избор дали да имаш брокер или не е право на всеки.
Като решите, че не искате,  не ги пускате и точка.
И си отстоявате правото. Никой няма да влезе на сила в дома ви.

Mystiс, това е ужасно, бас се хващам , че "агенцията" е от "копърките"

# 621
Няма начин да не си ги върне, освен ако не е пиратска агенция. Все пак има някаква разписка на кого ги е дал и само тя му е документ. Респективно може да си ги търси от другата страна, подписала се на разписката. Тук никакъв здрав разум не може да проумее защо ще гони продавача. Затова мисля, че го е гонил евентуално за неустойката, например връщане в двоен размер. И за да не му плащат тази неустойка от фирмата са казали, че вината не е тяхна. Иначе казусът просто няма смисъл, освен ако не става дума за хептен галфон с нулева правна култура.

# 622
Вие от звездите ли разбирате кой е брокер и кой не...
Казах ви клиент, жена уж частно лице, дойде на оглед снима хубаво , прави видеа ,и повече не е видях. Дали е приятелка на брокер, дали е брокер представила се за частно лице е все тая , но имаше ексклузивни снимки, които другите нямаха в обявата си.

И разбирате ли , че в много случаи само пречите за сделката , а не помагате. Не виждам и грам да са помогнали на купувачите в моя случай, но бяха ги подлъгали и вързали с тях да им търсят имот и ако купели такъв , който и те предлагали, но от друг, щяло да има проблем. Някакви такива.

За мен брокер трябва да получава комисионна само ако може да ми предложи нещо ексклузивно , отговарящо на моите критерии и което не мога да си го намеря в обявите с два клика.

# 623
Колкото и да се стараят някои агенции да имат изисквания към брокери и да обучават, докато няма ясна регулация за всички, ще се намъкват какви ли не неграмотници и некадърници.

Скоро не съм влизала, ама допреди няколко месеца още срещах обявата за апартамент, който се продаваше преди 5 години. Хем и тогава някои от снимките не бяха реални (ходих лично на оглед) - банята кой знае от коя друга обява беше снимана, но продължаваха да излизат ту тук, ту там. Сигурно отдавна е продаден, но компилацията от снимки продължава да се предлага "изгоден имот в Младост".

В момента е много по-трудно човек да стане екскурзовод, отколкото брокер. А за второто се изискват икономически, правни, комуникационни познания и умения, умения да презентираш, трябва да се носи някаква отговорност, а не - "дай тука стоп-капаро на честна дума".

Малко за имотите по морето:

"Цените на ваканционните имоти край морето през последните години отбелязваха по-умерен""темп на растеж, но се очаква през следващата година той да се засили, догонвайки цените в София. В момента сделки с апартаменти по морето се сключват на цени на квадратен метър с около 20% по-ниски от тези в столицата.

Това показват наблюденията на строително-инвестиционната компания Green Life Development & Resorts. От компанията посочват, че квадратен метър във ваканционен морски имот по Южното Черноморие е около 800 евро, като в определени курорти стига и до 1600 евро.

Най-скъпи излизат апартаментите в Созопол - между 1200 и 1600 евро за квадратен метър. Така "втори дом"  с една спалня започва от 75 000 евро, а с 2 спални – от 95 000 евро, като тази стойност достига 130 000-140 000 евро за по-функционалните имоти. Къщи в Созопол пък се предлагат на цени, които започват от 280 000 евро."

https://www.segabg.com/hot/category-economy/cenite-na-morskite-a … gonvat-sofiyskite

# 624

От агенцията са казали на другия потенциален купувач, че са му предали техния депозит, но апартаментът е продаден. Демек, че продавачът е измамника. А той пари от тях не е получавал и нищо не знаеше по въпроса. Естествено, няма и доказателства.
Но е стресиращо някакъв човек да цъфне пред вас и да иска да му върнете няколко хиляди, които не сте му взели, нали?...

И на мен ми стана гадно за човека, това можеше да сме ние...
Дано си върне парите.

Споко! Вие депозит по 10 лв. ли оставяте за да капарирате апартамент? Това са хиляди левове, продавачът да поиска документ, че са предадени парите на агенцията, съответно агенцията да даде документ че е предала парите на продавача. Аз за 2 лв. искам фактура вие за хиляди левове се притеснявате че няма документ.

# 625
Eстествено, че човекът разполага с документ, че е предал парите на въпросната агенция.
Но предполагам и той се е стресирал и затова е ходил да провери директно с продавача как стоят нещата, след като онези му казали, че са ги предали на него.
Все пак, именно защото не става въпрос за малко пари, човекът се е притеснил и затова е реагирал емоционално.
Не би трябвало да има проблем да си ги върне. Но е гадно как само предават топката. Не зная кому е нужно и не виждам полза за тях.

# 626
Тоест дал е депозит, но не е видял апартамента лично? Как продавачът не е знаел, ако е имал оглед? Странно.

# 627
Имало е оглед.
Но след това са искали да предложат по-ниска цена. В такъв случай дават депозита на агенцията и тя "преговаря" за условията с продавача. Преговори обаче изобщо не е имало.

# 628
  • София
Големите агенции прибират този депозит и го описват по номер на банкнотите. При връщане се връщат абсолютно същите описани банкноти. Обаче при малките е мазало- похарчват ги за норматив и после чакаш да вземат от друг и да връщат. Случвало ми се е да ми го връщат на части, в рамките на месец някъде Grinning

# 629
Големите агенции прибират този депозит и го описват по номер на банкнотите. При връщане се връщат абсолютно същите описани банкноти. Обаче при малките е мазало- похарчват ги за норматив и после чакаш да вземат от друг и да връщат. Случвало ми се е да ми го връщат на части, в рамките на месец някъде Grinning

Много трудоемко. По-лесно е всички банкноти в плик, залепва се и даващият се подписва на плика. После му се връща същия плик. Е отваря се все пак да се види, че има пари.

Общи условия

Активация на акаунт