Шестокласници 2023/2024 - Тема 3

• 27 867
  • 797
  •   1
Отговори
# 735
Моят дядо беше художник нищо не изкарваше с картините си, защото не направи компромиса да рисува така, че да се продава. Единици са тези, които успяват, и от там, къща не храни. Успехът е низ от компромиси, и касае ли изкуство е много трудно. Материята е такава. Може сега да е по лесно, времената да са други, не знам, не разбирам. Но знам едно, рисува ли му се на човек, не му трябва чак толкова художествено училище, трябва му платно. Пък и моята ако стоеше денонощно на платното, да се замислим, ама тя не , само от време на време, получава и се, има талант, но иска ли го наистина  не съм сигурна

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 11:13 от Априлски душ

# 736
  • у дома
До края на 10 кл има разлика само в часовете ИУЧ и ФУЧ,тези по ООП са си едни и същи като брой.
За Москва съм сигурна,че са космически изискванията,за тук,в България не съм чак толкова -познато дете влезе точно в НХА/даже тази година завърши/ без да е ходило на курсове в периода 8-11кл,учеше ЕГ-в 12кл реши да учи това и то даже да речем не в началото на 12кл и ходеше на уроци и успя да влезе.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 19:58 от svetlaem

# 737
До края на 10 кл има разлика само в часовете ИУЧ и ФУЧ,тези по ООП са си едни и същи като брой.
За Москва съм сигурна,че са космически изискванията,за тук,в България не съм чак толкова -познато дете влезе точно в НХА/даже тази година завърши/ без да е ходило на курсове в периода 8-11кл,учеше ЕГ-в 12кл реши да учи тива и то даже да речем не в началото на 12кл и ходеше на уроци и успя да влезе.
НХА беше трудно преди, сега имат много по- малко кандидати. Децата предпочитат чужбина. Едно време по десет години кандидатстваха за живопис, беше цяла сага.

# 738
  • София
Ако е заради профилите, много гадно, това значи, че във всяка гимназия, ако си профил география, пък решиш да учиш медицина, си прецакан.
За България няма проблем, но за чужбина може и да има. Не навсякъде, но може. Сашето беше първия випуск по новата програма. При тях още нямаше матури на материал за ООП. След това ги направиха. И ВУЗ-овете още не бяха ориентирани. Сега практически в България може да си кандидатстваш навсякъде и по много начини. Само за чужбина е проблем и то не навсякъде. Ама има си хора, които държат на конкретни университети и трябва да си знаят от сега какво правят. В повечето езикови училища се избират профили в 10 клас. Езиците са ясни, но другите един или два профила се избират тогава. И ако не се събере група или няма учител, който да преподава примерно биология увисваш... Това е кофти, че сега в 7 клас нямаш гаранция какви профили ще може да избереш в 10-ти.

Априлски душ, в моето семейство също има художници, например дядо ми, а и доста артисти. Аз, обаче говоря за децата ни и за сега. Спирам по темата, защото честно казано не ми се надговаря.

# 739
  • у дома
Vache,мисля,че още в началото си можеше да се явиш на 3 или 4 ДЗИ и ако предмвта не ти е ПП го държиш на ООП.Обратното не можеше-да държиш ДЗИ ПП,ако не ти е профил,но от миналата година го приеха и срещу заплащане може вече и това.
Например моето дете ще бъде 12кл и е профил мат-на ДЗИ ПП може да се яви само на материал от ПП-няма значение дали му е 2ро ДЗИ или от допълнителните.Обаче за България напр ТУ и УАСГ не правят никаква разлика между ДЗИ мат ПП и ООП/няма коефицент както е в СУ/,а двете ДЗИ-та са несравними като трудност.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 20:00 от svetlaem

# 740
  • София
По повод на профилите, наскоро бях шокирана да разбера от потърпевши познати деца, че има училища, конкретно 1-во в София ( тази година му се вдигна бала, тъй като е едно от училищата, в които учат испански), трети/четвърти профил се избира по това какво е решило мнозинството във всеки клас. Нямат достатъчно учители да образуват групи.
За мен това е ужасно прецакващо децата. 

Затова при избор на училище е добре да проучите въпроса с профилите - какво предлага и как точно. В повечето се знае изначално: например 1 НЕГ лайстунг класовете са само биология и химия профилите, а не получават ДСД2  диплом, направо немска, но ако е ниска,  и искат да ползват българската си диплома, за да учат в Германия - трябва да получат отделно сертификат по немски.  Но все пак никой не е застрахован от промени

Ще има да го мислим цяла година, но нищо според мен не е фатално и на всяка цена.

# 741
.Обаче за България напр ТУ и УАСГ не правят никаква разлика между ДЗИ мат ПП и ООП/няма коефицент както е в СУ/,а двете ДЗИ-та са несравними като трудност.
Това за УАСГ е вярно, аз даже говорих с тях по този повод, защото е доста несправедливо. Отговорът им беше, че в строителните техникуми няма профил мат, заради специалните предмети, а от там им идва основния контингент студенти. Малко от тях изобщо държат ДЗИ мат, предпочитат да се явят на изпита по Мат за УАСГ. А този изпит е доста труден, в него има много материал от профилната подготовка. Абе недомислено стана с тези два етапа гимназиално образование. Но пък за УАСГ е тегаво само ако си жена и искаш архитектура. Мъже кандидати има малко, а в инженерните специалности хич не им трябва математика, влизат с ДЗИ бел

# 742
  • у дома
Pouh,то и в малките градчета е много стеснен избора-ние сме в областен град,детето ми е в МГ/по-точно ПМПГ/,СХН-можеше да избира 3 ПП между мат и бел,а 4ПП между ае и философия-това е.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 20:02 от svetlaem

# 743
Например в 133 от познати разбрах, че не могли да сформират профил математика, заради липса на учител, което е прецакало много деца. Ако си влязъл в елитна езикова гимназия с цел да учиш език, а после да продължиш инженерна специалност,информатика или архитектура, това много затруднява.

# 744
  • София
Vache,мисля,че още в началото си можеше да се явиш на 3 или 4 ДЗИ и ако предмвта не ти е ПП го държиш на ООП.Обратното не можеше-да държиш ДЗИ ПП,ако не ти е профил,но от миналата година го приеха и срещу заплащане може вече и това.
Напринер моето дете ще бъде 12кл и е профил мат-на ДЗИ ПП може да се яви само на материал от ПП-няма значение дали му е 2ро ДЗИ или от допълнителните.Обаче за България напр ТУ и УАСГ не правят никаква разлика между ДЗИ мат ПП и ООП/няма коефицент както е в СУ/,а двете ДЗИ-та са несравними като трудност.
Да, права си! Имаше някаква драма с ВУЗ-овете и какво взимат от матурите. На следващата година нещо промениха. Не съм се интересувала, защото на моята дъщеря не е трябвала матурата.

Pouh, то всяка година си е за нея си с тия профили. Както и всяко училище само си решава. Моето дете беше още от 8 клас с профилиращи физика и математика. В 10 клас пуснаха анкета и за децата, и за родителите. Колко профила искаме и какви да бъдат. На база на това се реши, че ще има още един профил към вече определените (всички паралелки в НПМГ са с ясни два профила още от 8 клас). След това дадоха възможност да се избере профил от всички предмети без информатика. В класа на дъщеря ми имаше деца избрали история, биология, философия... Нямам идея как е сега там. Например в 35-то училище се избират два профила, освен двата езика, които учат от 8 клас. Там, обаче са ги чифтосали. Примерно химия и биология, физика и математика. Не може да си комбинираш ти. Според мен е тъпо, ама е решение на училището. Не е ясно догодина как ще бъде и какво ще има. А пък след 4 години когато ще избират нашите деца съвсем не се знае.

Малко от тях изобщо държат ДЗИ мат, предпочитат да се явят на изпита по Мат за УАСГ.
Е, не е вярно! Точно на ДЗИ ООП мат се явиха всички кандидатстващи тази година архитектура, защото е по-лесна от изпита в УАСГ. Естествено, явиха се и на изпита.
Моето мнение е, че най-добрата промяна в образованието за тия 30 г. е въвеждането на двата етапа в средното образование. По много причини. Друг е въпросът как се изпълнява в училищата.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 12:06 от Vache

# 745
  • у дома
О,за влизане в ТУ хич няма да им е проблем-на изпита зад от ПП са 2-3 от 30 общо,но после ще им е трудно.Имам наблюдения върху приема за УНСС и ТУ-съвсем спокойно си влизат изобщо без ПП мат.

Всяка една профилирана гимназия си е с определени 1 и 2 ПП,не само НПМГ-обаче на ПС се гласува дали да са 3 или 4 ПП и според това двцата избират още 1 или 2 ПП в края на 10кл.Като може тази год училището да е гласувало  4 ПП,а след 4г да гласува 3 ПП.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 20:04 от svetlaem

# 746
  • София
Vache, сега е и моментът и да попитам това се чете "Ваш" на БГ, нали, ако идва от френски, де Simple Smile ?
В 73-то е като в 35-то, комбинирани са, не може да избираш трети и четвърти профил, но пък комбинациите са 6 на брой, така, че децата все пак имат избор.

Това за елитните езикови е мит, че децата влизат, за да учат език само, обикновено страшно много се държи и на другите предмети математиката, биология, физика, история....Това е моят опит, де...Например 73-то или така наречената втора немска  е силно ориентирано към точните науки според сина ми ( при нас 70% от класа, например са с профил математика/физика или информационни). 

# 747
И в 1 НЕГ бяха по двойки профилите до миналата година. Новата директорка е решила от тази година да комбинират децата както искат. Ако се съберат достатъчно деца за профил, ще има такъв. Големия син сега ще е 9 клас там, ще видим догодина в 10 като трябва да избира, дали ще е така. Иначе и по двойки профилите бяха добре подбрани, така че е пак добре. И да, и там като в 73 , повечето деца избират мат + нещо друго. За профил БЕЛ +ИЦ едвам са се събрали достатъчно деца мин. година.

# 748
Vache, нещо не си ме разбрала. От тях, значи децата от строителните техникуми. Те няма как да държат ДЗИ мат ПП, защото нямат такъв профил.  Поради тази причина и УАСГ приравнява двете матури за ПП и за ооп, което и дискутирах.
А иначе изпита по Мат им е тежък, но като видиш списъците са се явили над 600 човека тази година, включително почти всички, кандидатстващи архитектура.  Те се явяват и на ДЗИ ооп, но УАСГ взима по- високата оценка и заради това ходят и на двете, поне момичетата, аз тях гледах.  И не мисля, че е много лесно ДЗИ ооп има доста забиващи задачи, форматът е друг, зависи как  се готвиш.

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 12:38 от Априлски душ

# 749
Мацки, от сега темата придобива характер, който не знам къде ще избие до това време на следващата година.
Като стане време да си подмятаме мейли и пароли за пощата, смятайте ме за “старо куче”, ама аз възнамерявам малко да позачезна.  Просто твърде напечено ми идва от сега за университети и проучвания:-)
Айде, весело лято и по спокойно 😎

Общи условия

Активация на акаунт