Рим - 28 тема

• 44 539
  • 731
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
Здравейте!
Дали е необходимо да се купят предварително билети за някой от тези обекти: Галерия Дория Памфили, Палацо Валентини, Палацо Венеция, Императорския форум, Национален паметник на Виктор Емануил II, Капитолийския музей, Central Museum of the Risorgimento? Чака ли се много по опашки? Ще сме в началото на септември и предвид децата не ми се иска да чакаме повече от половин час.
Взех билети за Палацо Колона, но ми прави впечатление, че няма фиксиран час, а от 9:15 до 13ч. Предполагам, че трябва да отидем възможно най-рано, за да не чакаме много за вход.

# 196
Здравейте!

Взех билети за Палацо Колона, но ми прави впечатление, че няма фиксиран час, а от 9:15 до 13ч. Предполагам, че трябва да отидем възможно най-рано, за да не чакаме много за вход.
За Колона през април не сме купували предварително билети и не резервирахме час. Отидохме към 11:30 и имаше 5-6 човека преди нас на каса. Упътват те и са много учтиви служителите. Ако решите да отидете по-рано , ще спечелите просто по-малко народ вътре, докато разглеждате, но от друга гледна точка няма смисъл според мен.

# 197
Тъй като в момента в Рим са невероятни жеги, търся възможност за прохлада Simple Smile 😀.  Какво бихте препоръчали повече Капитолийските музеи или Дория ?

# 198
  • Бургас
Запазила съм място за настаняване в Рим, на много добро място още преди два месеца, но с по изгодни самобитни билети за периода 15.11-20.11.24 удрям на камък. Въпроса ми е месец два преди пътуването изкачат ли по евтини самолетни билети? Или да не се надявам ами да буквам сега с ITA? Това пътуване ще е подарък за дъщеря ми за РД. Тя учи изобразително изкуство и италиански език и мисля, че е най подходящия подарък Grinning
Забелязах, че и сега мога да закупя билети за Ватиканските музеи и Секстинската капела, за нашия период, но още не съм купила.

# 199
  • София
Тъй като в момента в Рим са невероятни жеги, търся възможност за прохлада Simple Smile 😀.  Какво бихте препоръчали повече Капитолийските музеи или Дория ?

Дория, пък има и кафенце отвън в двора на сянка.

# 200
За втори път съм в Рим, но определено мога да кажа че този народ се е побъркал след пандемията. Толкова много хора туристи не съм предполагала че може да има. През 2018 сме идвали август за 5 дни , и тогава съм била впечатлена от тълпите туристи, но това е било нищо в сравнение с това сега. Пред свети Петър опашката е през целия площад, хората стоят на температура от 38 градуса в 11 часа сутринта. Такова нещо нямаше през 2018, никакви опашки , нищо. 2 пъти влизахме в свети Петър тогава и никога не сме чакали.
За Ватикана: облеклото няма проблем,  само преди да влезете в Сикстенската капела трябва да покриете раменете. Забелязах хора с къси панталони и потници. Ама вътре беше такъв задух и топло че и по бански няма спасение. На излизане от сикстинската капела има 2 изхода - този от дясно е за групи, а от ляво за хора закупили индивидуални билети. През 2018 като идвахме незнам как, но излязохме от десния изход и веднага се  оказахме в св. Петър и се качихме на купула  Може би защото билетите ги бяхме купили на черно пред входа и те бяха като за група. Т.е влязоме цяла група от 15 човека закупили билети на черно от един индиец и след входа всеки тръгна индивидуално, въпреки че на билета пише че е за група . Начила си урока от 2018  , този път купих билети 2 месеца по рано на нормална цена. Но на десния изход на сикстинската капела ударих на камък...там стояха 2-ма полицаи и гледат всеки билет и пускат само групи. Е , върнахме се през левия изход отново до входа на музея.
Боргезе: много се чудих дали да не взема билета със съкратеното време и редуцирана цена от 17.45 ч., но в крайна сметка купих нормален билет от 17ч. Е голяма грешка. Хем от 2018 имам спомен че беше малка и бързо я обиколихме. Но викам сега ще сме с децата и те може малко повече да огледам, да не ги ощетя.. нищо де.. само да кажа че 1ч е напълно достатъчен.
Билети за до 25 години: само на Колузеум и Ватикана гледат личната карта.  В галерия Боргезе даже и не са искали документ.
Транспорта е под всякаква критика, но така беше и през 2018. Така че за мен не е изненада. Да много е мръстно по улиците,  незнам къде е проблема.. но освен мръсотията забелязах че има много просяци и бежанци навсякъде..ужасно е.. Коментара на малката ми дъщеря беше че след като е видяла Рим  Париж се е издигнал в класацията и . Тя преди си мислеше че от Париж по мръсен град столица  няма. Но уви имало.. Но това зависи и от базата за сравнение.. междудругото ние много обичаме Италия и сме поне 3 пъти в годината на почивка тук, но Рим е различен.. въпреки мизерниците по улиците, мръсотията и неуредиците , хубаво е да се види и изживее..

# 201
Аз да ви кажа, ходих два пъти юли месец по време на пандемията, когато нямаше почти никакви туристи. Чисто беше.

# 202
  • София
няма никакъв начин да е чисто. реки от хора, буквално. няма как да се изчисти, то трябва армия чистачи в Рим и пак не става

# 203
За мръсотията и тълпите от туристи съм доста съгласна с вас, макар че човек стига да иска намира начин. И аз живея в един друг европейски град , където целогодишно има такива тълпи от туристи но това не пречи да е чисто.. Но както и да е..нека не задълбаваме темата...така или иначе още веднъж Рим си заслужава да се види.

# 204
  • Германия
И аз останах с такова впечетление, наистина много хора, голяма лудница, макар че аз живея в Берлин и тук си има доста туристи. Не знам за просяци, но търговците определено са навякъде и са много дразнещи, то вода, то пауербанк , вентилатори, шапки...направо ти ги навират в лицето.
Но си струва да се види ❤️ и бих го посетила отново.

# 205
Foley точно същото впечатление имам. Ние живеем във Виена и Италия ни е много близко и затова по няколко пъти годишно идваме. Но в Рим е различно, но интересно..

# 206
Последното нещо, което ми прави впечатление в Рим е чистотата. Не че не забелязвам боклуците, но са много там където и туристите са много. При последното посещение отседнахме на улица "Говерно векио", съвсем близо до "Two sizes". Наоколо беше пълно с пластмасови чашки и лъжички от тирамису. Сутрин рано всичко беше почиствено, но до вечерта картината пак ставаше същата. Така че нека се наслаждаваме на това, което ни предлага града.

# 207
Може ли някой да препоръча място за съхранение на багаж в близост до Термини?

# 208
  • София
Здравейте, имам закупени билети са индивидуално посещение във Ватиканските музий с точно определен час. Има ли отделна опашка за закупилите онлайн билети или всички се редят на една и съща. Колко по рано трябва да се отиде, за да се влезе в определиния час.

# 209
Може ли някой да препоръча място за съхранение на багаж в близост до Термини?
В самата гара има.

Здравейте, имам закупени билети са индивидуално посещение във Ватиканските музий с точно определен час. Има ли отделна опашка за закупилите онлайн билети или всички се редят на една и съща. Колко по рано трябва да се отиде, за да се влезе в определиния час.
Отделна е, отивате на входа и ще видите, има табели, най-много 15-20 мин. по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт