В тази връзка ти препоръчвам да вземеш две тетрадки и в едната всичко, което прочетеш, слушаш по темата "връзка с родителите" да си запишеш. И втората "лични граници", беше написала някъде горе, че "личните граници" не помагат, което не е така. Когато четеш активно по въпроса и си водеше записки, препрочиташ изграждат нови неврони връзки и нов начин на мислене, съответно реагираш по друг начин.
Ето малко от моите записки:
Уважение към себе си, да построиш собствения си свят. Защо се смаляваме пред някого, кой ме дърпа надолу. Където е фокусът ми, това расте, хората които ме нараняват се дистанцирам. Ясна граница, какво може и какво не! Система от мерки, към тези, които искат да минат границите ми: игнориране, прекъсване на контакта, ирония...Ясно показване, че така не могат да се държат....и т.н.
Родителите; сепарация, минимално споделане, минимален и кратък контакт. Всяко казано нещо, умело ще се използва срещу мен. Никой на никого нищо не дължи. Ако вменяват вина, как ако не са били те, ако....това е манипулация, изборът да се родим на този свят е техен, ние с нищо не сме виновни.....и т.н.
И след всичко написано от мен по повод тази неизбежна свързаност с родителите, рода, духовност се сещам за описаната история от теб, когато си отишла в Пирогов и си казвам, понякога просто трябва "скъсаш" синджира и всеки път, когато усетиш "буцата" в гърлото ти, да се сетиш за тази ситуация и че реално с тези хора те свързва само това, че благодарение на тях си на този свят . И последно нямай очаквания, очакваш ли да се променят, да станат по-добронамери....❤ Очакването винаги боли, но когато нямаш очаквания дори може да се изненадаш от някой тяхно положително действие.