За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 977
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
  • Мнения: 5 435
На принципа на "студен чай"- предполагам😉

# 166
  • Мнения: 8 031
Имам много ябълки и искам да направя сладко/мармалад…Трябва ли да се обелят?


Трябва, да. Аз ги беля, изчиствам семенниците и режа ябълките на средно големи парчета. Сварявам ги отначало с малко вода (да речем, нивото на водата в тенджерата да е до 1/3 от обема на ябълките) и още горещи ги пасирам. Тогава вече добавям захарта и варя мармалада до сгъстяване (въоръжи се с дълги ръкави, ръкавици и гледай около котлона да няма нищо, което да се налага после излишно да миеш и чистиш) към края добавям равна ч.л. лимонтозу. 

А как се прави сок от сушен бъз? Заинтригувахме ме.
Аз не съм правила още, но приятелка го прави по следния начин: залива с вряла вода цветовете и ги кисне така почти до охлаждане, добавя мед и лимонов сок на вкус - така приготвен е за директна консумация, не за консервиране.

# 167
  • Русе
  • Мнения: 6 366
Скрит текст:
А как се прави сок от сушен бъз? Заинтригувахме ме.

По горе е посочено. В порцеланов съд за чай запарвам сушения бъз /само цвета, без дръжките/, като изстине добавям захар /мед/ и лимонов сок. Горещ го използвам като чай против кашлица или го добавям към други сушени билки.
 

Скрит текст:
Имам много ябълки и искам да направя сладко/мармалад…Трябва ли да се обелят?

Виж по рецептата. Можеш да направиш само с ябълки.

# 168
  • София
  • Мнения: 12 260
Имам много ябълки и искам да направя сладко/мармалад…Трябва ли да се обелят?
Не! Не не се обелват, ето и рецептата - ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_494.html

# 169
  • Мнения: 8 031
Имам много ябълки и искам да направя сладко/мармалад…Трябва ли да се обелят?
Не! Не не се обелват, ето и рецептата - ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_494.html
Това е оня мармалад с пектин, който се реже.
Аз си правя просто мармалад от ябълки, без добавен пектин - в бурканчета (тъкмо за него съм и писала в предишния си пост). Също става много гъст и като гребна с лъжицата, се задържа изцяло формата му. Като обелвам и почиствам предварително ябълките, си спестявам досадното прецеждане на люспи и семки.

# 170
  • Мнения: 11 023
На принципа на "студен чай"- предполагам😉
и аз така си го представям

# 171
  • Мнения: 15 117
Златни сте! Дадохте ми идея за домашен плодов сладолед. Купих си формички и така навреме да ми дойдоха идеите със замразени плодове.
Формичките са от този вид -
Скрит текст:

# 172
  • Мнения: 24 915
Благодаря ви, това ми трябваше всъщност - дали с гореща вода или само в студена се накисват сухите цветове както когато се работи с пресни.

# 173
  • При децата ми
  • Мнения: 7 475
Как панирате манатарки?
Брашно, яйце и галета, или брашно и яйце? Или има и други начини?

# 174
  • Sofia
  • Мнения: 22 686
Как панирате манатарки?
Брашно, яйце и галета, или брашно и яйце? Или има и други начини?
Taка или брашното и яйцето разбити  и  в тестото и после галетата.

# 175
  • Габрово / но е чистокръвна старозагорка/
  • Мнения: 5 601
Скрит текст:
Хартиен плик, хартиена кутия, добре изсъхнал - не би трябвало да има проблем 👌.

Аз издирвам една точно определена рецепта, дано се сетите  - беше нещо като баница, тутманик със спанак и други неща... на Pety от Гответе с мен
polly търси тук, но се въоръжи с търпение. Защо ликвидираха този толкова добър сайт не знам....
https://www.gotvetesmen.com/c/recepti

# 176
  • Мнения: 9 496
Не става, Норче, поне от шест месеца не мога да отворя нищо там във форума.

# 177
  • При децата ми
  • Мнения: 7 475
Ще правя тас кебап със свинско месо. Слага ли се вино и ще стане ли вкусно и без вино? И ако се слага, какво да бъде: бяло или червено?
И още: Запържвате ли месото или го задушете?

# 178
  • Sofia
  • Мнения: 22 686
Ще правя тас кебап със свинско месо. Слага ли се вино и ще стане ли вкусно и без вино? И ако се слага, какво да бъде: бяло или червено?
И още: Запържвате ли месото или го задушете?
С  бяло вино правя винения кебап. Така или иначе аз първо задушавам  месото  и ползвам след това бульона му.

# 179
  • Мнения: 2 816
Тас кебап е без вино, винения кебап е с вино...инак са си еднакви по състав и рецепта (поне аз така знам - не твърдя, че е енциклопедична достоверност 😀)
Леко запържвам месото заедно със ситно нарязан лук, като започнат да пускат вода, слагам червения пипер и виното, подправките и варя до готовност.

Норче, аз се свързах с Петя, благодаря все пак 😘. Инак  рецептите в сайта и аз ги отварям, но онези ценните, от форума - тц 😏. Толкова добри рецепти се загубиха ....
П.п доматите съм пропуснала 😊 при писането...

Последна редакция: вт, 28 май 2024, 23:01 от polly

Общи условия

Активация на акаунт