За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 981
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
  • Мнения: 2 360
   С цялото ми уважение към вас, но пиша само от личен опит. Замразени плодове  в пасатор/блендер и малко сметана/мляко - без захар. Е, не е сладък лед, сорбе, фрапе... После пак във фризер, така го правя.

# 151
  • София
  • Мнения: 12 260
Вече два пъти пробвам да правя сок от бъз, но го хвърлям. Мия бъза и го заливам с вода, а преди да са минали 24ч почва да мирише на прокиснало и гадно и го изсипвам. През нощта стои вътре. Дали не е топло времето и затова да става така? Някой с опит ще каже ли къде бъркам?
Не го понасям точно заради аромата, който се разнася за мен е отвратително,  но това си е бъз така си мирише. Може и да съм в грешка, но на вкус и цвят....

# 152
  • Мнения: 5 391
peych, мерси, ще я пробвам с пилешко Simple Smile
Вече два пъти пробвам да правя сок от бъз, но го хвърлям. Мия бъза и го заливам с вода, а преди да са минали 24ч почва да мирише на прокиснало и гадно и го изсипвам. През нощта стои вътре. Дали не е топло времето и затова да става така? Някой с опит ще каже ли къде бъркам?
Аз правя сироп почти всяка година. Към цветчетата, освен вода се добавя захар и лимони.

# 153
  • Sofia
  • Мнения: 29 364
Накиснатият бъз не се държи на топло.

# 154
  • Мнения: 11 023
аз направих една година много хубав сок доста количество от бъз и понеже не успях да го съхраня ме хвана яд и от тогава не съм правила. Но много обичам. Затова съм намислила да суша и да ползвам когато ми потрябва помалко.

# 155
  • Мнения: 8 031
аз направих една година много хубав сок доста количество от бъз и понеже не успях да го съхраня ме хвана яд и от тогава не съм правила. Но много обичам. Затова съм намислила да суша и да ползвам когато ми потрябва помалко.
Аз изсуших и прибрах, нямах време да правя от пресен бъз. От сухия мога да направя по всяко време, стига правилно да съм го съхранила - сложих го в хартиен пакет и после в картонена кутия, на тъмно - в килер. Сега се замислих, че може би трябваше кутията да оставя леко открехната, ама свърши - в селската къща е и чак юни ще ходя. 
Смятате ли, че е проблем затварянето напълно?
Суших го две седмици на един слой, видимо беше изцяло сух, нямаше влага и се ронеше прашец, когато го прибирах.

# 156
  • Мнения: 11 023
ако е влажен може да стане проблем, но стискам палци всичко да е наред !

# 157
  • Мнения: 2 816
Хартиен плик, хартиена кутия, добре изсъхнал - не би трябвало да има проблем 👌.

Аз издирвам една точно определена рецепта, дано се сетите  - беше нещо като баница, тутманик със спанак и други неща... на Pety от Гответе с мен

# 158
  • Мнения: 8 031
Благодаря, момичета! И аз прецених, че е достатъчно сух, за да го затворя (че пък да не го напъплят разни хранителни молци или друго, т.е. не беше необмислено действие), дано да е било така, ще си каже  Simple Smile

# 159
  • In transit
  • Мнения: 14 451
Хартиен плик, хартиена кутия, добре изсъхнал - не би трябвало да има проблем 👌.

Аз издирвам една точно определена рецепта, дано се сетите  - беше нещо като баница, тутманик със спанак и други неща... на Pety от Гответе с мен
Да не би да е на Лети? Опиши рецептата, ако се сещаш?

# 160
  • Мнения: 9 496

Аз издирвам една точно определена рецепта, дано се сетите  - беше нещо като баница, тутманик със спанак и други неща... на Pety от Гответе с мен
Пиши и на лични във ФБ.

# 161
  • Мнения: 2 816
Не, Pety.
Тя ѝ тук пишеше, в щатите живееше.
Рецептата....пусто като не я помня 🤔.
Беше тип мързелива баница, върти ми се, че имаше и мая в тестото...
Аууу, Пепи, мерси 😘
Сега ще притесня първо теб там 😅

# 162
  • Мнения: 43 980
А как се прави сок от сушен бъз? Заинтригувахме ме.

# 163
  • Sofia
  • Мнения: 29 364
Имам много ябълки и искам да направя сладко/мармалад…Трябва ли да се обелят?

# 164
  • Мнения: 24 915
А как се прави сок от сушен бъз? Заинтригувахме ме.
И аз това тръгнах да питам, не знаех че и от сушени става напитката. Майка ми прави докато са свежи цветовете в едни големи казани и стерилизира в бутилки после.
Изсушени цветове запазваме също винаги, но те са за чай като всички други билки, шипки, глогинки и прочие.

Общи условия

Активация на акаунт