За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 921
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
  • Варна
  • Мнения: 2 351
Сол, черен и червен пипер, магданоз, целина, някои слагат джоджен, аз -не. Но за следващ път мисля с малко мента.

# 586
  • София
  • Мнения: 4 978
Сол, черен и червен пипер, магданоз, целина, някои слагат джоджен, аз -не. Но за следващ път мисля с малко мента.
А джоджена защо ?

# 587
  • Варна
  • Мнения: 2 351
 Кое защо? Аз го предпочитам за боб/нахут.Но съм попадала на рецепти точно за заешка супа с него.

# 588
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
Подходящи подправки за заешка супа ?

https://ipeychev9.blogspot.com/2020/09/blog-post.html

# 589
  • Мнения: 9 495
Кое защо? Аз го предпочитам за боб/нахут.Но съм попадала на рецепти точно за заешка супа с него.
И добива вкус на агнешка Simple Smile аз слагам, на супа от заешка на карантия и правя менте агнешка за дъщерята, че обича Simple Smile

# 590
  • Мнения: 5 161
Здравейте, моля ви споделете рецепта за пържени филийки, ама вкусни и пухкави.
Опитах няколко рецепти от интернет, но явно нещо някъде бъркам. Възможно ли е да ми обясните като на напълно начинаещ стъпките и съставките и да опитам отново?
Нямам много опит, но искам да ги докарам на възможно най задоволителното ниво като за хубава сутрешна приятна закуска.
Благодаря предварително 💐

# 591
  • In transit
  • Мнения: 14 444
Здравейте, моля ви споделете рецепта за пържени филийки, ама вкусни и пухкави.
Опитах няколко рецепти от интернет, но явно нещо някъде бъркам. Възможно ли е да ми обясните като на напълно начинаещ стъпките и съставките и да опитам отново?
Нямам много опит, но искам да ги докарам на възможно най задоволителното ниво като за хубава сутрешна приятна закуска.
Благодаря предварително 💐

Първо, важно е какъв хляб ползваш. За мен едни от най-вкусните стават с багета, защото вътре средата е мека и пореста. Може и с друг, стига средата да отговаря на това изискване. С тостерен също стават дорбе или с козунак/бриош, питки бриош, ако имаш.
Второ, сместа. Аз я правя с 2-3 яйца (в зависимост колко хора ще храня) и около 100-150 грама течна сметана , от тази, която е за разбиване, в малки тетрапак опаковки х 200мл, трябва да пише, че с 30 или 36% масленост на нея. Може и с прясно мляко, вместо сметана, но с нея стават по-вкусни и пухкави.

Нарязваш хляба на филии с дебелина около 1см - 1.2см, в дълбока купа разбиваш яйцата със сметана с метална бъркалка, не с миксер!, само колкото да се смесят добре. Ако ще ги ядете със сирене/кашкавал може да сложиш щипчица сол, ако ги обичате със сладко или плодове, може да сложиш малко ванилия в сместа.

Потапяш добре всяка филия от двете страни и пържиш в съвем малко мазнина. Ако хлябът е много сух може да ги оставиш малко по-дълго в сместа, за да попият добре, но тогава ще ти отидат повече яйца и сметана.
Аз ги пържа в кокосова мазнина, слагам по 1 с.л. в тиган с диаметър около 22см и пържа на средно силен огън (7 от 9 степен), за по минута, гледаш да стане златиста повърхността и обръщаш.
Може да ги пържиш в обикновено олио, също става, на мен просто ми харесва аромата на кокос върху пържените филии.

# 592
  • Мнения: 8 019
Чак рецепта за пържени филийки...
Пържените филийки (и като вкус, и като пухкавост) зависят и от хляба. Най-хубави стават с франзела и този тип, на който навремето казвахме "заводски" - бял или Добруджа, без значение.
На следващо място - много добре разбити яйца, може съвсем малко прясно мляко или животинска сметана да се капне, но аз често ги правя само с яйца, за да не се разрежда панировката.
И още едно много важно нещо - добре загрято олио, количество почти като за маслена баня - т.е. не на дъното на тигана, а напр. 2 пръста.
Ако е удобно, дай подробности ти как точно ги прави, че да не станат, странно ми е чак. Може би някой от горните фактори да е повлиял, ама как да знаем кой?

# 593
  • Русе
  • Мнения: 6 362
Скрит текст:
Здравейте, моля ви споделете рецепта за пържени филийки, ама вкусни и пухкави.
Опитах няколко рецепти от интернет, но явно нещо някъде бъркам. Възможно ли е да ми обясните като на напълно начинаещ стъпките и съставките и да опитам отново?
Нямам много опит, но искам да ги докарам на възможно най задоволителното ниво като за хубава сутрешна приятна закуска.
Благодаря предварително 💐


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/03/blog-post_21.html

# 594
  • Sofia
  • Мнения: 22 676
Относно пържените/панирани филии само да вметна... по добре е да е поизсъхнал хлябът,  с пресен може да стане неприятна/тестена средата.

# 595
  • Мнения: 5 161
Mikkey, много благодаря за това изчерпателно обяснение. 👌👌👌
Morena, Peych 💐💐💐

# 596
  • Мнения: 24 909
Всеки си има начин за пържените филийки, по който ги харесва най-много. Майка ми ги топи буквално само в разбито яйце, нищо не слага друго. Бившата ми свекърва пък ги панираше в смес почти като за бухти - с кисело мляко, малко сода, малко брашно, естествено яйцата бяха повече отколкото би сложила в бухтите но разбрахте ме. Трети с прясно мляко или сметана харесват. Отделно там в яйцата ванилия, канела, май съм виждала рецепта и с мъъъничко индийско орехче.
Все са вкусни и все не бих ги върнала ако някой реши да ми направи Grinning Добре че е сууупер рядко, че и не бива да ги ям, но поне аз досега "лош" начин не съм видяла.
Скрит текст:
Ок, виждала съм, но това отказвам да го призная за човешко... един приятел си ги прави задължително със супер пресен бял хляб, най-обикновен нарязан та представяте си текстурата като ги изпържи. И после ги яде с кетчуп. Пред такива вече твърдо заявявам че съм на диета и само кафе ще пия Laughing
Та ако се търсят като на някой друг филиите да станат, най-добре ако има възможност този някой да се пита по кой метод са правени и с какъв хляб.

# 597
  • Мнения: 10 777
Аз пък ги пържа в масло. Баба ми правеше най-великите пържени филии, даже готвачки са я молили да ги научи и пак не го докарваха като нея. И аз не мога.

# 598
  • под тепетата
  • Мнения: 11 329
Natka, аз ги правя баш като бившата ти, но ме досрамя да си кажа.

# 599
  • Мнения: 9 495
Аз минах през смес като за палачинки, после с яйца, кис мляко и сода и спрях на само яйца с лъжица прясно мляко. Ръсех и с канела, и ванилия, и сос,  сега с мед и сирене Simple Smile ядем. От сутринта

Общи условия

Активация на акаунт