За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 915
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
Natka, аз ги правя баш като бившата ти, но ме досрамя да си кажа.
Имат си чар и такива, просто е различно. Стават по-хрупкави и по-пухкави, а само с яйца панировката е с друга текстура. Правила съм и в еърфраера, ако е там въпросът... компромис са в него, ама веднъж ми се бяха дояли а за 2 филийки тигани няма да тръгна да размятам Grinning За там вече и малко олио в яйцата, звезди Мишлен няма да вземат но за спасяване на положение биват.

# 601
  • Sofia
За статистиката аз в яйца и прясно мляко пържа, само с яйце са ни по сухи някак, от млякото омекват. Тази смес различно подправям - само сол или сол, малко захар, канела:   ванилия и ром. В олио и да стига поне до средата на филията.

# 602
Здравейте, имам въпрос относно милтикукър instant pot. При първа употреба трябва да се включи програма само с вода под налягане. Времето, което се задава е 5 мин, а виждам, че вече час и пооловина не приключва тази програма. В реда на нещата ли е или нещо не е наред?

# 603
Здравейте, имам въпрос относно милтикукър instant pot. При първа употреба трябва да се включи програма само с вода под налягане. Времето, което се задава е 5 мин, а виждам, че вече час и пооловина не приключва тази програма. В реда на нещата ли е или нещо не е наред?
Трябва да изпуснете налягането принудително.
Вижте в книжката. Много добре е обяснено.
Успех!

# 604
На темата с пържените филийки - 3 поколения жени вкъщи не можем да ги правим хубави. Нито баба ми, нито майка ми, нито аз. Не ни стават, не ни се получават и това си е. Палачинките също и затова и рядко ядем тези 2 закуски. Но сега така ми се е прияло, че направо примирам. Направих едни несполучливи преди да се престраша да попитам тук и ще пробвам и с вашите съвети, само трябва да минат няколко дни, че ми е забранено да ям често хляб 🤭🤭🤭

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 14:35 от Lale_Lili

# 605
  • Русе
Скрит текст:
На темата с пържените филийки - 3 поколения жени вкъщи не можем да ги правим хубави. Нито баба ми, нито майка ми, нито аз. Не ни стават, не ни се получават и това си е. Палачинките също и затова и рядко ядем тези 2 закуски. Но сега така ми се е прияло, че направо примирам. Направих едно несполучливи преди да се престраша да попитам тук и ще пробвам и с вашите съвети, само трябва да минат няколко дни, че ми е забранено да ям често хляб 🤭🤭🤭

Опитай да направиш тези палачинки. Стават божествени. Рецептата е добре обяснена, няма какво да объркаш.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/07/blog-post_20.html

# 606
Мда, хубави палачинки за мен са и с мляко, и с вода в рецептата, винаги и двете. Само с мляко ми стават по-жилави, а то като ще е така... няма голяма полза от това че са тънки.

# 607
  • Русе
Скрит текст:
Мда, хубави палачинки за мен са и с мляко, и с вода в рецептата, винаги и двете. Само с мляко ми стават по-жилави, а то като ще е така... няма голяма полза от това че са тънки.

Опитай тази рецепта. Може да промениш мнението си. Само с прясно мляко са.

# 608
Правила съм много близка, не мога да гарантирам дали е била същата рецептата, не беше "нашето". Нещо във вкуса не харесаха моите хора тогава, в сравнение с другите които им правя с мляко и вода. Аз толкова и правя де, особено последните години само ако сме се събрали пълна къща, предимно другите ги ядат.
Но аз и затова написах - за мен са по-хубави така. Друг може друго да харесва повече.

# 609
Ами нали вкусът на всеки от нас е индивидуален. Аз най-много харесвам с равни части кисело, мляко прясно мляко и вода.  Следват кисело мляко и вода. Захранена съм с такива с прясно мляко, мама още така си ги прави, но не са моите. Това ми е рецептата https://pep-4o.blogspot.com/2013/03/blog-post.html?m=0

# 610
Вярно че и с кисело мляко стават чудесни, просто "класическите" рецепти са с прясно и тези с кисело мляко не са първото което някой ще ти даде като опция ако търсиш рецепта.
Същата тази жена която цитирах вчера за пържените филийки че прави смес с кисело мляко почти като за бухти, правеше и палачинките с кисело мляко и вода. Не ми беше хрумвало до тогава, честно казано, все пак "по книга" са с прясно... Но у тях винаги имаше кисели млека в хладилника, а прясно почти никога, така че тя заместваше в доста рецепти. Та покрай нея тогава и аз доста неща изпробвах и установих че повече ми харесват с него някои от тях.
Скрит текст:
Беше преди много години, нейният съпруг работеше във фабрика в която даваха всеки ден кисело мляко на всички и в хладилника винаги имаше по няколко, него дори не го купуваха

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 17:28 от natka

# 611
  • Русе
На мен тези блини с кефир са ми фаворит.

# 612
Таз тема не знам защо я посещавам Simple Smile
От вчера ми се привиждат пържени филийки, от днес палачинки и блини...
Все пак, колкото и да са близки, поне за мен блините и палачинките са различни. Може би в някои рецепти киселото мляко в палачинките идва от блините, не съм се задълбочавала да търся произход и връзки.
Стискайте палци за черешовия сладкиш на Мики, днес купих огромни хрупкави череши - за коктейлни уж ги глася, ама може да отидат и на сладкиш.
И като така, да питам вие как правите коктейлни или озахарени череши? Каня се да пробвам нова за мен рецепта.
Традиционната, по която правя всяко лято, е много пипкава - иначе се получават.
Нека да кажа най-общо как ги правя, пък вие кажете по-различен и бърз начин, ако имате.
Почиствам черешите и ги кипвам за 5-6 мин. със захар и вода (количествата - по рецепта). На следващия ден ги изваждам от сиропа да се оцедят и редуцирам сиропа до 1/3.
Варя черешите по 3-4 мин. всеки ден в продължение на около седмица, като до следващия престояват в сиропа. След последното кипване (когато са готови, са сравнително твърди и прозрачни) ги подреждам на фини решетки (като сито) и ги суша няколко дни (докато спрат да лепнат). Прибирам ги в стъклени съдове и стоят така година и повече (ако оцелеят), ползвам ги за пълнеж на сладкиши и декорация.

# 613
Има го това наистина, на български на всичко името все е палачинки Grinning Колко пъти съм се подвеждала да кажа pancakes когато разговорът е на английски, а те съвсем друго си мислят... Камо ли да тръгна да им обяснявам разликата между блините и "френските" палачинки. Палачинка е всичкото, ако не искат - да не го ядат Grinning (няма такъв случай до сега)

# 614
  • Русе
Скрит текст:
Таз тема не знам защо я посещавам Simple Smile
От вчера ми се привиждат пържени филийки, от днес палачинки и блини...
Все пак, колкото и да са близки, поне за мен блините и палачинките са различни. Може би в някои рецепти киселото мляко в палачинките идва от блините, не съм се задълбочавала да търся произход и връзки.
Стискайте палци за черешовия сладкиш на Мики, днес купих огромни хрупкави череши - за коктейлни уж ги глася, ама може да отидат и на сладкиш.
И като така, да питам вие как правите коктейлни или озахарени череши? Каня се да пробвам нова за мен рецепта.
Традиционната, по която правя всяко лято, е много пипкава - иначе се получават.
Нека да кажа най-общо как ги правя, пък вие кажете по-различен и бърз начин, ако имате.
Почиствам черешите и ги кипвам за 5-6 мин. със захар и вода (количествата - по рецепта). На следващия ден ги изваждам от сиропа да се оцедят и редуцирам сиропа до 1/3.
Варя черешите по 3-4 мин. всеки ден в продължение на около седмица, като до следващия престояват в сиропа. След последното кипване (когато са готови, са сравнително твърди и прозрачни) ги подреждам на фини решетки (като сито) и ги суша няколко дни (докато спрат да лепнат). Прибирам ги в стъклени съдове и стоят така година и повече (ако оцелеят), ползвам ги за пълнеж на сладкиши и декорация.

Кубратова, плодовете и сиропа на това сладко идеално подхождат за сладкиши и декорация. Ако им устоиш и не си ги хапнеш преди това. Правил съм по този начин и вишни, без пълнеж от орехови ядки.

П.П. мога да ти дам чешка рецепта на руски език за озахарени череши /вишни/.

Общи условия

Активация на акаунт