За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 476
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
А колкото до миенето и пръските ...  Ами то и буца сирене да измиеш, пръска - почистваш и толкова.
Аха, то и мнгото чистене е вредно. Simple Smile

# 406
С каква мазнина мажете дървените дъски?
На една - две дъски съм имала в инструкцията - със зехтин  .Но зехтина стана много скъп и затова с олио.

Di Soleil никога не съм имала плесен по дървени дъски. Съвсем са си добре.
Но разбира се всеки си знае за своето домакинство. Аз и пластмасови имам , има големи боклуци и сред пластмасовите. 

И да не забравяме , че пластмасата има пореста структура . Ако толкова задълбочаваме.
А аз не смятам да задълбочавам  ,че у нас имам едно овне което всичко души преди да си го сложи в устата ... сега остава и лупа да вземе.

Последна редакция: вт, 18 юни 2024, 19:09 от bella-ciao

# 407
С каква мазнина мажете дървените дъски?
На една - две дъски съм имала в инструкцията - със зехтин  .Но зехтина стана много скъп и затова с олио.

Di Soleil никога не съм имала плесен по дървени дъски. Съвсем са си добре.
Но разбира се всеки си знае за своето домакинство. Аз и пластмасови имам , има големи боклуци и сред пластмасовите.  

И да не забравяме , че пластмасата има пореста структура . Ако толкова задълбочаваме.
А аз не смятам да задълбочавам  ,че у нас имам едно овне което всичко души преди да си го сложи в устата ... сега остава и лупа да вземе.
Ако те утешава, че и козирозите имат някои такива навици  Simple Smile
Синът ми лупа не ползваше, но бодне месце на вилицата и го вдигне на светлина да види дали има прозрачна (т.е. мазна) част. При всичкото ми старание се е случвало хапка котлет да прозира с милиметър в края, по която причина не се ядеше не само прозиращата част, ами целият котлет.
И аз не се вманиачавам, просто мразя пластмаса във всичките й форми, а при дъските действително се и наранява и в хигиенно отношение е по-неблагонадеждна от дървото. Дървото го поддържам с масло за дъски и прибори от Икеа.

# 408
Моето души всичко. Лъжица, вилица, нож, чинията , ябълка, банан, филия хляб, геврек , листо от марула , ... всичко. Ако не му харесва как мирише го оставя на страна и не хапва. И това са миризми, които никой друг не усеща.  Ето преди малко подуши белените морковчета едно по едно и изяде две .
Но пък не оглежда под лупа и ще внимавам да не дочуе нещо от дискусия за микроби по дъските .

# 409
Не знам какво не ни харесвате на козирозите, имам си твърдо мнение от малка кое искам да изям и кое не искам Grinning
И подушвам всякаква храна преди да я изям, освен ако не е някъде където околните биха ме гледали странно де. Но вкъщи си ми е част от удоволствието от храната пък.

А за дъските, сигурно има значение и от какво дърво са де, но и грам не вярвам че всички си ги омасляват и поддържат религиозно. Щом стои  мокра дълго време, приемам че попива - вода, кръв, каквото е имало върху нея. Пластмасовите са ми твърди, май меламин се води. Не ми пука и да ги потопя във вряла вода, да ги дезинфекцирам с нещо или каквото още ми хрумне да ги направя. Това е с което аз се чувствам комфортно, в моята си кухня. Друг ще е с друго. И всеки си има доводите.
При мен го има и факторът че съм виждала буквално започнала да мухлясва в пукнатина или в отвора за окачване дървена дъска. Не моя, но нали съм го видяла... а съм алергична към всякакви плесени и гледам при мен да нямат много възможност да виреят.

# 410
Дървени дъски са забранени в гастрономията.
В коя държава?

# 411
Ще взема и аз да мина на пластмасови поне за суровото месо. А иначе за миенето на месото като питах майка ми отговорът беше "разбира се, че се мие". Виждам че доста хора го мият и нямат проблеми, но мен все ме човърка откакто прочетох това за водните капчици и ще спра да го мия.

# 412
  • Русе
Няма научни доказателства за правилно поддържани дъски за рязане, изработени от твърда дървесина като клен, орех, ясен, бук или дъб, които да имат вредни нива на бактерии и да представляват опасност за здравето на крайния потребител.
Но, в някои страни е забранено ползването на дървени табли за сервиране.

# 413
Ще взема и аз да мина на пластмасови поне за суровото месо. А иначе за миенето на месото като питах майка ми отговорът беше "разбира се, че се мие". Виждам че доста хора го мият и нямат проблеми, но мен все ме човърка откакто прочетох това за водните капчици и ще спра да го мия.
Ако е толкова голяма дилемата ти дали да миеш месото или не, методът на natka е приемлив (в съд с вода слагаш месото и така миеш, да не е под течаща вода).
Дъски ползвам дървени, като имам отделна за зеленчуци, месо, колбаси /мезета. За риба и пиле постилам върху дъската сгъната хартия за печене.

# 414
Дървени дъски са забранени в гастрономията.
В коя държава?
Във всички европейски.

# 415
Ползвам си дървени дъски и освен, че  мия веднага след ползване, веднъж седмично ги хващам, търкам със стоманения тел за чинии и лимонов сок. Нямам съдомиялна, но много ми харесва у децата как ги мие - редовно ги слагат вътре, вече 5 години и няма мухлясала,
вмирисана, пукната итн и когато ходим у тях просто си ги събирам и пускам. Сега чакам малките да си вземат съдомиялна. За сурово пиле и меса имам 2 отделни, които ползвам. Пластмасови си бях купила преди време, едната още стои неползвана, другата стана на резки и изхвърлих.
И няма как да не мия месото и рибата, при нас често тези продукти ги започвам от живо състояние Simple Smile    После мивката с препарат и гланц и това е. Слава богу, живи сме.

Последна редакция: ср, 19 юни 2024, 08:45 от пеп-4o

# 416
Ползваме основно една дъска - дървена. Измивам я добре с вода и веро след рязане на сурово месо и риба. В останалите случаи - след зеленчуци, само с вода. Месо и риба мия винаги.
Как приготвяте манголд? Въртят ми се идеи за руло, супа, яхния с картофи, баница... Изпитани рецепти от личния ви опит търся, ще се доверя на вас. Разгледах и в сайтовете, има доста рецепти. Миналата година го правих с яйца, но не ми хареса.

# 417
  • София
Миналата година го правих с яйца, но не ми хареса.
Ако не ти е харесал вкусът, може просто да не е твоята храна.

Синът ми като малък така душеше всичко, шегувах се, че с котарака са на един акъл... Сега на почти 15 яде ако не всичко, поне повечето неща, и в големи количества, вече не души.

# 418
Миналата година го правих с яйца, но не ми хареса.
Ако не ти е харесал вкусът, може просто да не е твоята храна.

Синът ми като малък така душеше всичко, шегувах се, че с котарака са на един акъл... Сега на почти 15 яде ако не всичко, поне повечето неща, и в големи количества, вече не души.

В смисъл комбинацията с яйца не ми хареса. Искам да опитам и други ястия с манголд.

# 419
  • Sofia
В смисъл комбинацията с яйца не ми хареса. Искам да опитам и други ястия с манголд.
Бюти, не че съм го готвила така, но това бих сготвила ми хрумва сега... с агнешко или телешко - яхния... или пък постна с нахут... Ако са му по-големички листата, може  и сармички - постни или не... Или с ориз...

Общи условия

Активация на акаунт