За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 28 438
  • 748
  •   1
Отговори
# 540
Нарязани и оваляни хубаво в домашна панировка - смлян корнфлейкс, малко сухар, малко царевично брашно, лъжичка царевично нишесте, малко сол и подправки по избор, малко краве масло да стане на трохи. Първо в яйце, после хубаво в панировката. Накрая пак поръсвам с малко олио. Но зависи от програмите, че на моя за пилешко ги сменям, фабричната остава сурово в средата.

# 541
  • София
Дайте идея за оползотворяване на около 300 г нахутено брашно. Нещо фаринатата не ни хареса колективно и само аз си я ядох дълго време Simple Smile, може и нещо да съм сбъркала в правенето, вече не помня.
Някакъв вид фалафели дали ще станат? Или гофрети?

# 542
моето го направих на палачинки https://pep-4o.blogspot.com/2023/03/blog-post_25.html

# 543
Нямаше ли някакви турски гевреци които имаха и нахут в тях? Не помня обаче дали имаше нахутено брашно или маята беше от нахутената - от тези които са оваляни и в сусам целите, не се сещам сега как се казват. Помня само че се усещаше леко нахутът в тях и им отиваше много.

# 544
Някакъв вид фалафели дали ще станат? Или гофрети?
У нас се харесват зеленчукови палачинки, подобно на палачинките на пепчо по-горе, но аз ги правя малки и дебелички тип американски, с добавени замразен грах, леко бланширан карфиол, лук, спанак и подобни. Стават също и с добавено сирене и подправки. Може и на фалафел, има рецепти в интернет.

# 545
Кубратова не можа да се отчете с " Торта Парадизо" на Mikkey, за сметка на това аз направих двойна доза 😉. И за мъфини е супер рецептата, да знаете!
Скрит текст:

# 546
  • In transit
Дени, благодаря! Чудесни са станали! Kissing Heart

Куку, с нахутено брашно правя тези добруджанки. Много сочни и вкусни стават. А домашните ти няма да разберат с какво брашно си ги правила. Simple Smile
Също тези соленки с пържен лук.
Я кажи какво обърка с фаринатата?

# 547
Кубратова не можа да се отчете с " Торта Парадизо" на Mikkey, за сметка на това аз направих двойна доза 😉. И за мъфини е супер рецептата, да знаете!
Скрит текст:

Браво!
Аз от месеци съм в някакъв кръг на ада (Данте не го е предвидил) и се отчитам главно с книжа, сега засядам нощна смяна. 
Прочее, прати едно мъфинче поне - много апетитно и облачно изглеждат и мъфините, и сладкишът.
Заподозрях го аз този сладкиш, че ще е идеален за малки кексчета, но...засега не у дома.
Стои ми отворена рецептата, дано смогна скоро, че няма заради мен да зреят череши до зимата Simple Smile
А колко кг шоколад купих...не е истина, че ми се случва да стои!

# 548
  • Sofia
Горчиви селски краставици има ли начин да се оправят или са за хвърляне?

# 549
  • София
На таратор дали ще се усети горчивото? Особено ако са накълцани много наситно или направо смлени с блендер. Супер мезе за мастика/узо.
Я кажи какво обърка с фаринатата?
То беше преди месеци и честно - вече не помня какво не спазих, освен че яко я пресолих. После си я ядох сама поне седмица и след нея пиех по литър вода наведнъж Simple Smile Но май я пекох на умерена, а не силна фурна. Или просто не е за моя вкус, а иначе много обичам нахут.

Последна редакция: ср, 26 юни 2024, 10:38 от Cuckoo

# 550
  • софия
Не съм го правила, но знам за трик за изтегляне на горчивината - отрязват се крайчетата и с тях се търка върху отрязъка, за да излезе горчивината.

# 551
Не, но ако си направиш салата с повече сол, олио и оцет ще личи по-малко Smile

# 552
Doli ако нищо не измислиш ги дай насам, много и обичаме. Simple Smile

# 553
  • софия
Ето обяснено по-хубаво:
Цитат
Преди да обелите краставицата, отрежете краищата й и започнете да ги втривате с въртеливи движения в отрязаните части от краставицата. За няколко секунди ще се появи бяла пяна, за която се твърди, че е горчилката. Опитът показва, че този вариант не е 100% ефективен, защото горчивина в краставицата се усеща и след това, макар и по-малко.
Друг, малко по-ефективен вариант е да натопите зеленчука – обелен, може и нарязан като за таратор, в прясно мляко със захар. След като изплакнете краставицата, тя е идеална за студената ви лятна супа (ако държите да не изхвърляте дори млякото с горчилката, му добавете лимон и си го оставете за някой с десерт, лимонов кейк с прясно мляко, например).

Няколко са начините, чрез които бихте могли да се отървете от самата горчивина. Предлагаме ви да разрежете краставиците по дължина и да започнете да триете филиите една в друга. Трябва да се получи нещо като бяла пяна, която е нужно да изплакнете под течаща вода.
Друг доказан метод е посоляването на краставиците, преди овкусяване за самата салата. В този случай е необходимо да ги нарежете на по-малки парченца и да ги посолите. Оставате така за известно време да престоят, не повече от 30 минути. От зеленчука ще се отдели сок, а горчивината ще отмине заедно с него. След това можете да изплакнете парченцата с вода и да си овкусите салата.

# 554
  • Варна
Първо беля под водна струя.
Режа от дръжката и опитвам дали намалява горчивината.
Ако не- в коша/за компост.
Ако да- сол, изчаквам( както с патладжан, но до 20 мин.) и много оцет/лимон, кис.мляко/ сирене, олио и мъничко захар.
Виж тук   https://kakda.org/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D … 1%81%D1%82%D0%B0/

Общи условия

Активация на акаунт