За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 933
  • 748
  •   1
Отговори
# 570
Tази вечер изхвърлих няколко краставици, горчат и не се хапват. Явно е от сорта, самозасял се "японски" или "парижки", нещо чуждестранно беше. И чак майка ми се отказа да се занимава с тях, поникнали сами от миналогодишни семки, и миналата година били горчиви.

Сетих се за един дресинг, който много ми харесваше на домати - смила се или се счуква ленено семе (може и готово смляно) със скилидка чесън, зехтин, сол и повечко босилек. Поливат се доматите с това. Лененото семе може да се замени с орехи или друи ядки, да се добави магданоз или друга зеления и пак се прави на паста. После се слага на тънко препечено хлебно кръгче, т.е. брускета.

# 571
  • под тепетата
Аз на това му казвам мързеливо песто - набръжки, малко количество.

# 572
  • При децата ми
Звънче, това с търкането на горчиви краставици го пробвах миналата година, никаква разлика във вкуса. Заминаха в кофата.
Ако са леко горчиви, мога да ги преглътна в салатата или таратора, там ги беля и по-малко се усеща, но ако много горчат...

Куку, затова не ви е харесала. Пече се на силна фурна, става хрупкава и препечена. И задължително трябва да е тънка.

Не става това с търкането. Пробвала съм го няколко пъти. В таратор - същата работа. Затова от опит, винаги първо опитвам краставицата и тогава я режа, било за салата, било за таратор.
Поливаме краставиците сутрин и вечер, и пак има по някоя, която горчи.

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 10:26 от Hrispa76

# 573
Здравейте,
Как да приготвя пилешки филета? Имам три двойни (тоест около килограм), също имам заквасена сметана, кисело мляко, сирене грана падано,  малко картофчета, моркови, лук, бяло вино, мащерка.

Бях харесала една рецепта на Бени, но са на тиган, а ММ не яде пържено. И една на Мики имаше с мащерката, ама ми се иска и сметаната накъде да вкарам.

Или пък дайде идея за десерт с нея?

# 574
Мариновай с песто, или в кисело мляко с зехтин и подправки и после ги изпечи на скарата/ грил тиган,  остават сочни

Последна редакция: чт, 27 юни 2024, 16:16 от пеп-4o

# 575
Пеп4о, моля, пиши как става мариноването в кисело мляко - с подправки, без, после някак изплакват ли се от млякото? Веднъж правих, по ливанска или подобна рецепта, не стана добре, даже ужасно на вкус. Дали от млякото или нещо друго, но едва се ядеше.

# 576
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте,
Как да приготвя пилешки филета? Имам три двойни (тоест около килограм), също имам заквасена сметана, кисело мляко, сирене грана падано,  малко картофчета, моркови, лук, бяло вино, мащерка.

Бях харесала една рецепта на Бени, но са на тиган, а ММ не яде пържено. И една на Мики имаше с мащерката, ама ми се иска и сметаната накъде да вкарам.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_6.html
Има леко запържване, колкото да се капсулира месото. Може да се избегне като се запекат само филетата на силна -250 градуса фурна за няколко минути от всяка страна и после по рецептата.

Може да използваш и тази рецепта. Вместо пържене на пилешките късчета, ги изпечи на грил тиган и после по рецептата.

# 577
  • София
Здравейте,
Как да приготвя пилешки филета? Имам три двойни (тоест около килограм), също имам заквасена сметана, кисело мляко, сирене грана падано,  малко картофчета, моркови, лук, бяло вино, мащерка.
Любимата рецепта на фолкпевиците от 90-те - пилешко със сметана, някакво сирене, може и бяло вино. Всичкото в йенска тенджера във фурната.
peych е дал чудесна рецепта, картофите може задушени за гарнитура
Запичане на тиган с капка мазнина за няколко минути не може да се нарече пържене.

# 578
Здравейте,
Как да приготвя пилешки филета? Имам три двойни (тоест около килограм), също имам заквасена сметана, кисело мляко, сирене грана падано,  малко картофчета, моркови, лук, бяло вино, мащерка.

Разделям ги на по-малки парчета, нещо като пръчици. Мариновам ги с няколко лъжици кисело мляко, малко олио, черен пипер и чесън на прах. Оставям да престоят.
Натрошавам корнфлейкс най-обикновен и го смесвам с червен пипер и подправка за пиле. Овалвам всяка пръчица в корнфлейкса, нареждам върху решетка и намазвам внимателно всяка парче с малко олио (понеже нямам спрей-олио). Пека в загрята фурна на около 180 градуса. Сервирам с чесново-млечен сос. Стават хрупкави отвън и сочни отвътре.

# 579
Бърз въпрос: пържа бланширани замразени картофи в слънчогледово олио. Не сме вегетарианци, но мирише на туткал/отлежали варени кожи/и не е гот. Как да разбера, кой е виновника - мазнината или зеленчука?

# 580
  • под тепетата
Загрей малко олио в отделен съд и ще усетиш, ако мирише на туткал . Извинявай, разсмя ме! Върна ме в ученическите години, когато сутрин от работилницата миришеше на туткал.

# 581
Бърз въпрос: пържа бланширани замразени картофи в слънчогледово олио. Не сме вегетарианци, но мирише на туткал/отлежали варени кожи/и не е гот. Как да разбера, кой е виновника - мазнината или зеленчука?
Виж картофите дали изобщо стават да се пържат. Някои замразени картофи са оваляни сякаш в някаква мазнина за да се пекат. Може миризмата да идва от това.

# 582
Според мен миризмата е от картофите, те са предварително бланширани или обработени по друг начин в мазнина.
Най-добре не купувай готови - не е нещо, което е трудоемко за домашно приготвяне, нито изисква някакви специфични съставки.

# 583
Благодаря за отговорите. Картофите са от проверена през годините марка, но сега са сложили стикери за стабилизиране на цените и сигурно има промени в състава и технологията за да добутат по-ниската цена, а може да е и от партидата. Колкото до олиото, същата работа: беше 90+ цента, но когато лошия чичко отиде в 404, стана 4-5 евра, защото суровината само от там идвала, сега е на 1,3-1,6, при положение, че чичкото още гостува на комшиите!

Последна редакция: пт, 28 юни 2024, 13:51 от madbatt

# 584
  • София
Подходящи подправки за заешка супа ?

Общи условия

Активация на акаунт