За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 27 915
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря, Пейч
Тук ще се окажете събрани големи гадини, а аз съм с 20 кг над нормата си...
Ама ви чета, ама ми е кеф...Simple Smile
То не е от сладкото, знам аз Stuck Out Tongue Winking Eye, отгледана съм със сладко и шоколад и пак си бях 45 кг допреди 2-3 години, от ЕГН-то е и като тъй, смело напред към рецептите ви!
Пейч, на това сладко от бели череши (навремето имахме и домашна бяла, но вече няма) никога не съм устоявала и не е достигало до влагане в сладкиши Simple Smile
Тази година май ги изпуснах, поне не видях днес на пазара, но следващата, живот и здраве, ще направя пак. Орехите наистина така стават много вкусни, мама слагаше и в сладкото от сини сливи.
Иначе в сладкиши си слагам и отцедени червени череши от сладко, но те стават меки и не винаги са подходящи.
Мики, имам питане пък сега - прясното ми мляко се оказа замразено, мога ли да го заменя с животинска сметана в тортата Парадизо или да не правя експерименти, а да си го размразя? Още има череши, ще почакат Simple Smile

# 616
  • In transit
Кубратова, ще падна с теб. Joy Ами не съм пробвала със сметана, но е доста по-маслена. Бих ти предложила да сложиш малко сметана и да я разредиш с вода, за да стане като малко по-пълномаслено мляко. Grinning Така правя, като нямам прясно мляко, а рецептата го изисква. Ако имаш 20% сметана по-добре ще е, че не е толкова маслена. Ако е пълномаслена, пробвай с 1:10 съотношение сметана - вода.

# 617
Така е Мики, то не е една мъка Simple Smile
Понеже не обичам прясно мляко, а времето е много топло, държа една бутилка домашно замразено, ако потрябва. Днес харесах едни много едри и хрупкави череши на пазара и реших най-после да направя сладкиша ти, че стои повече от седмица отворена страницата, ама книжата бяха с приоритет.
И аз си мислех да разредя наполовина с вода, сметаната е 30 %. Може и с повече да разредя, ще следя консистенцията да стане като на домашно прясно мляко, то видимо е по-гъсто от истинското в кутията (така казваше синът ми навремето - искаше мляко от кутия, то било истинско) Simple Smile
Благодаря и дано този път да се отчета със сладкиш, а не с липсата му!

# 618
  • Sofia
И по наш вкус френските палачинки са с пр. мляко и вода. Правя ги с нискоглутеново брашно и винаги оставям сместа да почине за 15-20мин. да се отпусне и тоя глутен. Тогава коригирам консистенцията с леко разбъркване.

# 619
Кубратова, аз мисля да пробвам тази рецепта за коктейлни череши. Виж на теб дали ще ти допадне.

# 620
  • София
Не знам дали въпросът ми е за тук, обаче след 2 последователни манджи и сумарно време за готвене от 2,5 часа фурната ми изгасна (включително и дигиталния часовник не се показва). Това се случва след като вече я бях изключила. Досега не се е случвало, но да питам дали някой има подобен опит? От какво може да е причинен?

Нещо подобно ми се бе случило с керамичните котлони, докато пържех тиквички преди няколко години в една жега. Тогава разбрах, че котлоните имат защита от прегряване и от време на време гаснат при по-продъшжително готвене. Та... Възможно ли е да е нещо подобно?

# 621
Направих и аз черешовия сладкиш, но с вишни. Толкова вкусен стана, че свърши преди да успея да купя пудра захар да го поръся, защото се оказа, че нямам вкъщи 😅
Сега сме набрали още вишни да правя пак.
Благодаря за рецептата!

# 622
Кубратова, аз мисля да пробвам тази рецепта за коктейлни череши. Виж на теб дали ще ти допадне.
Тъкмо идвам да пиша, че правих по същата рецепта. Сега е във фаза 24-часов престой. Току минавам да разклащам тенджерата. Направих точно дозата по рецептата за проба. Ако одобрим, ще направя още.
Пече се и на Мики сладкишът, всеки момент ще излезе от фурната.
Ама, Мики, много време му даваш за чакане, бе, душо...Не е за мен това чакане Simple Smile

# 623
Здравейте, искам да направя домашна нутела от обикновени продукти. Измислих да сложа смлени ядки, какао, захар и масло. Но си мисля, че от маслото ще се втвърди, няма да е кремообразно. Едно време съм яла подобен крем със сухо мляко, но нямам. Какво мога да добавя, за да не се втвърди? Течна сметана, или нещо друго? Или вместо масло да ползвам друга мазнина, но каква?

# 624
Дали няма да стане, ако направиш ганаш (тъмен+млечен шоколад+сметана+малко масло),  към който да добавиш лешников тахан?   

# 625
Ако е с краве масло, ще е твърдо само в хладилника, извадиш ли го да постои на стайна температура няма да е твърдо това нещо. Но да, лешников тахан също би помогнал. И без това типичният аромат на Нутела е на лешници, не просто на шоколад.

# 626
  • Варна
  Ах, ни мога! Така ми липсват плодните сезонни дръвчета...Пресен плод що не рупате, а все сладка, сладкиши, торти и прочее...Ама ви обичам, да знаете!

# 627
... Възможно ли е да е нещо подобно?

Ако имаш името на фирмата на която е печката звънни на сервиза и попитай. Ако няма причина според тях си погледни бушоните. Също е интересно дали кабелите са напаснати за напрежението на печката . Трябва специални доколкото знам .

# 628
  Ах, ни мога! Така ми липсват плодните сезонни дръвчета...Пресен плод що не рупате, а все сладка, сладкиши, торти и прочее...Ама ви обичам, да знаете!
Откакто ми се провалиха сладкарските планове още по Коледа м.г., да ти се оплача, че все плодове рупам (не съм имала никога такава дълга серия без сладкиши), ама на, писна ми Simple Smile
И един секрет ще издам, който само сладкоядните знаем  - от плодовете ни стърже на стомахчето, пък от тортичките - не Simple Smile
Апропо, на Мики сладкишът стана чудесен и половината замина.
Благодаря, Мики, и от ММ!

# 629
  • София
... Възможно ли е да е нещо подобно?

Ако имаш името на фирмата на която е печката звънни на сервиза и попитай. Ако няма причина според тях си погледни бушоните. Също е интересно дали кабелите са напаснати за напрежението на печката . Трябва специални доколкото знам .

Благодаря! Не е от бушоните, първо това проверихме. Днес ще им звъня, защото без фурна няма да оцелеем. Колкото до кабелите, май са си точни. Все пак 7,5 г. ми служи вярно и не за първи път я експлоатирам по този начин.

Общи условия

Активация на акаунт