Ваксини извън задължителния ИК

• 9 318
  • 430
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Синът ми беше на 4 и нямаше никакви странични ефекти. Аз на 35 тогава също нищо и с двете дози.

# 16
  • София
От познатите деца, ваксинирани срещу варицела, всички са понесли ваксината съвсем леко.
Вчера слагахме на синковеца (двумесечен) двете ваксини срещу менингит - Бексеро и Нименрикс. Очаквано вдигна температура и даде ясно да се разбере, че крачето го боли. Но цялата драма мина за една вечер, през нощта спа като пън.

# 17
Интересна тема сте заформили и се включвам да следя. Дъщеря ми има всички налични ваксини извън задължителните - срещу грип, ковид, ротавирус, двете менингококови, хепатит А, разширена пневмококова, варицела. От описаните ваксини "тежко" понесе само за Бексеро, останалите не ги и усети.

Сега е на 3 години и 2 месеца. Тази есен планирам ваксина срещу грип, за предпочитане назална, ковид буустер и Превенар 20, когато стане налична у нас. Така или иначе в повечето държави по ИК пневмококовите ваксини са 4 на брой, а у нас са само 3, та ще сложим и четвърта доза срещу 20 щама.  

Надявам се да одобрят и срещу RSV, защото не е боледувала от това, но е слабо вероятно да се случи преди началото на есенно-зимния сезон. Може би догодина, ако тази не се разболее.

Тя всъщност до момента практически не е боледувала, извън един еднодневен летен вирус кратки епизоди на сопол за по два дни, защото не е посещавала детско заведение. Предполагам тази есен ще си навакса ударно и затова предпочитам срещу каквото мога, да я предпазя.

Планирала съм есента да направя също един курс с Бронховаксом в комбинация с орален и назален пробиотик, пък дано има някакъв ефект.

Впрочем като поставяха ковидните ваксини се заговорихме с родителите, които също чакаха за детска доза. Всички деца, моето включително, много лесно са я понесли, буквално един родител не се оплака от каквото и да било неразположение. Имахме близък контакт с доказано болен от Ковид месец след третата доза, не се зарази никой от нас. Сега есента ще слагаме единична буустер доза, ако има и не спрат доставките поради липса на интерес.

Последна редакция: пт, 07 юни 2024, 10:28 от Макарон

# 18
  • Sofia
Ох, и аз исках миналото лято да направя един курс с Бронховаксом и да ваксинираме малката срещу грип (беше на около 1г и половина). Но педиатърката отказа категорично и двете. Не знам дали заради това стигнахме до бронхиолит и после до пневмония (и с двете стигна до хоспитализация).
Тази година ще настоявам и за двете. Вече ще е на 2г и половина и се надявам вече да не откаже.

# 19
Не разбирам, защо пък отказ... Дъщеря ми беше недоносена, на 7 месеца и 8 месеца (6 и 7 коригирани) поставихме по една пълна доза Инфлувак. Никакви странични ефекти. Оттогава насам всяка есен я ваксинираме срещу грип, той може да е толкова опасен при малките. Бронховаксом първата година не дадох, защото тя плюеше всичко, но откакто навърши година всяка есен си правя профилактика от по 3 месеца. Много съм доволна, много, и съчетавам с Риноджермина.

Дъщеря ми на ясла не е ходила, но всеки божи ден в зимния сезон е била някъде с деца на закрито - Киндиру, Литъл джим, плуване, рисуване, музика, танци... Даже повечето дни на една активност сме я водили сутринта, на друга следобеда. И от сополиви деца не я пазя, срещи с леко болни или вече възстановяващи се дечица не отменям. Това, че не се разболя, го отдавам на профилактиката с ваксини, бронховаксом и Риноджермина. Тази есен ще набавя и Ороджермина, жалко, че не се внася у нас. Съжалявам, че пиша за тези три препарата, защото не са ваксини, но пък са регистрирани лекарствени средства с доказана ефективност, може да някого да е полезно.

# 20
  • Sofia
Категорично отказа, защото била малка (на възраст и физически).
Тя не е недоносена, но се роди хипотрофче - в 37гс, 2300гр, 46 см. И си върви все дребничка. Като навърши 2г беше 82 см (с фантазия) и 9 кг (и всички лекари ми повтаряха, че трябвало да е 11-12 кг и по-висока).

Ходи на ясла. Е, силно казано, но достатъчно, че да я заразят. И затова много исках да я ваксинирам против грип, съответно и да направим курса с Бронховаксом. Но педиатърката беше толкова категорична, че ме разубеди (аз и без това пристъпвам с доста страх към ваксините и не ми трябваше много). Но сега съжалявам, че не отидох някъде на частно да се консултирам за Бронховаксома и да я ваксинират.

# 21
Бронховаксом е под формата на капсули, които се приемат десет поредни дни в продължение на три месеца. Синът ми го пи години наред от септември до ноември и не е боледувал изобщо. При него обаче проблемите бяха комплексни и надали само бронховаксомът е причината да спре с бронхитите.

# 22
Има и прахче за деца от годинка нагоре.

# 23
  • София
Макарон, вие сте отличници!
Много хубава идея ми давате за Бронховаксом, ще я приложа тази есен. И моята щерка досега (на 3г 1м е)  не е боледувала, но не е посещавала и детско заведение.

# 24
Извинявам се за офтопика, но рестив и бронховаксом едно и също нещо ли са? Защо едното се продава свободно, а другото е по лекарско предписание?
Също да ви попитам имате ли представа назалната ваксина против грип кога е препоръчително да се постави?
Предната зима успяхме да поставим само една на дъщерята, а й беше за първи път. В листовката пише, че при поставяне за пръв път трябва да се сложат две дози през един месец. В нашия случай следващия сезон една ваксина ли трябва да сложим или две? Някой дали е наясно?

# 25
  • София
Shanan4e, в групата Ваксини във фейсбук имаше случаи като вашия - с поставена само една доза противогрипна ваксина първата година. Лекарите съветваха следващата година да се сложат две дози.
Не знам кога е оптимално да се постави назалната, на дъщеря ми сложихме първата доза веднага след като се появи по аптеките (края на октомври), а втората - в средата на януари. Грипната вълна вече отминаваше, но по-рано не успях да осигуря втора доза.

# 26
  • Sofia
Идвам за отчет.

Днес набодохме малката с втора доза Варивакс, а големия с Нименрикс.
По нататък ще ваксинираме и девойките с Нименрикс.
Сега пак започва голямото треперене как ще им се отразят. Миналия път малката доста добре понесе първата доза Варивакс. Сега след втората очаква ли се реакцията да е по-бурна? Засега е в добра кондиция.

Нали Нименриксът е само една доза?

А след колко време се предполага, че вече ще са изградили имунитет? И за двете ваксини питам.

# 27
  • София
Моите деца поне не са имали реакция нито от Нименрикс, нито от Варивакс. Всъщност единствената ваксина, която им е докарвала неразположения, е Бексеро.
Нименрикс се слага в две дози при много малки деца (под 1г) и в една за останалите. Не знам кога се изгражда имунитет, но поне за Варивакс сигурно е сравнително бързо, защото я препоръчват за прилагане дори в първите дни след контакт с болен.

# 28
Здравейте,

Исках да споделя, че вече има ваксини за Ковид и грип. Дъщеря ми на 3 и половина е вече втора поредна година ваксинирана за Ковид, нямаше неразположения. За грип ще чакам назалните ваксини първо, но ако няма, ще поставим инжекционна.

След две седмици ни предстои пътуване до чужбина и там ще поставим Prevenar20, защото този есенно-зимен сезон планирам да засилим плуването и малко ме е страх от отити и синузити, пък и ми се вижда разумно да си има четири дози пневмококова ваксина, хем последната да е с по-широко покритие.

Междувременно в петък започвам първи курс за сезона с Бронховаксом и това ще е “подготовката” за детска градина, пък да видим.

# 29
  • Варна
Здравейте, ваксините за менингит късно ли е да се сложат на дете на 6+.
От незадължителните имаме сложени две дози Варивакс, за хепатит а и ротарикс. За тези съм знаела и тези съм слагала.
За менингит бях питала педиатърката ми, тя е за ваксините, но после с времето забравих, а от приятелка в Испания знам че там се поставят задължително.
Сега попаднах на темата и отново се замислям, че ако не е късно бих сложила и двете за менингит.

Общи условия

Активация на акаунт