Ваксини извън задължителния ИК

• 10 588
  • 473
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Не е късно за ваксините срещу менингит. В зависимост от възрастта има разлики в броя дози и структурата на имунизационния курс, но няма ограничения. Дъщерята на моя близка си ги постави на 19г, защото я приеха в университет в САЩ, който има изисквания за менингококови ваксини.

# 31
И аз си ги слагах на 19, като заминавах да уча. Спокойно може да се поставят

# 32
Във фейсбук групата Ваксини прочетох, че вече има Превенар 20 в България. По-добра алтернатива е на включения в задължителния ИК Синфлорикс за бебета. По-големите деца с вече завършен имунизационен цикъл за пневмококи могат да получат ваксинация със Превенар 20 два месеца след последната им доза пневмококова ваксина с цел защита срещу допълнителните 10 серотипове.

На практика в Европа - и вероятно България, но не съм срещала статистика - включените в Синфлорикс и Превенар серотипове са ерадикирани, а менингит, септицемия и сепсис се получават от преди всичко от серотипове 10A, 12F, 22F и 33F, които не са включени в Синфлорикс, а в Превенар 20 са. Ваксината пази също от пневмонии, отити и синузити, причинени от тези серотипове, но НЕ пази срещу носителство (сиреч е нормално пневмококи все пак да се срещат в носа на ваксинирани деца). Цената била около 140 лв.

На дъщеря ми я поставихме миналата седмица, вдигна 18 часа по-късно лека температура под 38 градуса и се оплака, че я боли рамото.

# 33
  • Sofia
Аз влизам да дам отчет.
Лятото ваксинирахме дъщеря ми с Варивакс. Седмица след като тръгна на ясла ни съобщиха, че има Варицела в групата. Не се зарази 🙂.
Сега въпросът ми е, трябва ли след някоя и друга година да се слага бустер? Чудя се колко ли време трае имунитетът от ваксината. Да не вземе да се зарази с Варицела като възрастна, че ще е доста  по-неприятно.

Имам същият въпрос и за Нименрикс - трябва ли да се поставя бустер след години?

И сега да се оплача за противогрипната. Малката ми дъщеря вече е на 2г и половина и педиатърката продължава да твърди, че е малка и бави ваксинацията. Поне тази година се съгласи да я направи (някога), но каза, че една доза й е достатъчна. Да, но в листовката пише друго. И се чудя - дали една доза ще е достатъчно ефективна или да търся друг лекар да й постави втората?

# 34
  • София
Ако Варивакс е поставена в две дози, дава доживотен имунитет.
За Нименрикс зависи на каква възраст е ваксинирано детето - дъщеря ми я ваксинирахме на 2 години и една доза е достатъчна, сина ми - на 2 месеца и ваксинационният му курс ще е от три дози.
Противогрипните при първи прием са в две дози, да, в групата Ваксини постоянно го коментират. Дори ако една година е поставена само една доза, следващата се брои за първа и трябва да са две. Много странно с вашата лична и противогрипните. Моите деца на навършени 6м ги ваксинирам срещу грип. На фона на всички досадни вируси от градината само и грип ни липсва.

# 35
  • Sofia
Да, лятото й сложихме две дози Варивакс.
При ваксинацията с Нименрикс бяха на 11г, 9г и 2г.

А за противогрипната - минала година категорично отказа да ваксинира малката. Сега изкоментира, че била много малка и при прегледа си измисли, че имала зачервено гърло и не може да я ваксинира сега. Да сме й давали чай от лайка (нищо друго не "предписа за червеното гърло"). И това беше миналата седмица. Не съм й давала никакъв чай. Гърлото й определено не е възпалено, няма абсолютно никакви симптоми, пръщи от енергия. А и при най-малкия проблем с гърлото тя отказва да яде, а в момента се храни без проблем. Така че подозирам, че това с гърлото си го е изсмукала от пръстите, за да отложим ваксината. Да, ама колкото повече отлагаме, толкова повече рискува да се зарази с нещо и да не можем да я ваксинираме. От утре даже ще има цяла нова групичка ясленчета, които ще тръгнат за пръв път в нашата група, тоест рискът от зараза се увеличава. Уффф.
А ми е толкова трудно да хвана прозорец, в който всички вкъщи нямаме никакви симптоми, за да ги ваксинирам.

# 36
  • София
Ако намериш назална ваксина, можеш да ѝ я дадеш и сама. Много родители го правят. Тук о ще спестите драмата с боцкането.

# 37
На дъщеря ми сложихме първа доза срещу Варицела и Хепатит А, а тази есен сложихме и противогрипна в две дози.
Обмислям догодина да завършим курса на първите 2 и да сложим и тези срещу менингит.
Бексеро в две дози ли беше? През колко време?

# 38
  • Sofia
Бексеро е три дози.
Нименрикс е само една доза. Нея вече я сложихме и на тримата.

Аз засега изчаквам с Бексерото, защото нали не се внася в Б-я и става сложно. Не можем да пътуваме, следователно трябва да намеря начин да ми я доставят и някой педиатър да я сложи. Обмислям.

Иначе следващата ваксина, която планирам да сложа е против ЧПВ за младежа. Скоро става на 12г и смятам, че вече му е време. Но трябва и нея да я издиря от някъде. Не знам дали внасят вече 9-валентната.

# 39
Дозите Бексеро зависят от възрастта на детето, но в момента има проблем с наличностите, включително в чужбина. Добре, ме имахме късмет да хванем една от последните бройки да сложим буустер на детето пролетта…

Идеята ми е, като има Бексеро в наличност в Промахон, купете, за да не се окаже, че няма.

# 40
На сина ми сложихме две дози Бексеро, когато беше на пет години. И на него след празниците му предстои ваксина срещу ЧПВ - на 12 години и 4 месеца е.

# 41
Да се похваля вчера сложихме Бексеро и Нименрикс на дъщеря ми. Разбира се имаше реакция - много я боляха ръчичките, особено тази с Бексерото. Вдигна и температура. Два пъти й дадох Нурофен. Но вече е добре, а аз съм спокойна Simple Smile

# 42
  • Sofia
Как са се съгласили да я ваксинират насред грипна вълна?
Нашата педиатърка на частно категорично отказа да ваксинира малката с Превенар 20, вика ни чак март. Сега ще се пробвам и при педиатърката по НЗОК, ама там е мъка. Едва се съгласи да я ваксинира против грип тази есен, тя нямам големи надежди.

# 43
Brin, наистина има много болни, нищо лошо няма да се случи, ако изчакате март. В смисъл, детето не е да няма никакви пневмококови ваксини, все пак те имат някакъв кръстосан имунитет и за другите щамове, невключени във ваксината, а и не е имунокомпрометирано. Не е чак спешно си мисля.

Иначе - браво за Бексеро, откъде го взехте? Последно чух, че в Гърция го няма. Дано са оправили проблема със снабдяването.

# 44
Ние ходим при един лекар, който е споменаван в темата - д-р Александър Атанасов в МЦ Малчовците. Той има в наличност много ваксини и при него сме сложили всички препоръчителни дотук. (препоръчвам, много е удобно!) Освен за детето, слагаме при него и за мен и таткото. Че даже и на бабата и дядото.
Той е доста либерален откъм поставянето на ваксините - не пречи нито грипната епидемия, нито няколкото ваксини наведнъж. За първи път й слагаме две накуп и честно казано не съжалявам. Сега ми предложи дори да сложим оставащите втори дози от Варивакс, Хаврикс и Бексеро да ги сложим наведнъж, но аз не съм толкова смела Simple Smile
Иначе дъщеря ми в момента си е вкъщи и не ходи на градина, ще я задържа още малко за всеки случай. То точно сега е удобно за слагане, защото е вкъщи така или иначе. Но иначе и аз не бих й сложила ваксини и да я пусна на градина в грипна епидемия...

Общи условия

Активация на акаунт