Ваксини извън задължителния ИК

• 12 233
  • 503
  •   1
Отговори
# 285
Всъщност коя ваксина е по добре да се постави назалната ваксина срещу грип или да е под формата на инжекция.За детето питам.

Самоцитирам се. За децата масово педиатрите препоръчват назалната, моят личен опит с нея е, че предпазва отлично. Слагам нея на дъщеря ми две поредни години, тази ще е трета. И двете години беше контактна на доказан с тест грип, особено миналата децата в групата й в детската се разболяваха едно през друго. Края на декември ходиха 3 деца, и трите с назална ваксина.

Надявам се горещо тази година да няма екшън с намирането на назални ваксини. Вътрешно негодувам, че участвам в националния спорт "състезателно обикаляне на аптеки" и си давам парите на вносителите, но пък ми е по-важно да защитя детето, вместо да ги бойкотирам от принципни съображения.

Миналата година дъщеря ми беше контактна на грип А през декември и грип Б през януари и не се разболя, а буквално 100% от неваксинираните деца в групата й бяха болни и двата пъти. Надявам се и тази година СЗО да "познаят" щамовете.

Иначе назалната ваксина има и non-specific effects да предпазва и срещу други вируси, включително RSV, не само грип, защото стимулира имунните клетки по лигавицата на носа. Това е другата причина да се надявам да поставим нея, а не инжекционна.

# 286
  • София
Аз три пъти слагах на дъщеря си назална (на 0г, 1г, 2г) и един път - инжекционна (на 3г), защото не се добрах до назалните. Синът ми сега е на 1г, на 0г му сложихме инжекционна. Никой от тях не се е разболявал от грип, а са били контактни (особено девойката в детската градина - там през ден ни пращаха съобщения за регистрирани случаи на грип А/В в групата). За децата назалната е по-малката драма и това ми е основен мотив да я предпочитам. Чета, че има и медицински съображения, но опитът ми сочи, че и да не я намеря, инжекционната също е надежден вариант.

# 287
Всъщност коя ваксина е по добре да се постави назалната ваксина срещу грип или да е под формата на инжекция.За детето питам.

Самоцитирам се. За децата масово педиатрите препоръчват назалната, моят личен опит с нея е, че предпазва отлично. Слагам нея на дъщеря ми две поредни години, тази ще е трета. И двете години беше контактна на доказан с тест грип, особено миналата децата в групата й в детската се разболяваха едно през друго. Края на декември ходиха 3 деца, и трите с назална ваксина.

Надявам се горещо тази година да няма екшън с намирането на назални ваксини. Вътрешно негодувам, че участвам в националния спорт "състезателно обикаляне на аптеки" и си давам парите на вносителите, но пък ми е по-важно да защитя детето, вместо да ги бойкотирам от принципни съображения.

Миналата година дъщеря ми беше контактна на грип А през декември и грип Б през януари и не се разболя, а буквално 100% от неваксинираните деца в групата й бяха болни и двата пъти. Надявам се и тази година СЗО да "познаят" щамовете.

Иначе назалната ваксина има и non-specific effects да предпазва и срещу други вируси, включително RSV, не само грип, защото стимулира имунните клетки по лигавицата на носа. Това е другата причина да се надявам да поставим нея, а не инжекционна.
Въпроса е коя е по добре да се постави на детето.
Миналата година 5 дни беше с много висока температура ден и нощ с почти 41 градуса.
За това питам за ваксината.
От Юни месец сме при много добра общо практикуваща лекарка.
За сега съм много доволна.
Много подробно го преглежда.
Ще трябва две дози да му се сложат защото за първи път ще бъде ваксиниран за грип.

# 288

Миналата година 5 дни беше с много висока температура ден и нощ с почти 41 градуса.
За това питам за ваксината.
От Юни месец сме при много добра общо практикуваща лекарка.
За сега съм много доволна.
Много подробно го преглежда.
Ще трябва две дози да му се сложат защото за първи път ще бъде ваксиниран за грип.
Когато ние слагаме за първи път,сложихме по 1 и не е имало пр облеми. Назална никога не сме слагали,защото моите ги водят алергични,а тя не била добре за хора с алергии.Макар,че не са доказани и много ме съмнява,все пак слагаме Ваксигрип. За назалната освен тук във форума,не съм чувала мнения,но от другата твърдя,че я слагаме 7 години подред и никой не се е разболявал.Лошото е,че идва най-късно в аптечните мрежи и понякога вече през октомври,когато върви някой и друг сопол,та се е случвало доста късно да я поставим. А все пак са нужни 8 седмици за изграждане на имунитет.Вече са на възраст,в която можем да слагаме и от другата инжекционна. Между двете не вярвам да има разлика в ефекта,тъй като с ММ често си слагаме от нея,ако не успеем да се доберем до 4 бройки от френската.

# 289

Да, именно - назалната е по-добре да се постави на малко дете. Не знам как по-ясно да го напиша.

По-горе обясних защо е по-добра тя от клинична гледна точка, плюс и че не се боде детето, тоест по-малко стрес.
Те са три вида, една назална и два вида инжекционна.

Аз винаги купувам инжекционна през септември за всеки случай, ако не се доредим до назална, и после ако сложа назалната, я подарявам.

# 290
То не се гледа коя е по-добре за детето, а коя е с по-високо покритие. Началото на октомври си е напълно ок а ваксина, аз тогава слагам. Моята лична тогава започва с ваксинацията, преди това септември само лекарите имат достъп до ваксини.
А педито слага и до ноември защото истинскит грип при нас се развихря от декември, даже януари.

# 291
Ако за противогрипните говорим, то покритието им е еднакво, всички са вече тривалентни. СЗО определят кои три щама да се заложат за съответния грипен сезон на база техни прогнози и наблюдения. По традиция се влагат два грип А и един Б. Как се прилага ваксината, дали назално или инжекционно, е без отношение върху покритието. Ако СЗО са познали щамовете, ваксината ще пази, ако не са - кофти.

Назалната има лека преднина заради описаните неспецифични ефекти към всякакви респираторни вируси, тъй като стимулира имунните клетки на лигавицата на носа и гърлото, но този ефект е като цяло слабо изразен и се наблюдава в първите седмици след поставянето й, защото това не й е основната функция.

Иначе аз слагам няколко поредни години края на октомври/началото на ноември, защото след 3ия месец защитата намалява, а грип у нас има и до края на февруари и началото на март и случаите започват да се увеличават със сигурност след втората половина на ноември, тоест има достатъчно време за образуване на защита.

# 292
Може ли инфо, защо е така трудно да се добере човек до назалните ваксини?
Ние не сме слагали до момента противогрипни, но след като две години аз лепвам грипа, една от които бях бременна и изкарах много тежко, тази година съм решила да слагаме всички.
Та ....малко съм невежа и не знаех, че може да е проблем да се набавят.

# 293
Мен също ме интересува как и кога се поръчват тези ваксини.

# 294
Просто от аптеките. Миналата година за цялата страна бяха 5000 бройки (според Фейсбук публикация, може да е била подвеждаща информация). Записвахме се, обикаляхме, капарирахме, във фейсбук имаше постове в стил "пуснали са ваксини в еди коя си аптека", отиваш, чакаш, оказва се, че всички дози вече са запазени, екшън и половина.

Та затова септември ще взема инжекционна, ако не се добера до назална, ще й сложа инжекционната и така.

А в чужбина нещата са толкова спокойни, чак се губи тръпката - отиваш в първата аптека, слагат я на детето, плащаш и си излизаш. Тук си загубихме един уикенд в обикаляне, организирахме бабите да гледат детето, пък ние с мъжа ми се разделихме и хукнахме на лов за ваксини. Нямам думи просто Grinning

# 295
  • Sofia
Може ли инфо, защо е така трудно да се добере човек до назалните ваксини?
Понеже са два пъти по-скъпи от инжекционните, търсенето е по-малко. Съответно се поръчват доста по-малко бройки.

# 296
Аз миналата година даже си набавих 2 дози назална ваксина (за София става въпрос) В Интернет четох, четох и усетих голямата драма, но реално на първата аптека, която се обадих, чакаха доставка, записах се и ми се обадиха. Явно беше и късмет.

# 297
Здравейте,
в края на месеца искам да сложа ваксината за варицела на детето ми, на 6 г. и половина е. Миналия месец му сложихме комбинираната ваксина, която е от задължителния ИК. След нея на гърба, зад рамото му се появи едно топче, което лекарката каза, че е подут лимфен възел, следствие от ваксината и че по принцип бавно изчезва (не разбрах колко бавно, месец, година или...). Чела съм за варивакс, че лесно се понася и въпреки това ми е притеснено след появата на въпросното топче, такава реакция до този момент не беше имал. Какво е Вашето мнение, да изчакам ли с варивакса или да действам. Не съм много компетентна, не чета по тези въпроси и ще ми бъде полезно мнението на по-запознатите.

# 298
Здравейте,
в края на месеца искам да сложа ваксината за варицела на детето ми, на 6 г. и половина е. Миналия месец му сложихме комбинираната ваксина, която е от задължителния ИК. След нея на гърба, зад рамото му се появи едно топче, което лекарката каза, че е подут лимфен възел, следствие от ваксината и че по принцип бавно изчезва (не разбрах колко бавно, месец, година или...). Чела съм за варивакс, че лесно се понася и въпреки това ми е притеснено след появата на въпросното топче, такава реакция до този момент не беше имал. Какво е Вашето мнение, да изчакам ли с варивакса или да действам. Не съм много компетентна, не чета по тези въпроси и ще ми бъде полезно мнението на по-запознатите.

Първо трябва да се направи серология и чак тогава ваксина за варицела. Напълно възможно е детето да е прекарало варицела и да не сте разбрала.

# 299
  • София
За първи път срещам такава препоръка. Може ли да посочиш научно базиран източник?

Общи условия

Активация на акаунт