Ваксини извън задължителния ИК

• 12 237
  • 503
  •   1
Отговори
# 270
  • Sofia
А, решението ми не е базирано на нещо обективно. Просто мисля, че малко ни станаха повечко дозите против Ковид. Миналата година пропуснахме, тази мисля също да пропуснем. Догодина може пък да реша, че ни е дошло времето да се реимунизираме. Не знам, много се колебая (най-вече, защото съм с тромбофилия). Но не ми се играе чак толкова с имунитета. Аз реагирах тежко на тези ваксини, буквално бях като болна (което не ми попречи да си я сложа и като бременна). А тази против грип изобщо не я усещах.

# 271
  • София
Макарон, аз за този сезон освен противогрипна и ковид ваксина планирах да направим курс с бронховаксом.
Миналата есен нервите ми не издържаха да завършим бронховаксома, дъщеря ми е изключително упорито магаре по отношение на пиенето на всякакви лекарства и добавки. Въпреки това минахме сравнително добре през есенно-зимния сезон (хем ѝ беше първата година на детска градина), 4-5 пъти точеше сопол и я спирах за по 3-5 дни от градина, но (чукам на дърво) не е усложнявала и не се е налагало да пие никакви лекарства. По-неприятното в цялата история беше брат ѝ (на годинка), който хващаше всеки сопол. И той не е усложнявал, но го държаха по десетина дни, имаше един период, в който беше като морж с две ивици стичащ се перманентно сопол Simple Smile
Можеш ли да споделиш повече за респивакса? Аз по принцип избягвам имуностимулатори, но признавам, че твоята препоръка ми събужда интереса.

# 272
Респиваксът е същото като Бронховаксом, няма разлика. Предпочитам го заради таблетната форма просто, защото Бронховаксом е прахче.

# 273
  • София
Респиваксът е същото като Бронховаксом, няма разлика. Предпочитам го заради таблетната форма просто, защото Бронховаксом е прахче.

Хапчето с вода ли се пие, или се смуче/дъвче? Чудя се как да я накарам да го пие, може пък с хапче да е по-малка разправията.

# 274
Аз го слагам в лъжица кисело мляко и така го гълта без проблем. То е мъничко и без вкус. Иначе на Бронховаксом на прах се мръщеше.

Принципно се взима на гладно, но не мисля, че лъжица мляко се отразява по някакъв начин.

# 275
Аз реагирах тежко на тези ваксини, буквално бях като болна (което не ми попречи да си я сложа и като бременна). А тази против грип изобщо не я усещах.

При калпавите ваксини са чести тежките реакции. За да не бъдат калпави са необходими доста години изпитания.

Ние семейно отхвърлихме ковидните, но грипни си слагаме от 1998г. и никакви тежки реакции нямаме.

# 276
Аз се колебая единствено за Бронховаксом. Не съм сигурна дали, защото децата нямат споменатите в листовката повтарящи се инфекции. Боледуват сравнително рядко и без усложнения, та не знам. Имам малко време да помисля, май се започва през септември профилактиката.
Противогрипни и още повече противоковидни не стоят на дневен план.

# 277
  • София
vl, да вдигнеш температура и да те боли ръката от ваксина не е тежка реакция.

# 278
Надявам се горещо тази година да няма екшън с намирането на назални ваксини. Вътрешно негодувам, че участвам в националния спорт "състезателно обикаляне на аптеки" и си давам парите на вносителите, но пък ми е по-важно да защитя детето, вместо да ги бойкотирам от принципни съображения.

Миналата година дъщеря ми беше контактна на грип А през декември и грип Б през януари и не се разболя, а буквално 100% от неваксинираните деца в групата й бяха болни и двата пъти. Надявам се и тази година СЗО да "познаят" щамовете.

Иначе назалната ваксина има и non-specific effects и предпазва и срещу други вируси, включително RSV, не само грип, защото стимулира имунните клетки по лигавицата на носа. Това е другата причина да се надявам да поставим нея, а не инжекционна.

По отношение на Респивакс/Бронховаксом - и дъщеря ми не е имала до момента бронхит/пневмония, но плува и се тревожа от отити заради дългата й коса. Като цяло този тип препарати имат много добър профил на безопасност. Буквално разчитат на този еволюционен инстинкт, който кара много примати да си ядат сополите Grinning с извинение. Поглъщане на умрели бактерии, които стимулират пейеровите плаки в червата да образуват специфични антитела срещу тях. Това за сополите е хипотеза, не е доказано - то как ли може да се докаже научно - но си е "утвърдена практика".

# 279
  • София
И аз ще съм в борбата за назални. Имам познат фармацевт, който е управител на клон на аптека от една от големите вериги и за съжаление дори той ми призна, че ще направи всичко по силите си, но не може да ми гарантира ваксина. Явно сме малък пазар, не сме приоритет на фармацевтичните компании и при нас изпращат каквото е останало. В много държави противогрипните ваксини за деца се покриват от здравното осигуряване, съответно се прилагат масово и бройките, продавани в България са нищожни на този фон.

# 280
vl, да вдигнеш температура и да те боли ръката от ваксина не е тежка реакция.

Може да не е тежка, но никак не е приятна. С ваксигрипа нямаме такива неприятности. Обаче грамотното слагане на ваксината е от особена важност, за да не ни боли ръката.

# 281
Аз реагирах тежко на тези ваксини, буквално бях като болна (което не ми попречи да си я сложа и като бременна). А тази против грип изобщо не я усещах.
Ние семейно отхвърлихме ковидните, но грипни си слагаме от 1998г. и никакви тежки реакции нямаме.
Всяка година без прекъсване?
Моят педиатър въобще не харесва назалната, каза че опитът му с нея не е добър откъм защита и затова инжекционна. Та който не се вреди за назална да не съжалява. Лекарят не децата има голям опит с ваксини всякакви и е работил за "Лекари без граници" в няколко държави.

# 282
Всяка година без прекъсване?

Точно така.

# 283
Всъщност коя ваксина е по добре да се постави назалната ваксина срещу грип или да е под формата на инжекция.За детето питам.

# 284
Всъщност коя ваксина е по добре да се постави назалната ваксина срещу грип или да е под формата на инжекция.За детето питам.
Ние слагаме Ваксигрип. Първо,защото я дават от 6мес възраст и второ,защото поне по листовка има по-малко странични ефекти, в сравнение с назалната.

Общи условия

Активация на акаунт