Ваксини извън задължителния ИК

• 12 252
  • 503
  •   1
Отговори
# 255
Да, пише го, но ще го формулират по начин по който да изострят вниманието на родителите. До сега май пишело 1 на 10 000..

# 256
  • Sofia
Боцнахме младежа с първа доза на ваксината срещу ЧПВ.
Имало ли е някакви странични реакции при вас?

Лекарят каза, че втората доза трябва да е най-късно до 12 месеца след поставянето на първата. Ако се сложи след 12 месеца, няма да може да мине по програмата и ще трябва да си платим втората доза. Така че имайте го предвид.

# 257
Синът ми не е имал проблем. Но втората доза я сложихме 6 месеца след първата.

# 258
  • София
Влизам с новината, че най-после от есента (каквото и да означава това) в България ще има внос на Bexsero - ваксината срещу менингококи тип В. Повече информация има на сайта плюс мен.

# 259
А това означава ли, че ще е като всички други ваксини, които се слагат по желание? Т.е педиатъра няма как да откаже да я сложи.

# 260
  • София
А това означава ли, че ще е като всички други ваксини, които се слагат по желание? Т.е педиатъра няма как да откаже да я сложи.

Влиза в списъка на препоръчителните ваксини, но съм убедена, че ще има ОПЛ, които ще отказват да я слагат. Както има ОПЛ, които отказват да слагат Варивакс, Gardasil и т. н.

# 261
При нас случая не е такъв. Педиатърката е в час и сама ни е препоръчвала и за хепатит А и  варивакс сложихме без проблеми.
Тази Нименрикс /ако не греша името/, която до момента се разпространява тук, също каза, че може да в сложим, но че не покрива най - опасния щам.
Но бях я подпитала когато нашумя случая с менингита, дали би сложила ако се набави от някъде Бексеро и ми каза че не иска да прави такива неща. Като цяло я разбирам, защото тя е в университетска болница, в кабинета има постоянно обучаващи се и т.н, може би не иска да прави неща, които не са регламентирани.
Затова сега си мисля, предвид новата информация, че вече няма да е проблем и да успеем да я сложим тази ваксина.

# 262
  • София
Да, предполагам, че няма да е проблем. Все пак ваксината вече е в списъка на препоръчителните.

# 263
А някой попадал ли е на тази информация.
https://plusmen.bg/bg/facts/news/47
Тази ваксина един вид ще покрива всички щамове, правилно ли разбирам?
Все едно комбинира бексеро с тази, която досега се предлагаше у нас.

# 264
Точно така, да. За моето дете съм решила като навърши нуждана възраст, да реваксинирам с Penbraya (ако няма нещо по-ново дотогава), защото дава по-широка и трайна защита от Bexsero. Има различни видове менингокок от групата В, Bexsero е само срещу един такъв, а за другите се разчита на кръстосан имунитет. Антителата намаляват след сравнително кратко време също така. Затова Penbraya е по-добър вариант.

Trumenba пък е като Penbraya без ACWY.

И тази година няма да имаме ваксина срещу RSV за деца в градинска възраст Sad Моето дете не е карало още, миналата година около нас почти всички деца изкараха и то тежко, масово хоспитализации и с месеци кашлица. Много неприятно.

# 265
  • София
Нашия педиатър без проблем постави Bexero, дори не искаше да му плащаме, единствено, че първата доза не я отбеляза никъде, за втората залепи лепенката на амбулаторния лист и там написа, че е поставена (предполагам понеже вече се отдели в самостоятелна практика и по-стриктно си гледа работата)
Доколкото съм запозната, щом ваксината се поставя в Европейския съюз и е одобрена, поставянето и тук не е нещо нередно и нерегламентирано.
Ние все още не сме сложили Нименрикс, според педиатъра имало шанс да я приемат като задължителна и да не се плаща.

# 266
Как ще подготвяте децата за предстоящия есенно-зимен сезон?

Умишлено питам тук, защото не искам да слушам за Аквасорс и хомеопатия.

При нас планът е:
- КОВИД ваксина
- противогрипна назална
- Респивакс

Отделно миналата година слагах назален пробиотик (Риноджермина) 3 месеца под ред за по седмица и също орален пробиотик (Омнибиотик ИмунД).

Вие правите ли нещо друго по-специално? Давате ли мултивитамини и пробиотик профилактично? Миналата година мина доста безболезнено откъм боледувания, почти не е отсъствала.

Здравословното хранене, движение и каляване се подразбира.

# 267
А някой попадал ли е на тази информация.
https://plusmen.bg/bg/facts/news/47
Тази ваксина един вид ще покрива всички щамове, правилно ли разбирам?
Все едно комбинира бексеро с тази, която досега се предлагаше у нас.
Не е ли това ваксината която първо в Гърция щяла даа се въведе? Бях чела за такава комбинирана и споменах на педиатъра. Той се поусмихна и изкоментира "нека я тестват първо известно време".
Аз имам час за септември за Нименрикс на децата, но той препоръчва Menquadfi и още се чудя.

# 268
  • Sofia

Влиза в списъка на препоръчителните ваксини, но съм убедена, че ще има ОПЛ, които ще отказват да я слагат. Както има ОПЛ, които отказват да слагат Варивакс, Gardasil и т. н.
Както нашия ОПЛ - края на юли се обадихме да му кажем, че искаме да ваксинираме младежа с Gardasil по програмата. То не можело така! Трябвало първо да направим заявка и след това да чакаме да се събере определен брой деца... Отидохме на частно... за пореден път.

А за есенно-зимния период предвиждам само противогрипна ваксина за цялото семейство. Чакаме Бексерото - големите са с по една доза, а малката не е ваксинирана.
Противоковидна нещо не смея да слагам повече.
Иначе редовното - мултивитамини и пробиотици.

# 269
Противоковидна нещо не смея да слагам повече.

Мога ли да попитам защо?

Иначе аз се отчитам с втора доза Варивакс за детето и трета доза Туинрикс за мен и таткото. Никой от нас нямаше каквито и да било странични реакции.
За детето ни остават вторите дози на Хаврикс (Хепатит А) и Бексеро. Обмислям Хаврикса да го сложим заедно с назалната противогрипна (така направихме миналата година), а Бексерото... пфф не ми се слага хич, но може би догодина лятото.

Общи условия

Активация на акаунт