Ваксини извън задължителния ИК

• 12 267
  • 503
  •   1
Отговори
# 240
Той си има всички ваксини задължителни.
А тази ваксина е препоръчителна.
Така, че не смесвайте задължителни със препоръчителни.
Има си всички ваксини за да ходи на детска и след това на училище.
Чудесно!
За ваксината срещу варицела ли имате лоши мнения? Не съм чула някой нещо да се е оплакал от нея. Виж, от варицелата много се оплакват. Но в случая наистина си решавате вие - искате детето да боледува или искате да му спестите болест, която не се знае колко тежко ще изкара, която завинаги ще остане в тялото му и при най-малкия проблем с имунитета ще отключи херпес зостер или която ще скапе имунитета на детето за минимум два месеца след боледуването.
Не се тревожете толкова, просто заведетете детето на лекар, нека го прегледа преди поставянето и ако е здраво - слагайте. Желая ви успех!

# 241
По принцип няма осакатени от самата ваксина. Сз познавам човек (над 40-годишен вече), който след като му поставят ваксина като бебе, започва да има проблеми с метаболизма. Впоследствие се установява, че при него е имало някаква особеност с ензимите, която се среща при около 10 процента от хората, и комбинацията от тази особеност и ваксината отключва съответните проблеми. Ваксината сама за себе си е ок, но въпросът е какво е състоянието на организма. При едно здраво дете не би трябвало да има проблеми.
Във Понеделник сутринта бяхме на преглед и личната лекарка на малкия каза,че няма проблем да му се постави.
Ние ще я вземем Петък сутринта рано и към 08.30 ще бъде поставена.Но все пак исках да разуча преди да му е поставена.

# 242
Разбирам че имате някакви притеснения, но честно казано мисля, че специално тази ваксина за варицелата е една от леките ваксини. В задължителния календар има по - сериозни ваксини от тази.
А тя реално в западните страни е в задължителния календар почти навсякъде. Поне за Испания и Англия знам, че се слага.
Аз съм слагала на големия за варицела и за хепатит А. Все още не съм сложила за менингита, понеже нашата педиатърка отказа да  постави бексеро, дори и да се сдобия с нея. Вариант е да сложа тази, която се разпространява в бг, но не покрива опасните щамове.
Та освен тези какво друго има препоръчително. Скоро видях, че обсъждате за HPV, но тя от каква възраст се слага. Момчето ми е на 7г

# 243
За Бексеро в групата ваксини пишеше, че ще започне да се предлага в нашата аптечна мрежа от есента.

Иначе се включвам по темата с това, че родителите и свекърите ми си поставиха Shingrix. Това е ваксина против херпес зостер, която обаче показва много положителни non-specific effects с намаляване на риска от деменция, кардиоваскуларни инциденти, някои тумори и някои дегенеративни заболявания. Препоръчва се на всички хора над 60 години, дори да не са имали епизоди с херпес зостер.

Втора доза ще поставят след 2-6 месеца.

# 244
Той си има всички ваксини задължителни.
А тази ваксина е препоръчителна.
Така, че не смесвайте задължителни със препоръчителни.
Има си всички ваксини за да ходи на детска и след това на училище.
Чудесно!
За ваксината срещу варицела ли имате лоши мнения? Не съм чула някой нещо да се е оплакал от нея. Виж, от варицелата много се оплакват. Но в случая наистина си решавате вие - искате детето да боледува или искате да му спестите болест, която не се знае колко тежко ще изкара, която завинаги ще остане в тялото му и при най-малкия проблем с имунитета ще отключи херпес зостер или която ще скапе имунитета на детето за минимум два месеца след боледуването.
Не се тревожете толкова, просто заведетете детето на лекар, нека го прегледа преди поставянето и ако е здраво - слагайте. Желая ви успех!
Искам да успокоя родителите,които искат да слагат ваксина за варицела,като кажа две неща.Първо тази ваксина може да е нова за България,но не е нова за цял свят,където се използва от около 30години и второ, че там е в задължителния календар. В по-голямата част от света лекарите не са виждали варицела на живо. А по повод на увредени от ваксини деца  и това,че все някой намира да има познати с такъв случай,да кажа честно, че ако разпитате познатите си,ще намерите много повече хора пострадали от заболявания,за които не са си сложили ваксини. В същото време,като се има предвид отсъствието на ефективен механизъм за скрининг за детско развитие (нещо,което сега подхваща Уницеф в някои градове в България),много е удобно извинението,че детето се е увредило от ваксина. Това,което убягва обаче са симптоми на детето,което то е имало преди нарочената  ваксина и която педиатърът е трябвало да разпознае и да насочи родителите,тъй като може да не са толкова очевидни. Възрастта до 3 години на всяко дете е ключова и рискова за проблеми в развитието. Ваксините нямат нищо общо с това,но пък всяка дори банално преболедувана инфекция може да има.(менингит,енцефалит и прочие) Също така травми на главата и др. Това казва науката,а какво твърди съседката, не е интересно.

# 245
Преди малко попаднах на това.Но ето, че не са на 100 процента безобидни ваксините.
https://news.bg/regions/malko-dete-pochina-dni-sled-postavyaneto … a-v-burgasko.html

# 246
Омръзнало ми е тенденциозното представяне на новини в България. "След ваксина", обаче "Причината за смъртта ба детето се изяснява".

Ами и мен може да ме блъсне кола, вчера си сложих ваксина против тетанус. Ваксината има ли общо?

Преди години дете си отива от менингит след поставяне на ваксина против пневмокок. Случайност - или пък не, може да се е заразило в болнична среда, ако е минавало друго болно дете и не са спазени хигиенни правила - но пак гърмеше пресата, че дете загинало от менингит часове след ваксина против менингит.

И това фактологично е така - пневмококовата ваксина предпазва от пневмококов менингит. И да, няколко часа след поставянето й детето се разболява от менингит, причинен от друг патоген, не този, който е включен във ваксината. Ваксината в случая няма нищо общо, менингитът не рядко при малки деца протича така, за часове, диагнозата се поставя със сигурност чак при аутопсията. Но е достатъчно за лабилни и неинформирани родители да откажат ваксинация.

Кликбейт и лов на вещици.

# 247
Омръзнало ми е тенденциозното представяне на новини в България. "След ваксина", обаче "Причината за смъртта ба детето се изяснява".

Ами и мен може да ме блъсне кола, вчера си сложих ваксина против тетанус. Ваксината има ли общо?

Преди години дете си отива от менингит след поставяне на ваксина против пневмокок. Случайност - или пък не, може да се е заразило в болнична среда, ако е минавало друго болно дете и не са спазени хигиенни правила - но пак гърмеше пресата, че дете загинало от менингит часове след ваксина против менингит.

И това фактологично е така - пневмококовата ваксина предпазва от пневмококов менингит. И да, няколко часа след поставянето й детето се разболява от менингит, причинен от друг патоген, не този, който е включен във ваксината. Ваксината в случая няма нищо общо, менингитът не рядко при малки деца протича така, за часове, диагнозата се поставя със сигурност чак при аутопсията. Но е достатъчно за лабилни и неинформирани родители да откажат ваксинация.

Кликбейт и лов на вещици.
Според мен плашат хората.
 Нормално е човек да попита за дадена ваксина.
Смисъл как се е чувствало детето след нея и дали е имало странични реакции.
Но това е абсурдно да плашат родителите които смятат и са решили да ваксинират децата.
Бързат да говорят .
Нека излезнат резултатите от проверката и чат тогава да говорят!

# 248
  • Sofia
Преди малко попаднах на това.Но ето, че не са на 100 процента безобидни ваксините.
https://news.bg/regions/malko-dete-pochina-dni-sled-postavyaneto … a-v-burgasko.html
Така...
1. Както каза Макарон, все още не е установена причината за смъртта.
2. Тук въпросната ваксина е от задължителния календар. Танче, ти нали писа, че твоето дете има поставени всички задължителни ваксини? Тогава какво точно те притеснява? При вас са минали, заминали и забравени .
3. Ваксината против Варицела е една от ваксините, които се понасят най-леко от децата.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 13:43 от Brin de muguet

# 249
Така...
1. Както каза Макарон, все още не е установена причината за смъртта.
2. Тук въпросната ваксина е от задължителния календар. Танче, ти нали писа, че твоето дете има поставени всички задължителни ваксини. Тогава какво точно те притеснявам. При вас са минали, заминали и забравени .
3. Ваксината против Варицела е една от ваксините, които се понасят най-леко от децата
Не съм казала,че няма да я постави личната.
Просто първо гледам да се информирам.
Повече информация и мнения.
Живи и здрави във Петък ще пиша как е минало.

# 250
  • Sofia
Аз питам друго - цитираш статия за починало дете след поставяне на задължителна ваксина от имунизационния календар. При вас тези ваксини вече са сложени. Няма какво да го мислиш. Какво точно те притеснява?

И каква е връзката с ваксината против Варицела, която вие обмисляте да поставите? Тоест ти се информираш, ама за други ваксини, което не е релевантно в случая.

# 251
Аз питам друго - цитираш статия за починало дете след поставяне на задължителна ваксина от имунизационния календар. При вас тези ваксини вече са сложени. Няма какво да го мислиш. Какво точно те притеснява в случая?

И каква е връзката с ваксината против Варицела, която вие обмисляте да поставите? Тоест ти се информираш, ама за други ваксини, което не е релевантно в случая.
Попринцип се интересувам всичко свързано с детето ми.
Иначе към нито една ваксина до сега сме нямали странични реакции.
Просто прочетох статията.
Не ме разбирайте веднага погрешно!

# 252
Ами, Танче, колко погрешно да те разбираме, като ти разпространяваш във форума тоя парцал, стимулирайки кликовете на тия "журналисти", и пак ти си тази, която пише "Ето, че не всички ваксини са 100% безопасни", позовавайки се на него.

Иначе естествено, че всеки фармацевтичен препарат може да има странични ефекти, включително много сериозни такива. Никой не го отрича. За всяка ваксина, която съм поставила на дъщеря си, е имало документирани сериозни странични ефекти. И съм поставила ваксината с широко отворени очи и със страха на всеки родител, защото знам, че рисковете от заболяването многократно превъзхождат рисковете от ваксинацията. Но не е възможно да се елиминират.

# 253
Ще има промяна в листовката на ваксините против варицела и май и тривалентната Приорикс. Въпреки, че са сигурни ваксини, родителите трябва да обърнат внимание, че в изключително редки случаи като странична реакция има описан енцефалит. Това го е решила европейската комисия за ваксини след смъртен случай в Полша. Иззета е от пазара партидата с която е ваксинирано детето.
https://www.t-online.de/gesundheit/aktuelles/id_100819258/windpo … r-impfstoffe.html

# 254
  • Sofia
То и в момента си го пише в листовката на Варивакс. Но както казват в статията, енцефалит може да се развие и от самата Варицела.
Скрит текст:
"Der Nutzen der Windpockenimpfung überwiegt laut Ema das Risiko – insbesondere, weil auch eine natürliche Windpockenerkrankung zu einer Enzephalitis führen kann."
Ползите от ваксинацията срещу варицела надвишават рисковете – особено като се има предвид, че и заболяването Варицела може да доведедо енцефалит.

Общи условия

Активация на акаунт