Ваксини извън задължителния ИК

• 12 320
  • 503
  •   1
Отговори
# 150
Ваксинация с направление няма. Ваксините се заплащат/закупуват. Те не са част от имунизационнуя бг календар.
може ли да се купи без рецепта

# 151
Само да вметна, че след изследвания доказали, че менингитът при 11-годишното бебе е бил от тип Х, за който обаче тук ваксина изобщо няма.

И аз го прочетох, обаче съм много скептична за коректността на тази информация. Първо, Кунчев каза, че е тип W, което е далеч по-вероятно, и второ, серотип Х е изключително рядък в Европа. Има отделни случаи в Испания, Италия и Турция на хора с контакти с Африка, но освен ако не са били скоро на почивка до Занзибар, Египет, Турция и пр., струва ми се невероятно. Повече съм склонна да допусна серотипизационна грешка от микробиолозите, хич не е проста работа и далеч не всички в НЦЗПБ са блестящо подготвени за съжаление.

И да, има кръстосан имунитет, Nimenrix би имал някаква роля за предпазване от тип X.

# 152
В момента нямат наличност, от България изкупихме наличностите по складовете в Гърция.
🤣
Еми, да. В нормалните държави менингококовите ваксини са част от имунизационния календар. А ние тук се спасяваме поединично.

Само да вметна, че след изследвания доказали, че менингитът при 11-годишното бебе е бил от тип Х, за който обаче тук ваксина изобщо няма.

Не само тук, ваксина против тип Х няма никъде, не е създадена такава все още.

# 153
Здравейте! Имаме поредния записан час за поставяне на втора доза Варивакс. Първата е сложена преди 10 месеца. Да ни децата накашлят. Вторник ги прегледа лекарят, чисти гърди, розово гърло. Освен това са и леко сополиви. Каза, че днес ще ги прегледа отново и евентуално ще ги ваксинира.

Ето го едното, единична кашлица от 15-20 докато спи сега... Да изчакаме ли още малко или не е противопоказание? Имаше един пост в групата за ваксините, в който пишеше кога може да се ваксинираме, ако сме "болни", но не го намирам. Ако някой се сеща за коя публикация става въпрос, моля за линк Blush

https://streamable.com/0g2q3m

# 154
  • София
Здравейте! Имаме поредния записан час за поставяне на втора доза Варивакс. Първата е сложена преди 10 месеца. Да ни децата накашлят. Вторник ги прегледа лекарят, чисти гърди, розово гърло. Освен това са и леко сополиви. Каза, че днес ще ги прегледа отново и евентуално ще ги ваксинира.

Ето го едното, единична кашлица от 15-20 докато спи сега... Да изчакаме ли още малко или не е противопоказание? Имаше един пост в групата за ваксините, в който пишеше кога може да се ваксинираме, ако сме "болни", но не го намирам. Ако някой се сеща за коя публикация става въпрос, моля за линк Blush

https://streamable.com/0g2q3m

Д-р Атанасов ми е казвал, че високата температура е противопоказание за ваксинация. Той е слагал куп незадължителни ваксини на децата ми и в поне половината случаи са били сополиви, подкашлящи и т н. състояния от ежедневието на ходещите на детска градина. Преглеждал ги е и ги е ваксинирал.

# 155
Благодаря, hatred, за включването Hug Ще оставя лекаря да прецени в такъв случай. Но просто се филмирах покрай детето на приятелка, което без температура, чисти гърди и леко подкашляне се оказа с атипична пневмония, която се видя на снимка. И щеше да ми е по-спокойно да са без симптоми.

# 156
И майка ми, и баща ми са ваксинирали дъщеря ми с лека хрема и подкашляне. Независимо един от друг в различни ситуации са преценявали, че няма проблем. И двамата са лекари. Сиреч още два гласа в посока “ваксинирай ги и да се приключва”, че да не ходят по смесени групи в детската, ако са контактни и групата е под карантина.

Това е втора доза, и да са хремави, няма да не образуват антитела.

# 157
Ох, докторът отложи за по-натам. Стискайте палци да са здрави след майските празници. Записахме час за тогава.

# 158

И аз го прочетох, обаче съм много скептична за коректността на тази информация. Първо, Кунчев каза, че е тип W, което е далеч по-вероятно, и второ, серотип Х е изключително рядък в Европа. Има отделни случаи в Испания, Италия и Турция на хора с контакти с Африка, но освен ако не са били скоро на почивка до Занзибар, Египет, Турция и пр., струва ми се невероятно. Повече съм склонна да допусна серотипизационна грешка от микробиолозите, хич не е проста работа и далеч не всички в НЦЗПБ са блестящо подготвени за съжаление.

И да, има кръстосан имунитет, Nimenrix би имал някаква роля за предпазване от тип X.
А защо не дадат конкретна информация или поне да отхвърлят твърдението.
Знае ли се за другите случаи какъв серотип са?
Аз се бях засилила за Нименрикс, лекарят не я слага. Препоръчва Menqadfi. Тя е по-нова, от 2020-та, но предпазвала повече от Нименрикс. Аз предпочитам май по-изпитаното и от по-дълго време на пазара. И сега не знам какво да реша.

# 159
  • Sofia
А аз все още си чакам за Бексерото за малката.
Някой има ли новини дали се е появила в Промахон?

# 160
  • София
Приятели ни купиха без проблем  Бексеро от аптека на о-в Тасос (незнам конкретно в кое населено място), бяха там по Великден, казали са им, че в аптеката се поддържат непрекъснато по 2 бройки.
Имаме час за утре да ни я поставят, но пък детето от вчера е със сопол и температура 37.5, предполагам, че педиатъра няма да я сложи.
Иначе от МЦ Малчовците, където ни записаха в някакъв списък така и не са се обадили.

# 161
Аз се бях засилила за Нименрикс, лекарят не я слага. Препоръчва Menqadfi. Тя е по-нова, от 2020-та, но предпазвала повече от Нименрикс. Аз предпочитам май по-изпитаното и от по-дълго време на пазара. И сега не знам какво да реша.

Интересно, не бях чувала за MenQuadfi, обаче и тя като Nimenrix е конюгирана на база тетанусов токсин, сиреч би следвало да има сходен профил на безопасност, а наистина предлага по-дълъг период на защита срещу серотип С.

Кой е лекарят? Похвално е, че е наясно с новостите.

# 162
  • Sofia
Приятели ни купиха без проблем  Бексеро от аптека на о-в Тасос (незнам конкретно в кое населено място), бяха там по Великден, казали са им, че в аптеката се поддържат непрекъснато по 2 бройки.
Имаме час за утре да ни я поставят, но пък детето от вчера е със сопол и температура 37.5, предполагам, че педиатъра няма да я сложи.
Иначе от МЦ Малчовците, където ни записаха в някакъв списък така и не са се обадили.
В Гърция има Бексеро, само в аптека Промахон няма (защото от България им изкупихме наличностите). Ние нямаме възможност да отидем до там, затова и чакам да заредят Промахон, но няма никаква информация кога ще стане това. МЦ Мачовците също от там поръчват ваксините.

Макарон, мисля, че педиатърът на Рейна не е в БГ.

# 163
Как се купуват тези ваксини от Гърция? Не трябва ли да има определени условия при транспортиране? Най-малкото определена температура.

# 164

Интересно, не бях чувала за MenQuadfi, обаче и тя като Nimenrix е конюгирана на база тетанусов токсин, сиреч би следвало да има сходен профил на безопасност, а наистина предлага по-дълъг период на защита срещу серотип С.

Кой е лекарят? Похвално е, че е наясно с новостите.
Това в Германия.
Сега бяхме при него и го обсъждах. Думите му саркастично "Значи по-добре нещо изпитано, но с по-малка защита" . Той си е такъв дръпнат винаги и ми е трудно да дискутираме. Гледах и аз табелите за серотип С.

Общи условия

Активация на акаунт