Ваксини извън задължителния ИК

• 12 325
  • 503
  •   1
Отговори
# 195
А ние възрастните трябва да плащаме за ваксината HPV така ли? Колко струва?

Да, възрастните си плащаме. Една доза е около 250лв, имунизационият курс от три дози ми излезе към 800лв.
През какъв интервал се поставят трите дози.

# 196
  • София
При мен втората доза беше два месеца след първата, а третата - шест месеца след втората. Все пак е хубаво да се прочете КХП, понякога дозировката зависи от възрастта.

# 197

Да, възрастните си плащаме. Една доза е около 250лв, имунизационият курс от три дози ми излезе към 800лв.
През какъв интервал се поставят трите дози.
Че има ли смисъл да се слага при възрастните? Не се ли допуска,че вече са се срещали с вирусите? Някъде бях чела,че се поставя до към 25г максимум...

# 198
  • Sofia
Едва ли са се срещали с всичките му щамове. Или поне с всичките 9 високорискови, които покрива ваксината.
А ваксината може и на 40г да се сложи.

Сега започвам да издирвам педиатърката да ни каже как да процедираме, за да ваксинираме синчето.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 09:24 от Brin de muguet

# 199
И аз това се питам, пък и след една възраст повечето хора вече спят само с един партньор и (почти) няма откъде да се заразят.

# 200
И аз това се питам, пък и след една възраст повечето хора вече спят само с един партньор и (почти) няма откъде да се заразят.
Хайде стига де! 😀Това сега го чувам! След колко години не спят с един партньор? Или да направим нова темичка,че ми стана интересно...

# 201
Хаха не знам, така си мисля аз - че в един момент повечето хора спират да сменят партньори и няма много смисъл от ваксина за ХПВ. Не ми се отваря тема по въпроса, но ако има такава ще е пълна с лафове, и аз така мисля. 😆

# 202
  • София
Вижте интервютата на доц. Карагьозов по въпроса. Може партньорът ти да е носител, да си се заразявала в годините и организмът да се е очиствал сам, но поредното заразяване да те хване в неподходящ хормонален или имунологичен статус и вирусът да се развихри. Моногамията не е гаранция, че няма да се заразиш с усложнения, само липсата на сексуална активност е.
Аз лично след завършване на имунизационния курс (пак по съвет на Карагьозов) си направих и HPV тест. Излезе отрицателен за всички щамове и той ми каза, че при това положение ефективността на ваксината е все едно съм си я поставила на 12. Ако имаше щамове, на които да се окажа носител, щяхме да ги лекуваме, така че след това вече да съм спокойна, че няма риск от ново заразяване.
Накратко: има смисъл от ваксината за всеки сексуално активен човек, но е разумно  след определена възраст да се направи и HPV  тест, за да е ясно какво е текущото положение.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 07:48 от hatred

# 203
Моят гинеколог пък каза, че няма нужда да си правя тест. Достатъчно било да се следя един път в годината: цитонамазка + колпоскопия. Аз тогава се отказах, но след това все пак размислих и мисля скоро да направя изследването.

# 204
Аз правих кръвен тест преди години и отделно всяка година цитонамазка.

# 205

много скъпо

# 206
За възрастни е леко безмислено

# 207
  • Sofia
Аз преди години се изследвах за всички нискорискови/среднорискови и високорискови щамове. Това беше най-обширното изследване, което Геника предлагаше за ЧПВ.
Излезнах положителна за един нискорисков щам, всичко останало - негативно.
Ваксината е за 9 високорискови щама. Тоест ти твърдиш, че при това положение (когато си негативен за високорисковите щамове) ваксината е безмислена?
Дори да си се заразил с един-два високорискови, пак има смисъл, защото едва ли има човек хванал и 9-те високорискови щама.

# 208
  • София

Заради митове като този в България  от рак на маточната шийка продължават да умират жени. За справка - в Австралия благодарение на ваксината заболяването е изчезнало до степен, в която не могат да покажат на студентите по медицина пациентка с РМШ (последното е от интервю на доц. Карагьозов).

# 209

Заради митове като този в България  от рак на маточната шийка продължават да умират жени. За справка - в Австралия благодарение на ваксината заболяването е изчезнало до степен, в която не могат да покажат на студентите по медицина пациентка с РМШ (последното е от интервю на доц. Карагьозов).

Не е вярно, в България тотално липсва културата на превенцията, не е само до въпросната ваксина. Познавам жени, които са посещавали гинеколог 2 пъти в живота си. До 80–90% от хората са се срещали с някакъв тип HPV до 25г. и то минимум веднъж, затова написах, че е леко безмислено. Тоест ефективността няма да е като да си я сложиш на 13 год. възраст.

Общи условия

Активация на акаунт