Ваксини извън задължителния ИК

• 12 305
  • 503
  •   1
Отговори
# 210
Противоречиви са мненията на лекарите относно има ли смисъл да се ваксинират възрастни жени. Заради това хората са объркани и не знаят какво да правят. Аз също мислих да се ваксинирам, но след консултация с един от най-запознатите с проблема лекари, се отказах. Сега като чета пак се замислям.

# 211
Аз исках да си я сложа преди няколко години, сега съм на 35. Моята гинеколожка още тогава ми каза, че няма никакъв смисъл, особено като семеен човек с 1 партньор и отдавна полово активен.

# 212
  • Sofia
До 80–90% от хората са се срещали с някакъв тип HPV до 25г. и то минимум веднъж, затова написах, че е леко безмислено. Тоест ефективността няма да е като да си я сложиш на 13 год. възраст.
Да, така е - с някакъв щам. Не е задължително да е било с високорисков. Да не говорим колко малко вероятно е човек да се е заразил с цели 9 високорискови щама.
Ако се е заразил с един-два високорискови - да, ваксината няма да е ефективна срещу тези два щама, но ще си остане ефективна срещу останалите 7.
Според моите разбирания това не е баш безмислено.

# 213
  • София
След заразяване организмът обикновено се очиства сам от вируса. Това, че до 25-годишна възраст 90% от хората са се срещали с вируса не означава, че 90% от хората над 25-годишна възраст са негови носители (защото обикновено след заразяване следва спонтанно изчистване). Но могат да се заразят отново (ако не са имунизирани). И не е ясно при кое точно заразяване може да стане беля.
Каквото и да говорим за здравната култура и редовните АГ прегледи, фактите говорят достатъчно - елиминиране на РМШ има само в държавите с широко ваксинално покритие.

Последна редакция: чт, 17 юли 2025, 22:19 от hatred

# 214
  • София
Добре де, моята логика е като си се срещнал с  вируса и си се изликувал, не значи ли, че си изградил имунитет, т.е все едно си се "ваксинирал" за него, не е ли това целта на ваксината да запознае организма по безопасен начин с вируса, тогава как ваксината те предпази от този вирус в бъдеще, а заразяването и очистването не.
Мисълта ми е ако няма траен имунитет от заразяване, как има от ваксината?

# 215
  • София
Имунитетът след среща с вируса е нетраен и можеш скоро да се заразиш отново. Имунитетът от ваксинация е за цял живот.
Как го правят - ами точно това им е работата на хората, които се занимават с имунопрофилактика и разработване на ваксини.

# 216
Комисията за ваксини в Германия препоръчва ваксината за лица над 18 год само в единични случаи след консултация с лекар и при определен начин на живот на тези единични случаи (може би ако не е имало още полов контакт наад 18 год).
Проучване от Англия показва голям спад на защита след определена възраст.
https://www.rki.de/SharedDocs/FAQs/DE/Impfen/HPV/FAQ-Liste_HPV_I … 08#entry_16870782

# 217
Няма пълно елиминиране на РМШ, искате да кажете, че в Австралия няма болни така ли, заради ваксината? Ракът на маточната шийка почти винаги се свързва с инфекция с човешки папиломен вирус, но HPV сам по себе си не е единственият фактор за развитие на болестта, тъй като при добър имунен отговор, организма се чисти сам от вируса, така както някой е коментирал по-нагоре. Други фактори са тютюнопушене, начин на живот, генетични, социални фактори и т.н и т.н, като при всяко друго заболяване.

# 218
  • София
Рейна, както и аз написах, ваксинацията след 18-годишна възраст е редно да се придружи с HPV тест, за да е ясно какво е текущото положение. По-ниската ефективност не идва от друго, а от вероятността в момента на ваксиниране вече да има носителство на високорисков щам, който, ако не се изчисти (спонтанно или целенасочено), може да създаде проблеми. Ако си негативна за всички щамове и се ваксинираш, ефективността ще е същата, както ако си се ваксинирала на 13 години, независимо от това на колко си в действителност.
LuisaMar, да, точно това искам да кажа - Австралия има програма за Cervical Cancer Elimination и се очаква да я покрие предсрочно. В нея освен ваксинация се включват и редовни прегледи, но стълбът, който е довел до качествен скок в намаляването на случаите, е именно ваксинацията. Към днешна дата вече нямат възможност да демонстрират на студентите си по медицина случаи на РМШ.

# 219
Аз го разбирам на първо четене без въобще да съм се задълбочавала, че има общо с възрастта на тялото и имунният отговор. До 14 год в Германия са необходими 2 ваксини, а от 15 год нагоре 3 броя. В някои държави вече препоръчват до 14 год само една доза. Просто защитата след една определена възраст спада рязко защото не се образуват достатъчно антитела. Независимо от това дали си носител или не.

# 220
Синът ми, на почти 13 години, вчера се сдоби с втората доза. Първата беше сложена в началото на януари.

# 221
Аз го разбирам на първо четене без въобще да съм се задълбочавала, че има общо с възрастта на тялото и имунният отговор. До 14 год в Германия са необходими 2 ваксини, а от 15 год нагоре 3 броя. В някои държави вече препоръчват до 14 год само една доза. Просто защитата след една определена възраст спада рязко защото не се образуват достатъчно антитела. Независимо от това дали си носител или не.
Не е точно така. ...
И все пак аз продължавам да си мисля ...дали ако имаш 1 или 2 щама от 8, които са покривани от ваксината няма риск да ги активираш тези 2 щама само ,защото инсценираш в тялото зараза ( така и така с тези 9). Няма ли някое медицинско лице тук да отговори?

# 222
  • София
На медицинските лица в официалната фейсбук страница Коалиция HPV пришки сигурно са им излезли на устата да обясняват, че няма риск да активираш вирус или да се заразиш чрез ваксинация. За достоверна информация най-добре следете там. Тук най-много да избухне някой латентен антиваксър с порция необосновани твърдения.

# 223
Не е точно така. ...
Аз не твърдя, че е така, а написах, как аз го разбрах.

# 224
Здравейте.
Във Петък предстои да му поставят 1 ва доза Варивакс .
Искам ако може повече информация за ваксината.
Как е понесло вашето дете ваксината и дали е имало странични реакции.
Много благодаря.
Хубава вечер!

Общи условия

Активация на акаунт