Ваксини извън задължителния ИК

• 12 236
  • 503
  •   1
Отговори
# 300
За пръв път срещаш, защото не следиш всички "научни източници" на антивакс прослойката.

Не само няма такова изискване, ами и в държавите, в които на годинка слагат комбинирана ваксина MMRV, си я слагат нея, дори да е известно, че детето в бебешка възраст е изкарало варицела или някоя от другите включени във ваксината шарки. Да не говорим, че безсимптомно прекарване на варицела е рядкост.

# 301
Аз вчера бях при нашата педиатърка и говорихме за октомври да слагаме противогрипните.
Само справка - Ваксигрип Тетра ли слагате? Защото в интернет, освен нея ми излиза и още една - Инфлувак Тетра.
Назалната намерих само един модел Флуенз Тетра.
За всички прочетох, че ако досега не сме слагали противогрипна ваксина, се налагат два приема в рамките на 4 седмици.

# 302
Аз вчера бях при нашата педиатърка и говорихме за октомври да слагаме противогрипните.
Само справка - Ваксигрип Тетра ли слагате? Защото в интернет, освен нея ми излиза и още една - Инфлувак Тетра.
Назалната намерих само един модел Флуенз Тетра.
За всички прочетох, че ако досега не сме слагали противогрипна ваксина, се налагат два приема в рамките на 4 седмици.
Ако питате мен,слагам Ваксигрип.Знам,че навсякъде пише 2 пъти,ако е за първи път,но всичко зависи от имунния отговор и при нас се оказа достатъчно.Не съм постъпила така нарочно,просто не намерих повече ваксини,а в грипния сезон не бих поставила никаква ваксина,предвид големия вирусен товар по това време. Никой не се зарази,при наличие на много болни и грипна епидемия.Това мога да кажа от опит.Ако при вас има начин да поставите 2,както си е описано,сложете си ги ,съобразно препоръките.

# 303
Аз живея в чужбина, за да се уверят, че детето е прекарало варицела (моето беше) и да не се слага ваксина излишно се пуска серология за доказани антитела.
Да, може да се преболедува варицела и без обрив или скрит такъв, зависи от имунния отговор на конкретния организъм.
Киселите лели са навсякъде.

# 304
Между другото, в тази връзка, понеже аз си слагах ваксината за варицела като голяма магарица и също си пуснах кръвен тест за стари антитела.
Майка ми не е сред живите, но докато беше ми е казвала, че не съм карала варицела. Аз обаче не и вярвах, защото имах спомен за съучениците как ги карантинираха и си казвах "няма как да не съм карала, майка ми не си спомня". И така....преди да сложа ваксината си пуснах изследване, което показа, че наистина не съм карала тази шарка.

# 305
В страни в които не се ваксинира още за варицела по календар и над 90% изкарват варицела, бих пуснала изследване преди да се ваксинирам.

# 306
Мнения за 9-валентната ваксина за HPV?

# 307
Да не се слага ваксина излишно е възможно да се направят изследвания, но в никакъв случай не е задължително и няма медицинска необходимост от това. Пак казвам, има държави, където съзнателно се поставя ваксината и на доказано прекарали и страничните ефекти при прекаралите са със същата честота като при непрекаралите. Логиката е изцяло икономическа - ако има висока вероятност един човек да е прекарал инфекцията, а тестът за антитела -  по-евтин от ваксината, то той се прави, за да не се дават пари за ваксината.

За контекст, у нас тестът за прекарана варицела е ок 25 лв, а пълна ваксинация с две дози е около 160 лв, като отделно от цената на самия препарат, много лекари взимат пари и за преглед и поставяне по още 50 лв на доза.

Финансова логика в този смисъл има, но не е редно да се внушава, че ваксинация при налични антитела носи допълнителни рискове.

# 308
Мнения за 9-валентната ваксина за HPV?
Най-положителното възможно мнение.

# 309
Да не се слага ваксина излишно е възможно да се направят изследвания, но в никакъв случай не е задължително и няма медицинска необходимост от това. Пак казвам, има държави, където съзнателно се поставя ваксината и на доказано прекарали и страничните ефекти при прекаралите са със същата честота като при непрекаралите. Логиката е изцяло икономическа - ако има висока вероятност един човек да е прекарал инфекцията, а тестът за антитела -  по-евтин от ваксината, то той се прави, за да не се дават пари за ваксината.

За контекст, у нас тестът за прекарана варицела е ок 25 лв, а пълна ваксинация с две дози е около 160 лв, като отделно от цената на самия препарат, много лекари взимат пари и за преглед и поставяне по още 50 лв на доза.

Финансова логика в този смисъл има, но не е редно да се внушава, че ваксинация при налични антитела носи допълнителни рискове.
При някои заболявания носи. Това изобщо не е внушение, а е нормалното поведение преди ваксинация.

# 310

При някои заболявания носи. Това изобщо не е внушение, а е нормалното поведение преди ваксинация.
Не сте права, не е нормално поведение, никъде по света не се препоръчва да се правят тестове преди ваксинация. Горното мнение на Макарон е най-близо до истината - правете ако искате тестове за варицела, но мотивът може да е само финансов, не и безопасност.

# 311
Имайте предвид, че тест за антитела за варицела се прави с кръв от вена. Аз правих на моето дете, когато беше под 2 годишно и не беше приятна процедура. Иначе и за себе си пуснах тест, оказа се, че съм я изкарала абсолютно безсимптомно. Вирусът на варицелата може да отключи херпес зостер, така че, ако може да се предпази детето да не се зарази изобщо, по-добре да се ваксинира.

# 312
Мона, както вече разбрахме няма как безсимптомно да се преболедува варицела..
Именно, защото е възможно се прави кръвен тест и възоснова на него се предприема или не ваксинация.. В държави, в които ваксината е задължителна част от имунизационния календар не се прави тест, а бебето се ваксинира в две дози - между 12 и 15 месеца и реваксинация между 4 и 6 години.

# 313
  • София
Кои са тези болести, които, ако са прекарани, ваксинацията срещу тях носи допълнителен медицински риск?
Ако си боледувал от варицела, но се ваксинираш срещу нея, това е една излишна, но не и рискова ваксинация. Серологичният тест си е медицинска манипулация и като всяка такава крие рискове. Предвид това колко е малка вероятността да си изкарал варицела, без да си разбрал, статистически тестването преди ваксинация е точно излишна медицинска манипулация. Точно както е излишно да се пускат кръвни картини, урина и т.н. преди (каквато и да било) ваксинация.

# 314
Кои са тези болести, които, ако са прекарани, ваксинацията срещу тях носи допълнителен медицински риск?
Ако си боледувал от варицела, но се ваксинираш срещу нея, това е една излишна, но не и рискова ваксинация. Серологичният тест си е медицинска манипулация и като всяка такава крие рискове. Предвид това колко е малка вероятността да си изкарал варицела, без да си разбрал, статистически тестването преди ваксинация е точно излишна медицинска манипулация. Точно както е излишно да се пускат кръвни картини, урина и т.н. преди (каквато и да било) ваксинация.
Изобщо не намирам смисъл да споря с лекарско мнение и то на вирусолог.Къде го пише не е моя работа да знам,но го споделям тук, за който го интересува.Който си мисли,че знае повече от лекар,защото е "чел" си е лично негов проблем как ще постъпва и от какво ще пести. На кратко...варицела може да се кара почти безсимптомно,т.е.да остане скрита макар и много рядко.Може също и втори, без да е Зостер,което също е рядко ,но не и невъзможно. Има такъв случай в семейството ми.Ако ваксината се слага в бебешка възраст ще да е излишно тестване преди това,но ако си на 30-40 и нямаш данни от какво си боледувал и нямаш кой да попиташ,какъвто беше казуса на дамата,ВЕРОЯТНО не е излишно.  Казвам вероятно,защото не съм питала за варицела,но съм питала за хепатити.Преди да бъдете скандализирани от изложеното от мен за варицелата и с това да изместите темата, напомням,че твърдя за стандартът преди ваксинация за хепатити.И ако тука се.възрази,че поставят в бебешка възраст без изследвания,предварително отговарям,че отиваме да раждаме Със изследвания.(т.е. при бебето вече не е нужно такова).Но,ако си безсимптомен носител на хепатит В или си прекарал А и в по-късна възраст не знаеш това и си сложиш ваксината,активираш инфекцията и се получава доста,ама доста зле,може да завърши дори летално. За варицела не знам какъв е принципа на действие и дали е същата ваксина,която по-късно се поставя против Зостер,но за хепатитите съм сигурна.Изобщо не мога да се съглася,че това е ненужно изследване за антитела и с цел печалбарство.

Общи условия

Активация на акаунт