Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 42 175
  • 873
  •   1
Отговори
# 60
Но пък като плюс намирам, че такива хора биха били по-дългосрочни наематели, защото знаят, че трудно ще намерят нова и хубава квартира, където да ги вземат с куче/коте.

Нима разни претенциозни моми с джобни кучета, които често си сменят настроенията.

Ох, не знам дали си виждала едни изнежени момци, с бицепси иначе, направени във фитнеса, с маникюр, старателно зализани прически - и те с джобни кученца. Не знам дали те са по-постоянни от претенциозните моми.

# 61
  • Варна
Здравейте група!
Приятно съм изненадана, че има и такава тема тук. Майка ми отдаваше апартамент под наем в София, но за жалост почина тази година и се налага аз да навлезна в тази сфера. За щастие ме свързаха с познат брокер, който ще движи нещата по отдаването.
Апартамента е в блок ново строителство с паркомясто, мисля че изглежда много добре, но според мен има нужда от освежаване за да е още по-примамлив. Има ли някакви тънкости към които да ме насочите и препоръчате?

Тънкости - колкото искате. Периодично обсъждаме едни и същи неща. Прочетете едва - две стари теми и ще се ориентирате.

# 62
Здравейте група!
Приятно съм изненадана, че има и такава тема тук. Майка ми отдаваше апартамент под наем в София, но за жалост почина тази година и се налага аз да навлезна в тази сфера. За щастие ме свързаха с познат брокер, който ще движи нещата по отдаването.
Апартамента е в блок ново строителство с паркомясто, мисля че изглежда много добре, но според мен има нужда от освежаване за да е още по-примамлив. Има ли някакви тънкости към които да ме насочите и препоръчате?
Ненатрапчива палитра. Малко, но функционални и все пак достатъчно мебели. Мен лично ме побъркват обяви на жилища, претъпкани с мебели от вечеринката на баба ми. Нито е красиво, нито е удобно. Същото важи и за електроуреди, ако мислите да слагате такива. Не ангажирам никого с мнението си, но смятам, че бойлер, пералня, фурна, котлони и хладилник са задължителни при отдаване на обзаведено жилище.

По темата - наематели с животни не искам. Нямам нищо против хората с животинки, но просто не искам да поемам такава отговорност.
Вкъщи гледаме кучета - средна и голяма порода. Живеем в къща, през топлите месеци животните са навън, само зимата са вкъщи поради лошите условия навън. Въпреки че ги поддържаме изключително много, посещават грууминг редовно, мием лапи след разходка и тн., личи. Няма я типичната миризма на куче, но у дома се чисти ежедневно и поне 2 пъти месечно основно от фирма. Причината е друга, имаме малки деца, но и кучетата цапат, пускат косми, лиги, разгонват се…. Без да искам да звучи обидно, съмнявам се наемател да полага същите грижи за имота ми, каквито полагам аз, за да не е забележимо присъствието на животи вкъщи.

# 63
Аз също гледам куче, и съм била на квартира с куче, но сега по-скоро не бих отдала на хора с животни.
Освен всички изброени минуси си има и миризма, която остава дълго време, а също и доволно количество косми, които излизат години наред от дивани, килими, завеси и пр. текстил. Дори да е кротко животинче и да не руши, то от миризмата и космите няма отърване.
Лошото е, че повечето наематели "спестяват" истината, че имат животинка, тогава как процедирате? Гоните ли? Вдигате ли наема? Депозита? Аз лично не ходя да проверявам всеки месец, и дори да има сигурно ще разбера като се изнесат. Но пък като плюс намирам, че такива хора биха били по-дългосрочни наематели, защото знаят, че трудно ще намерят нова и хубава квартира, където да ги вземат с куче/коте.

Точно това ми е много интересно. Как някой би скрил, че има животно когато наема имот? Дори да го затвориш в друга стая, все ще се чуе като обикаля около вратата. Да кажем, че наемателя спестява тази информация в разговорите преди наемането. После? В случай, че наемодателите държат да получават парите в брой и идват до жилището или просто държат веднъж на месец да оглеждат, как прикриваш козината най-малко? Аз ли живея в розов облак или съм фанатик на тема поддръжка?

# 64
Леля Раче касиерката веднага ще ми доложи за кучето на мен Joy

В началото държа да ходя на място за наема, за да се уверя че всичко е наред.

# 65
  • София
Момичета, здравейте!
Предсоти ни да отдаваме под наем апартамент в София, Младост 1 и търсим фирма, която да се занимава с това, тъй като ние вече не живеем в града. Иска ми се да е някоя сериозна фирма, която е изрядна документално, следи интересите ни като наемодатели и проверява веднъж месечно какво се случва в жилището, следи за редовно плащане на сметки и изобщо си върши работата коректно...Можете ли да споделите вашия опит в областта, има ли фирми, чийто услуги сте ползвали и сте доволни от тях?
Благодаря!
Здравейте, уви, това, което си представяте като "сериозна фирма, изрядна документално" не го разбрах, аз лично.
Т.нар. сериозни фирми, за мен лично не са никак сериозни и не следят за моите интереси по начина, по който очаквам и следят за собствените си интереси много по-добре, което, обаче не е в листа на моите интереси.
Иначе това, което предлагат като "управление" на имот включва отдаване под наем под пазарните нива често, задължително вътрешна сделка /наемател и наемодател са клиенти на фирмата и докато не дойде вътрешен клиент, имота стои празен с месеци често/, плащане на наем и сметки през фирмата /за да си удържат съответния процент за "управлението", което е плащането на сметките и превод на остатъка от сумата на наемодателя. При напускане на наемателя, се организира чистене на цена тройна на пазарната с две циганки и същото се завърта отначало. Поправете ме ако греша.

Всъщност, на пазара това е един сериозен дефицит, подобна услуга, която няма как да е евтина, затова се предлага в повечето случаи оф маркет, колкото и странно да звучи.

# 66
За съжаление няма читави фирми за управление. Поне аз не открих такава. Отдавам 3бр. жилища и търсих упорито за едното, тъй като е чисто ново всичко. Проведоха среща с три агенции, включително Управление БГ. Разгледах договорите им и не одобрих никоя. Вярно е, че по дефолт, наемът трябва да е едно 200лв под пазарния. Освен месечния процент, веднъж в годината 50% такса, независимо дали сменяш наемателя или не. Най не одобрих, че депозитите си остават за тях и те преценят колко ще струва ремонта/Освежаването след напускане, защото работят с техни изпълнители.

# 67
  • Варна
Ужас. Може би си струва ако отдаваш 10 имота и същевременно работиш своя си работа. За един имот е неоправдано, ако ще и да е на другия квай на страната. Дори с разходите за пътуване, пак излиза по-изгодно.

# 68
Намирате брокер, на когото можете да се доверите. Подбирате заедно наемател. Правите подробен и изряден договор. Парите - по банков път, всичко легално и декларирано. Питайте брокера дали е съгласен от време на време да минава и да поглежда какво е положението, както и да държи резервен ключ, срещу някакво заплащане.

Намирате контакти на фирми/майстори за дребни ремонти. Задължително добра застраховка на имота. При добра организация няма да ви се налага да пътувате постоянно.

# 69
  • Бургас
В крайна сметка и аз реших да процедирам така - брокерката държи резервен ключ и ми съдейства, ако нещо се наложи. Тя беше организирала и основното почистване след ремонт.
Когато се изнесе наемателят, ще й предложа тя да организира ремонт и почистване и ще й платя за съдействието.

# 70
  • Sofia
Честно казано според мен е крайно време и в България да се въведе задължително почистване от фирма при напускане и само така наемателя да може да напусне без санкции. В повечето държави е така.

# 71
Здравейте, ще приемам квартира от наематели за първи път. Как би било най-добре според вас относно депозита- да направя оглед с наемателите и ако не забележа нищо да върна депозита или да кажа, че ще огледам апартамента и проверя уредите и ще им се обадя, за да върна депозита ако всичко е наред?

# 72
Сметките...за целия май кога ще излязат?

# 73
Сметките...за целия май кога ще излязат?
Тока в средата на другия месец, водата може да се засече.

# 74
  • София
Депозит връщам след приключване на всички сметки.
Ако апартамента е с парно - след окончателното изравняване на сметките. Това е описано в договора и обяснено бавно и подробно на наемателите.

Общи условия

Активация на акаунт