Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

• 41 589
  • 873
  •   1
Отговори
# 870
  • София
Съгласен с брокерката.
Общият коридор според мен е по-големия проблем в случая.
Предвид нивото на ремонта трябва да има висок клас климатици, които да поемат изцяло отопление дори в мразовити дни.
Аз не бих ползвал парно тогава. Вероятно и други хора не биха.
Изкоментирайте това с конкретния наемател и двамата ще намерите удобно решение.
В наем може да се включат таксите, които са фиксирани - вход, СОТ, интернет. Вариращите по-скоро не.
Цената бих казал 1100. Но без коридора. Той ме спира в случая да видя пълния капацитет на това жилище. Изчакай още мнения 🙂 Може пък само аз да се вторачвам прекалено там.

# 871
Съвети от мен по казуса със споделения апарталент, защото сме били в аналогична ситуация.
1) ток и вода (Софийска вода) изчисляваш по показания на уредите - контролния електромер за частта под наем и показанията на водомерите в тази част.
2) Топлофикация - топла вода взимаш си изравнителната фактура и гледаш по нея цена на кубик топла вода за изминалия отоплителен сезон. Внимавай с цената, защото към цената на съответния ред трябва да добавиш и ДДС, което е на последен ред най-долу върху тотала. И всеки месец начисляваш тази единична цена, умножена по куб.м., отчетени по топъл водомер.
3) Топлофикация - отопление (сградна инсталация и отопление за имота) - във всяка ежемесечна фактура има отделни редове за тези 2 елемента за цялото жилище. В договора можеш да предвидиш, че съотношението на отдаваната под наем част спрямо частта на възрастния човек е, примерно, наеманата част е 0,56 от общата квадратура. Това съотношение можеш да го изчислиш като измериш квадратурата - мериш колко квадрата са всички помещения, включително коридори, в двете части и така намираш съотношението. Така за всяка фактура общата сума за отопление (сградна инсталация и отопление за помещенията), не забравяй отново ДДС-то, ще се умножава по това примерно 0,56 и това ще дължи наемателят за отопление (по двата елемента). При излизане на изравнителната сметка може също да се изчисли, но има известна специфика. Ако стигнеш до там, пиши ми на лично тогава, да не занимаваме всички.

Ако роднината е безпроблемен за наемателите (ти си знаеш), пускаш обява с пазарния наем за локацията и обзавеждане поне на средно ниво, т.е. новоремонтиран. Това ще ти е отстъпката в наема - няма да искаш наем като за обзавеждане и ремонт над средното.
Нашият опит с наемателите беше следният:
- младеж, който започна да преотдава на други за единични нощувки, на тип хостел го беше обърнал. Много бързо съседите изпищяха и го хванахме в крачка. Предизвестие за напускане и се изнесе за 2-3 дни.
- дъртият пръч, който удари роднината с бокс и му взе депозита и лични вещи (тефтерче с телефони) при напускане. Дъртият пръч, освен че живееше там, ползваше жилището и за масажи - тип чакръкчия беше, не други "масажи".
- млада двойка, която живя 2-3 години безпроблемно, напуснаха, защото заминаваха за чужбина, а и жената забременя, т.е. увеличаваха си семейството, а жилището беше малко за трима с малко дете.
- брат и сестра, студенти в София, братът читав, сестрата дръпната, с претенции. Стояха може би 1,5 години и напуснаха, по наше мнение, заради претенциите на сестрата.
- двойка жени. Те стояха 2 години, без проблеми, май едната си имаше малко жилище, но вероятно не е ставало и за двете, по разни причини. На тях им прекратихме договора, защото се налагаше аз да се нанеса там по лични причини.
Жилището беше с прилична локация, в центъра, но без да е топ център. Много добри размери на помещенията, пак кухня и баня/тоалетна отделни от другата част. Ремонт и обзавеждане - под средното, но всичко беше здраво, тип соцобзавеждане откъм мебели, бяла техника - не от соца, нова или почти нова (печка, пералня, хладилник). Без климатици. Наемът беше в съответствие с ремонта/обзавеждането за района (локацията) с малка отстъпка.
Наемът изплати и надплати първоначален ремонт (без екстри, ако не броим естествения паркет за екстра) от шпакловка и замазка, при това без обзавеждането да е на средно ниво.

Така че, според мен, кандидати ще се намерят (ако роднината е безпроблемен) - ще получат по-висок клас ремонт и обзавеждане за локацията, само заради общия коридор. Но трябва да внимавате с избора на наематели, да не притесняват роднината - джабала-джубала, тропане, тормоз и плашене и подобни изпълнения.

# 872
  • София
RebelHeart, благодаря за мнението.
В частта, която ще се отдава, има един климатик (Toshiba) и той е във всекидневната. Принципно може да служи за отопление, но предвид таксата мощност (която в ЕПК не е пренебрежима), според мен финансово си остава по-изгодно отопление с Топлофикация.
Знам, че брокерката е права. Всъщност причината ремонтът да е няколко идеи по-луксозен, отколкото подхожда на случая, е че исках да тествам фирмата, която ремонтира с идеята в последствие да я ангажирам за собственото си жилище (когато децата спрат да рисуват по стените, мнали Simple Smile ). Скъп експеримент, но с довършителните работи у нас попаднах на много кофти майстори (уж препоръчани иначе) и случаят ми се стори удобен да тествам тези (от които съм много доволна,  наистина).
Сега като казваш осъзнавам, че коридорът, който е общ, наистина е притеснителен. Мога да говоря с роднината с правото на ползване да не използва обущарника и портмантото, но няма как да не преминава оттам.

# 873
  • Варна
Между другото, наемът в брой в общия случай на практика нарушава забраната за разплащания над 10000 лв в брой. Тя се отнася за цялата сума по даден документ, а не само за конкретно единично разплащане по него. С други думи, ако имате едногодишен договор за наем от 1000 лв, сумата по документа е 12000 лв и поне 2000лв от тях трябва да бъдат преведени по банков път, за да няма административно нарушение.
....

Хм. Интересна теза, но за твое съжаление - невярна. Любопитството ме накара да хвърля едно око върху Закона за ограничаване на плащанията в брой. Никъде там не пише такова нещо като "сума по даден документ". Ето какво пише:

Глава втора.
ОГРАНИЧЕНИЯ ПРИ ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ
Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
2. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 94 от 2019 г.) на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.;

Всяко плащане на наем е с разично основание - наем за различен месец.

Членът се отнася за примено когато си купиш нещо на изплащане.

НОВА ТЕМА:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1689800.msg48508810#msg48508810

Общи условия

Активация на акаунт