Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 69 532
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Аз затова всяка година пиша мейл,че искам детето ми да се яви на Кенгуру, за да се сетят да организират...

# 541
Вече има обявени часове за всеки клас и място за награждаването на ИС. За мен е възможно най-неудобното време за награждаване за 3 клас ... но какво да се прави ... няма да го пропуснем. Детето е златен медалист за втора поредна година и за него и нас е важно да е там.
НПМГ обявиха методиката за класиране за 5 клас. Има различия в тегловните коефициенти от миналата година. Ние с четвъртокласничката се целим в това училище, даже вероятно няма да кандидатстваме в СМГ (въпреки че нищо не се знае). Сега се готви за олимпиадата и ще пропусне МБГ, което много харесва, но няма как. Тя знае приоритетите. Тя се занимава състезателно и със спорт и май ще пропусне много състезания и там за съжаление. Но тази година ще е така. Пък дано и да влезе, но дори да не успее, продължаваме напред и имаме план и за този вариант.
Браво на детенцето! И наистина - щом НПМГ е приоритет - тази година Олимпиадата ще ѝ е още по-важна отколкото на кандидатите през миналата година - Областният кръг реално е с по-голяма тежест отколкото беше по предходната формула (поне спрямо ПМС... явно малко избързах по-горе като ги дадох като положителен пример), още повече, че има и опцията да се влезе без МЗВ - само с Областен + ПМС, което беше другият шок...

Ето как биха се променили баловете и rankings на миналогодишните кандидати в НПМГ ако кандидатстваха по тазгодишните правила (тези без Областен биха паднали с много - 20-80 места за извадката от картинката).

(таблицата се чете по-добре ако се отвори в нов прозорец):

# 542
Тези нови правила на НПМГ ми изглеждат налудничави - три различни формули, и се взима най-голямото. Накрая ще трябва да се издаде дебело ръководство "Увод в кандидатстването за 5-ти клас".

За мен е безумие такъв подход. Какво изпускам?

П.С.  Най-малкото, свободното слагане на тези малки целочислени коефиценти трудно ще изравни нещо.

# 543
Тези нови правила на НПМГ ми изглеждат налудничави - три различни формули, и се взима най-голямото. Накрая ще трябва да се издаде дебело ръководство "Увод в кандидатстването за 5-ти клас".

За мен е безумие такъв подход. Какво изпускам?

П.С.  Най-малкото свободното слагане на тези малки целочислени коефиценти трудно ще изравни нещо.
Всъщност, при положение, че право на прием имат явилите се на 2 от 3-те изпита - подходът има логика и има предимства - няма необходимост и трите да се напъхат в една формула.

Тазгодишният подход е и по-прост от миналогодишния сякаш - всеки 2 от 3 са възможни.

Но миналогодишният беше по-добър - в това че:

1. Задължително се вземаше МЗВ (с коефициент 8 );

2. Първо ПМС се скалираше с по-голям коефициент (6) от Областния (5), а след това се вземаше по-високото - това реално отчита разпределението на резултатите на ПМС, това, че е по-трудно и т.н.

Сега може да се влезе с Областен с коефициент 4 + ПМС с коефициент 4 и без МЗВ.

Много по-оптимално за тях (ако искат да привлекат по-силните ученици) щеше да е да запазят миналогодишната формула и само да увеличат коефициента на ПМС или да намалят на Областния...

Но те си знаят най-добре.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 19:24 от Beam

# 544
  • София
Миналата година за НПМГ беше същото, но тогава ПМС имаше коефициент 6, а олимпиадата 5. Сега са ги изравнили. Иначе и тогава можеше да се кандидатства само с олимпиада и ПМС, въпросът е, че МзВ беше с коефициент 8 и без него просто не ставаше, защото балът не стига, тъй като и в трите формули коефициентите на трите състезания бяха еднакви. А сега са направили така, че дете, което не се е явило на МзВ може да получи също максимален бал, стига да се справи блестящо на олимпиадата и ПМС.
На мен ми се видя доста странно, но се замислих, че децата са силни различно и започвам да разбирам защо НПМГ са избрали да е така.  Виждам го и при моите деца.
Третокласникът решава много бързо, обича състезания, в които се дава кратък отговор, няма разписване. Много е добър с много трудни задачи, но без описание на решението, но ме притеснява, че в 4 клас почти всичко, без първи модул на МзВ е за разписване и подробно решение.
Дъщеря ми работи така, че на състезанията с кратък отговор почти никога не й стига времето. Тя пише доста подробно даже на такива състезания и не може да засили темпото много. За сметка на това на олимпиадата беше много спокойна, защото има повече време и не бърза. С нея се чудех дали ще успее с кандидатстването, защото на най-важното състезание се иска много бързина и просто нямаше да й стигне времето, а то е с най-голема тежест. Но при сегашните критерии сякаш се дава шанс и на по-бавните Wink. Затова и започнах да приемам доста положително тази промяна. Догодина за сина ми ще видим обаче как ще му се отрази, ако остане така.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 18:59 от katya_pk

# 545
  • София
НПМГ обявиха методиката за класиране за 5 клас. Има различия в тегловните коефициенти от миналата година. Ние с четвъртокласничката се целим в това училище, даже вероятно няма да кандидатстваме в СМГ (въпреки че нищо не се знае).
katya_pk, би ли споделила мотивите за този избор - какви предимства намирате в НПМГ и какви недостатъци в СМГ, за да е НПМГ първо и единствено желание?

# 546
  • София
НПМГ обявиха методиката за класиране за 5 клас. Има различия в тегловните коефициенти от миналата година. Ние с четвъртокласничката се целим в това училище, даже вероятно няма да кандидатстваме в СМГ (въпреки че нищо не се знае).
katya_pk, би ли споделила мотивите за този избор - какви предимства намирате в НПМГ и какви недостатъци в СМГ, за да е НПМГ първо и единствено желание?

За мен е само локацията, нищо друго. Може да звучи необективно и несериозно, но сме с 3 деца, динамиката е голяма, всички имат различни хобита, ходят на различни места за спортуване и е доста натоварващо за нас. Нямаме никаква помощ, а малкото дори е още в детската градина. Живеем в квартал, в който градски транспорт не върши работа за повечето райони в София. То и до НПМГ нямаме директен транспорт, но поне в ненатоварвно време стигам за 10-15 минути с кола (сега като пооправиха кръстовището на Черни връх и Каблешков/Филип Кутев и в час пик е добре). До СМГ ще се пътува в пъти повече време, а с градски транспорт ще трябва да се сменя автобус, метро и тролей + доста ходене пеша, за да се стигне, което ми е немислимо за дете в 5 клас. Трябва да прекося цяла София с кола, за да го водя и взимам. Това е причината,  иначе бихме кандидатствали и в СМГ, ако живеехме по-близо. Но си направихме някои сметки с мъжа ми за усилията и времето и преценихме, че локацията си е от голямо значение за нас, а и двете училища са добри.

Проблемът с НПМГ е, че има само 2 паралелки в 5 клас. Миналата година имаше деца, приети в СМГ, а неприети в НПМГ, което им беше първо желание. Имаше го и обратото . Това беше поради различното балообразуване в двете училища и различното представяне на децата на трите състезания.

# 547
  • София
katya_pk, и ние сме с три деца - прекрасно те разбирам за важността на локацията - големи гимнастики са и при нас, за да "обслужим" интересите само на най-голямото дете (малките още са в ясла и градина - те като влязат в играта  с допълнителните занимания, водене/вземане/изчакване от училище, курс, спорт и т.н. не ми се мисли). Успех на каката при кандидатстването и поздравления за златния медал на сина ти от ИС!

# 548
  • София
katya_pk, и ние сме с три деца - прекрасно те разбирам за важността на локацията - големи гимнастики са и при нас, за да "обслужим" интересите само на най-голямото дете (малките още са в ясла и градина - те като влязат в играта  с допълнителните занимания, водене/вземане/изчакване от училище, курс, спорт и т.н. не ми се мисли). Успех на каката при кандидатстването и поздравления за златния медал на сина ти от ИС!
Благодаря!

При нас също малкия все още не ходи на занимания извън градината (освен отделни пъти на плуване, но не редовно) и едва успяваме. Надявам се докато той започне заниманията, по-големите да са вече достатъчно големи, че да могат да ходят сами на някои свои занимания или училище. Simple Smile

# 549
Всъщност, при положение, че право на прием имат явилите се на 2 от 3-те изпита - подходът има логика и има предимства - няма необходимост и трите да се напъхат в една формула.

Тазгодишният подход е и по-прост от миналогодишния сякаш - всеки 2 от 3 са възможни.

Но миналогодишният беше по-добър - в това че:

1. Задължително се вземаше МЗВ (с коефициент 8 );

2. Първо ПМС се скалираше с по-голям коефициент (6) от Областния (5), а след това се вземаше по-високото - това реално отчита разпределението на резултатите на ПМС, това, че е по-трудно и т.н.

Сега може да се влезе с Областен с коефициент 4 + ПМС с коефициент 4 и без МЗВ.
Точно това не разбирам, защо да се взима максимум от три различни формули. Това са три набора теглови коефиценти, и хич не са изравнени.
За миналата година помня на СМГ, на НПМГ вече ми е изветряло, но не знам защо съм останал с впечатление че НПМГ си беше една формула само.

Единственото "хубаво", което виждам, е че може да не се явяват на трите. Но покрай тази благина почват и неволите, според мен. Трите състезания са различни, отделно какво ще се падне конкретно - доколкото МзВ може и да е що-годе рамково, ПМС може да крие изненади. Сега пък и драмата със задачата от първия НОМ.

5.МзВ + 3.НОМ = 5.МзВ + 3.ПМС = 4.НОМ + 4.ПМС

Ето това ме притеснява - откъде на някой му хрумват такива работи, да мери неща, дето не се мерят.
След това да има три варианта и да се вземе максимум - почва да става приказно. От горните коефиценти (дано съм ги запомнил правилно) директно се омаловажава ПМС, примерно.

Откъде идва цялото това налагане на безумни правила, вместо всяко учебно заведение просто да си сложи един нормален изпит? Тези деца в 4-ти клас сякаш се борят за влизане в MIT. Simple Smile МОН ли стои зад тези гениалности.

И да, НПМГ логистично е доста удобно, доста родители така му гледат. А на децата им харесва пред СМГ, че уж няма да ги спукат от толкова скучна математика. Ама с малкото паралелки си става драма, така с избора на максимум и нелинейна рулетка се включва.

@Beam Аз пък смятам, че точно трите трябва да се напъхат в една формула. Като не може да си имат индивидуален таргетиран изпит по причини неведоми. По-малкото зло.

# 550
А какъв е проблемът, че се дава шанс на деца, които не са класирани на втори кръг на Олимпиадата или ако са били болни и се е наложило да пропуснат някое от състезанията?

На мен ми допада, че се дава шанс. Съгласна съм, че са различни състезания, но така децата, които покажат високи резултати, а им липсва едно от състезанията, имат възможност да се класират.

# 551
Лошото е че се получава лотария, и се ощетяват по-добрите (не най-добрите, естествено) за сметка на локален късмет. Местата са крайна бройка все пак. Така всяко дете пак ще трябва да отиде и на трите, за сметка на това има недетерминираност, а и ПМС почти се обезсмисля, хем може да се каже че е най-трудното от трите. Ако се замислите как са стигнали до коефицентите, и какво реално показват, ще ме разберете.

Подобна е ситуацията с кандидатстването в други места и възрасти, където се взима най-висок резултат от няколко изпита. Дали наистина някой с едно пиково и иначе посредствено представяне е по-добре подготвен от някой с константно добро представяне в широк спектър. Горе-долу като тегленето на билетче за изпитите от древността - ако имаш късмет, може и да минеш с повърхностни знания. Но ако изпитващият те разходи интерактивно по целия конспект, а още по-добре по целия предмет - крах.

Та това ме притеснява. Как точно ги измисляме тези коефиценти, как се мерят неизмерими неща.
И не е ли решението единен изпит, без вариране и коефиценти. Или трябва периодично да се добавят още безумия, с оправданието че се балансира нещо, което просто няма начин как да се балансира.

Първата мисъл сигурно е "да, така имаме повече шанс". Като излезнат класиранията от лотарията може да се премине и на другия бряг.

# 552
  • София
katya_pk, може да подадете и в 107. ОУ в такъв случай, то е с много добра математическа паралелка. Към СБМ е и под шапката на НПМГ.

# 553
  • София
katya_pk, може да подадете и в 107. ОУ в такъв случай, то е с много добра математическа паралелка. Към СБМ е и под шапката на НПМГ.

Да, обмисляме го и този вариант Simple Smile. Единствено ме притеснява, че там има съвсем отделно състезание за кандидатстване.
Спукахме ги от изпити тези деца в този 4 клас ... наистина все едно в Харвард ще ходят Satisfied

# 554
Това е несериозно да се говори, че децата преминали във втори кръг на Олимпиадата, са попаднали по късмет. Това са деца, които са решили и другите две задачи, но са решили и задача, която много други не са успели.

Има и второ балообразуващо състезание, което ще сортира най-добре представилите се. Не казвам най-добрите, защото и моето дете от едни състезания се връща със златни медали, а от други има посредствени резултати. Тези, които винаги на всички състезания показват изключително високи резултати, вероятно ще покажат и на тези за прием Мнозинството, което не се връща с медал на всяко състезание са като сина ми. С коя теглилка можем да определим кой колко е по-добър от другите? Има едни състезания за прием - участват децата в тях и който покаже по-добри резултати НА ТЯХ бива приет. Може да има изключително по-подготвени деца, но да не са успели да покажат знанията си. Така е на състезания. Обаче да се омаловажава труда и резултатите на едни деца и да се казва, че техните умения и съобразителност са "късмет" и че така ще се приемат слабо подготвени деца, не мога да се съглася.

Лошото е че се получава лотария, и се ощетяват по-добрите (не най-добрите, естествено) за сметка на локален късмет. Местата са крайна бройка все пак. Така всяко дете пак ще трябва да отиде и на трите, за сметка на това има недетерминираност, а и ПМС почти се обезсмисля, хем може да се каже че е най-трудното от трите. Ако се замислите как са стигнали до коефицентите, и какво реално показват, ще ме разберете.

Подобна е ситуацията с кандидатстването в други места и възрасти, където се взима най-висок резултат от няколко изпита. Дали наистина някой с едно пиково и иначе посредствено представяне е по-добре подготвен от някой с константно добро представяне в широк спектър. Горе-долу като тегленето на билетче за изпитите от древността - ако имаш късмет, може и да минеш с повърхностни знания. Но ако изпитващият те разходи интерактивно по целия конспект, а още по-добре по целия предмет - крах.

Та това ме притеснява. Как точно ги измисляме тези коефиценти, как се мерят неизмерими неща.
И не е ли решението единен изпит, без вариране и коефиценти. Или трябва периодично да се добавят още безумия, с оправданието че се балансира нещо, което просто няма начин как да се балансира.

Първата мисъл сигурно е "да, така имаме повече шанс". Като излезнат класиранията от лотарията може да се премине и на другия бряг.

Общи условия

Активация на акаунт