Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 273
  • 768
  •   1
Отговори
# 165
Няма нужда да давате вода на тази възраст, отнема от обема на стомахчето, кърмата е достатъчна. Проблем с наддаването може и да няма, защото нормата е над 500 грама за трети и четвърти месец, имаше ли проблвм в предходните месеци. Аз със сигурност не бих давала вода до шестия месец и не бих предлагала биберон, особено щом не е любим - задоволява сукателния рефлекс за сметка на кърменето. За пауър пъмпинг няма доказателства да е ефективен - не бих се мъчила на ваше място. Не съм убедена, че има проблем, още повече че не знаем как точно е теглено бебето миналия месец и сега, с каква точност, с колко пълен памперс - един пълен памперс е 100 грама отгоре. Нека консултант да проследи наддаването, но първото нещо, което можете да направите е да спрете да давате вода - при всички случаи е излишно, а в някои случаи дори вреди. Кърменето хидратира достатъчно, бебетата пият водата заради сукателния си рефлекс, а е и доказано че пиенето на вода след кърменв няма отношение към млечницата.

# 166
Здравейте,имам огромни проблеми с мъдрец и забрал около него венец.Днес ходих на зъболекар да ми го намаже с едно черно и лютивичко

мехлемче,обаче не каза какво е.Въпросът ми е мога ли да кърмя малкия?

# 167
  • София
Викито_90 няма проблем да кърмиш. Лекувай мъдреца, нека се извади ако това препоръчва стоматолога. Упойките са съвместими, повечето антибиотици също. Ще попиташ какъв антибиотик ще ти изпишат и тук ще ни питаш за него-ще потърсим активното вещество и ще дадем насоки.
Понякога изписват антибиотик преди ваденето, за да се успокои инфекцията първо. Друг път след ваденето. Може би това, с което те е намазал е нещо дезинфекциращо и лекуващо инфекцията. Говори с лекаря си и обсъдете лечението, по-добре е да го направиш. С кърменето всичко ще е наред.

SanyaM_, когато бебето получава допълнително вода, вече трудно можем да преценим по напишканите пелени дали получава достатъчно кърма. Възможно е в някои случаи да е гладно, когато му даваш водичка, а тя да го залъгва и да пропуска сукане. Дали би обмислила да даваш вода с лъжичка, след кърмене? С шише тече по-лесно, бебето може да изпие повече, отколкото му е нужно. А като е след кърмене, ще си подсигурила, че се е нахранило. Както Fionna Apple е написала- бебетата до захранването(6м.) нямат нужда от допълнителна вода, тъй като я получават от кърмата, като сучат на поискване. Ако вс епак държиш-пробвай да е с лъжичка след кърмене, за да не се налива. Понякога 50-60мл е едно цяло хранене за бебето.
500гр в края на трети месец ли е наддаването или в края на четвърти? Имай предвид, че след ударното наддаване през първите 2-3 месеца, бебетата забавят качването.
Пробвала ли си вечер, след като заспи в 21ч да му дадеш в просъница още 1 път, когато си лягаш ти? В 11 или 12 вечерта. Друг вариант е много рано сутрин да му даваш да суче допълнително, обикновено като са сънени се съгласяват. През деня също може да вмъкваш кърмения, например следобед или ако сте някъде на разходка да седнете на килимче за пикник, да дадеш да суче, да си почивате. Когато суче, тъкмо ще си поседнеш и ти.
Можеш ли да споделиш колко килограма е родено, изписано и после мерено на всяка консултация? За да се види от къде е започнало и до какви килограми е стигнало сега?
Като цяло, ако бебето на тази възраст е активно, с розова и мека кожа, будно като за 4 месечна възраст, заглежда се, посяга да хваща, суче си 6-7-8 или повече пъти за 24ч и наддава нормално, не е нужно да изцеждаш. Когато бебето се храни на поискване или в някои случаи с подсещане от теб, то само регулира количествата и тялото произвежда, колкото му е нужно. Изцеждането е доста времеотнемащо, може да изцедиш, за да облекчиш гърдите си, но кърменето за стимулция по-скоро може да те вкара в една хамалогия и допълни усилия, които да полагаш.

# 168
  • Бургас
Викито_90 няма проблем да кърмиш. Лекувай мъдреца, нека се извади ако това препоръчва стоматолога. Упойките са съвместими, повечето антибиотици също. Ще попиташ какъв антибиотик ще ти изпишат и тук ще ни питаш за него-ще потърсим активното вещество и ще дадем насоки.
Понякога изписват антибиотик преди ваденето, за да се успокои инфекцията първо. Друг път след ваденето. Може би това, с което те е намазал е нещо дезинфекциращо и лекуващо инфекцията. Говори с лекаря си и обсъдете лечението, по-добре е да го направиш. С кърменето всичко ще е наред.

SanyaM_, когато бебето получава допълнително вода, вече трудно можем да преценим по напишканите пелени дали получава достатъчно кърма. Възможно е в някои случаи да е гладно, когато му даваш водичка, а тя да го залъгва и да пропуска сукане. Дали би обмислила да даваш вода с лъжичка, след кърмене? С шише тече по-лесно, бебето може да изпие повече, отколкото му е нужно. А като е след кърмене, ще си подсигурила, че се е нахранило. Както Fionna Apple е написала- бебетата до захранването(6м.) нямат нужда от допълнителна вода, тъй като я получават от кърмата, като сучат на поискване. Ако вс епак държиш-пробвай да е с лъжичка след кърмене, за да не се налива. Понякога 50-60мл е едно цяло хранене за бебето.
500гр в края на трети месец ли е наддаването или в края на четвърти? Имай предвид, че след ударното наддаване през първите 2-3 месеца, бебетата забавят качването.
Пробвала ли си вечер, след като заспи в 21ч да му дадеш в просъница още 1 път, когато си лягаш ти? В 11 или 12 вечерта. Друг вариант е много рано сутрин да му даваш да суче допълнително, обикновено като са сънени се съгласяват. През деня също може да вмъкваш кърмения, например следобед или ако сте някъде на разходка да седнете на килимче за пикник, да дадеш да суче, да си почивате. Когато суче, тъкмо ще си поседнеш и ти.
Можеш ли да споделиш колко килограма е родено, изписано и после мерено на всяка консултация? За да се види от къде е започнало и до какви килограми е стигнало сега?
Като цяло, ако бебето на тази възраст е активно, с розова и мека кожа, будно като за 4 месечна възраст, заглежда се, посяга да хваща, суче си 6-7-8 или повече пъти за 24ч и наддава нормално, не е нужно да изцеждаш. Когато бебето се храни на поискване или в някои случаи с подсещане от теб, то само регулира количествата и тялото произвежда, колкото му е нужно. Изцеждането е доста времеотнемащо, може да изцедиш, за да облекчиш гърдите си, но кърменето за стимулция по-скоро може да те вкара в една хамалогия и допълни усилия, които да полагаш.
Изписаха ни 3550.На първия месец е бил 4530 втория 5650 третия 6400 и сега 6900 последно бяхме на преглед 9-ти август.Давам омнибиотик панда които разтварям в 30 мл вода и така знам колко пие.Отделно педиатъра ни ни посъветва така и не се представям да не му давам вода знам,че кърмата е 85% вода. От другия месец ще започвам захранване не смятам,че само кърмата му стига на този етап.Не е проявил интерес към храната която ни вижда да консумираме но след като се нахрани а аз усещам гърдите си облекчени продължава да плаче това е на следобедното хранене към 15-16.Принципно му давам на поискване но вечер не се буди.Пробвала съм вместо да се цедя в 00 до му дам до яде но след това се буди и не може да заспи още час. Иначе като легне в 21:30 чак в 7 става всеки ден а това е голяма пауза за кърмата и ако не се цедя съвсем ще намалее.От както се цедя вечер по час обаче усещам промяна и гърдите си по пълни.Вече за час цедени цедя 180-200 мл което съм цедила само в началото.Не ги замразявам а ги слагам в хладилника и му ги давам следобед и вечер.

# 169
  • София
Sanya, това е чудесно наддаване. До 6-ия месец бебето е нужно да удвои рожденото си тегло, а твоето вече почти го е направило.
За кърменето вечер или нощем-не е нужно да го будиш. Лягаш до бебето и както си дреме му подаваш гърдата- ще я помирише и ще засуче.
Наистина е голяма пауза това, но ако смяташ че за теб е удобно да цедиш и да додаваш с шише-нека е така.
Имай предвид, че допълнителната стимулация може да доведе до хиперлактация. Така ще трябва все повече да цедиш, защото гърдите ще се напрягат, увеличава се рискът от "запушане"(задържане на кърма някъде по каналите и инфекция).
Ако предлагаш на бебето да суче, за да намалиш паузите, кърмата ще се регулира според нуждите му и няма да има нужда да изцеждаш.
За захранването-предполагам, че си чела, че се препоръчва това да се случи на 6 навършени месеца. Така съветват международните здравни и педиатрични оргнизации. Нашето МЗ също(друг е въпросът, че много педиатри си правят оглушки).
Това е главно, защото се смята, че тогава бебето е готово двигателно, неврологично и сстомашно-чревната му система е готова. Т.е. тогава можеш да захраниш с голямо разнообразие. Последните години(всъщност не малко, препоръките ги имаше още преди 5-6 години) се съветва алергените да се вкарват по-рано, между 6 и 9 месец.
Най-важно е, обаче, бебето да седи с изправено гръбче в стола за хранене. Опасно е да се храни полегнало бебе- и с течна, и с по-твърда храна. Другите признаци, като цяло, са второстепенни. Но се очаква около и след шестия месец да започне да изчезва рефлексът за избутване с език(бебето върти езика и храната излиза навън), да прави дъвкателни движения, да хваща с ръка и да нацелва устата си с хванатото. Интересът е нужен, разбира се, но не е най-важният признак.

# 170

Благодаря,извадиха ми единия мъдрец,другият засега се успокои-той е здрав,но венецът се възпалява,а и ми сложиха две пломби Simple Smile Кърмя си без проблем,след като и вие ме успокоихте.

# 171
  • София
Здравейте, имам бебе на 4 месеца и половина, което наддава с огромни темпове. Все бях чувала, че бебе на кърма не може да се прехрани, но започвам да се притеснявам.

Родено е 2,950 г 50 см.
Първи месец качи 1,200
Вторият - 1,600
Третият - 1,300
Четвъртият - 1 кг

В момента тежи около 8,800, преди две седмици беше 8,200 на консултацията и 65 см. Вода не давам, кърмя на поискване. Младежът прави дълга 5-6 часа пауза през нощта повечето пъти. През деня суче на около 2-3 часа, като следобед спи повече и пак разрежда кърменията. Голямото ми дете въобще не наддаваше така,макар да се роди сходни килограми. Тя тежеше колкото него в момента на една година. Не знам каква организация на кърменето да направя, да променям ли нещо, нормално ли се развива. Педиатърката ме съветва да давам вода, а на мен не ми се иска много.

# 172
  • София
Eleyn, може някой път да се прехрани, но обикновено е инцидентно. Т.е. докато още не е развило усет кога му е достатъчно. Или ако се кърми под строг режим- тогава някои бебета сучат нервно и дълбоко, защото знаят, че скоро може да не им се даде пак.
Ако бебето е здраво(няма някакъв страничен медицински проблем), суче на поискване и се държи нормално за възрастта си- т.е. като за 4 месечно е достатъчно будно, не поспаливо, много нервно или пасивно...значи това е неговия темп за растеж в момента.
Предполагам знаеш от голямото дете, че след 6-ия месец доста забавят наддаването.

Ще споделя за едното ми дете(макар, че личният опит не е определящ), че той беше подобни килограми на тзи възраст. Роди се 3750 ако помня правилно(аз съм от онези майки, които не помнят много такива неща Laughing, нямам идея колко беше дълъг) и на два месеца и половина беше 7200. На 6 месеца беше почти 10кг...да е бил 9 и 800 примерно. Племенникът ми също. Но докато племенникът ми е с баща 2м и 5см, то малкият ми син няма от къде да наследи такъв ръст и килограми. Сега на 6 е щиглец, даже е дребничък..по-слабичък и нисък от момиченцата.
Беше и с много сериозен рефлукс, трудно сучеше, не се приспиваше с кърмене заради повръщането...и пак наддаваше страшно много. Педиатърката ни не се впечатляваше.
Ако се тревожиш, давам идея за запишеш една онлайн консултация с Бояна Петкова през Хелтико. Тя е педиатър и една от малкото със съвременни знания, непрекъснато ровене за нови препоръки. Обучен консултант по кърмене е също така. Един от интересите и е растеж и развитие на бебето и детето. Прави и интересни уебинари.

# 173
Спешно !!
Имам хранително натравяне,наложи се мусколна инжекция за да спре гаденето и система глюкоза с нерофен,нош па и още нещо ,казаха ми че не е препорачително да кърмя ,но детето ще се събуди и ще си търси цицата ,какво мислите зали има опасност да кърмя

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 02:50 от Radii :)

# 174
Дъщеря ми е на 3м и 1 седмица. Продължава да се храни на 2часа включително и през нощта, суче по 25-40мин. От 10тина дни давам АМ на храненето в 21/22ч с идеята да я засити повече и да спи до през нощта, но се буди в 24ч. Не ми се иска да давам втори по ред път АМ, а и гърдите ми ще се препълнят. С помпа не мога да изцедя количество за 1 хранене и да дам от шише с идеята поне да се нахрани по-бързо, а не за 40мин.
Роси се 3520гр в 37г.с. Наддава средно по 1кг на месец. На 3м. е 6100гр
Как да разредя храненията или поне тези през нощта?

# 175
Ради, от списъка с неща не всичко се чете, но за папаверина пише, че е по-скоро несъвместим / може да има рискове, ако можеш да прочетеш и останалите съставки и да ги провериш в e-lactancia, най-добре, но аз бих изчакала поне 12 часа при такъв коктейл от съставки. Все пак е по изключение.

capricе, няма гаранция, че детето няма да се буди, ако пие АМ. Ако все пак искаш да опиташ да спи цяла нощ по-скоро опитай на събуждането в 12 да даваш само АМ без кърмене и тогава може да изцедиш до облекчение гърдите /със сигурност не напълно/ и да видиш дали ще проспи поне до 6-7 в този случай. След няколко дни, ако се получи производството на кърма ще се напасне и няма да имаш такова напрежение. Ако в 9 кърмиш и додаваш АМ, стомахчето все пак се пълни с кърма, която бързо се обработва от организма.

# 176
Здравейте, родих секцио преди 15 дена, отказах да кърмя и ми дадоха хапчета да ми спре кърмата. Пих едно след операцията и още едно на следващия ден. Днес забелязах ,че имам леки петна по сутиена, както и при стискане на зърното теква вдна две какпки мляко. Нормално ли е и трябва ли още хапчета за спиране на кърмата да пия.(Докторката ми не вдига, ще се консултирам и с нея)

# 177
  • София
Да, нормално е. Все пак коластра има още от бременността, а докато пиете хапчета се е произвеждало още мляко. Първите дни и седмици хормоналното влияние е доста силно, не спира толкова бързо кърмата. Остава в каналчетата, също е възможна и частична релактация(когато има хапчета възможността е за връщане на много малки количества, но пак са си от значение).
Може да имате капчици и месеци напред.
Просто не стимулирайте гърдите, не ги стискайте и следете да не притискате гърдите по никакъв начун още известно време.

# 178
Момичета дайте съвет...на приятелка и се налага да спре да кърми поради здравословни причини..тя не иска с хапчета да си спира кърмата,а трябва от раз да спре с кърменето ...какво билково може да приема и как да облекчава гърдите...много я болят

# 179
Имам бебе на 7м. Днес се опитах да изцедя изветно количество за едно хранене, но едва успях да докарам 50мл. Дахранване се, имаме заместен обяд, но като цяло той не дава сигнали за глад, но когато предложа винаги суче. Дали имам достатъчно кърма и трябва ли да стимулирам лактацията?

Общи условия

Активация на акаунт