Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 727
  • 768
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, от раждането сме на смесено хранене. Мисля, че накрайниците на помпата, която ползвам не са подходящи за мен, тъй като пробвай на ръка и така изцеждам повече от помпата, но пък в трудоемко за мен. Обмислям да си купя Спектра. Според вас дали си заслужава, защото все пак е доста скъпа. Бебето ми е на почти два месеца и искам да запазя максимално дълго лактацията.

Заслужава си всяка стотинка. Обсъждали сме и че това е единствената помпа, която е безопасна за купуване втора ръка защото няма директен досег с кърма - взимаш си всички консумативи нови.
Имай предвид, че има различни размери фунии и количеството, както и комфортът при изцеждане зависят от това да си с точните размери фунии за твоите гърди. Аз например си взех допълнително накрайници (фунии) 16мм, защото тези, включени в комплекта, са ми твърде големи.

# 586
Заслужава си! Аз се цедя вече 4 месеца, почвам 5ти, в началото бях с Авент и много ме е яд, че не си взех Спектра по-рано! Щях да си спестя много мъки, запушвания и време!!!

# 587
  • София
Здравейте, от раждането сме на смесено хранене. Мисля, че накрайниците на помпата, която ползвам не са подходящи за мен, тъй като пробвай на ръка и така изцеждам повече от помпата, но пък в трудоемко за мен. Обмислям да си купя Спектра. Според вас дали си заслужава, защото все пак е доста скъпа. Бебето ми е на почти два месеца и искам да запазя максимално дълго лактацията.
Абсолютно и на 100 %  си заслужава!
Хич не се замисляй, просто трябва да си нацелиш фунията според размера на зърната, аз цедих няколко седмици с грешен размер и ми ставаха вазоспазми.
После смених финиите и повече не ми се е случвало.
Аз цедя след бебето ,за поддържане на лактацията.
Сега цедя при заместените хранения,за да не ми намалее кърмата много.

# 588
Идвам с много надежда за насоки като новоизлюпена майка за кърменето - какво правя грешно и как да потръгнат нещата.

В момента сме на смесено хранене по схема на болницата, като се опитвам да я слагам на гърди поне 10 пъти на ден.

Тя е на 7 дни, роди се на 10.03 - 3100грама, а ни изписаха 3кг точно. Казаха да се опитвам да я тегля преди и след всяко кърмене, за да следя милилитрите кърма и ако не достига милилитрите за деня, да дохранвам с АМ. 
Правих го първите дни и психясвах. Вчера консултантка ми препоръча да я тегля в равни условия просто 2-3 пъти седмично дали наддава. Ами, днес сутринта преди едно от храненията по памперс тя тежеше 3025 грама, като памперса е 20 грама. Т.е. от петък до днес има напредък само от 5 грама Sad

Кърменето, когато тя суче добре и се отпусне да заспи продължава около един час. През деня също доста будува. Ще дам пример днес какво се случи - кърмене от 13.15 до около 13.50, редувах гърдите, обаче тя закусваше и плачеше накрая, хапеше си ръчичките, отваряше устичка. Изчаках малко и към 14ч дадох 30мл АМ. След като ги изпи пак същите неща - ококорена, разстроена, търсеше още мляко и направих нови 30, от които едваа изпи 10мл. Накрая май от преумора се отпусна да поспи чак към 15.15ч. Сега още е върху мен за contact nap, след малко ще я събудя, за да пробваме пак на гърда и така...
Ако сте имали сходни проблеми или  имате още насоки за това какво да правя - много ще съм благодарна.

# 589
Препоръчвам консултация с консултант, който има IBCLC - това е сериозен сертификат и изисква 1000 часа обучение и изпит. Такъв консултант може да прецени дали бебето суче ефективно, дали има проблем с юздичката и тн.

Ако дохранвате, задължително изцедете същото количество, за да не намалее лактацията

# 590
Как мога да съм сигурна, че бебето наддава, при положение, че го кърмя и не давам добавка АМ, както ни посъветваха в болницата?
Все още няма месец, като след като суче и от двете гърди често се унася, оставям го в кошарата и не след дълго пак е гладно и пак започва да суче. Вечер имаме няколко такива уж хранения, след които като го оставя в кошарата и мрънка и после пак яде, докато накрая не се унесе вече.
Дали имам достатъчно кърма щом не успява наведнъж да се нахрани?

# 591
С теглене се разбира дали наддава бебето. Иначе е нормално да суче на често, това не е проблем

# 592
Да, края на месеца е на контролен преглед, но ми е чудно, понеже не виждам по колко точно суче, пък с предното дете цедях и давах по колкото трябва мл.

# 593
Може да си вземете везна за бебета, ако искате да знаете колко точно тежи

# 594
  • София
Може да си вземете везна за бебета, ако искате да знаете колко точно тежи
Да, аз така се успокоявах,че бебето се храни добре.
Но не мери всеки ден и не си прави пробни кърмения, че ще се психясаш.

# 595
Не искам да бъда груба, но не мога да разбера, защо е нужно да знаете колко кърма изяжда бебето? И защо е нужно да се дохранва, при положение че имате кърма? Защо е нужно да се тегли всеки ден или при всяко ядене?
Моето дете се роди три килограма. От болницата никой не ми е давал съвети да дохранвам. Там ядеше сухо мляко, защото бях секцио и около три дена не бях в кондиция за каквото и да било. После давах и гърда и ам, така до изписването. Тогава вече си сучеше. Вкъщи само кърма. Давала съм през час, през два, през половин дори. Те са толкова малки и немощни в началото , че сучат пет минути и заспиват. И през ум не ми е минавало да тегля на кантар, да следя колко милилитра изяжда и т.н. Това, лично за мен, е супер затормозяващо и абсолютно ненужно. То е ясно, че няма как за един ден да качи половин килограм. Ако бебето си яде, спи, ака и пишка, наистина не разбирам какъв е смисъла от тези упражнения?
Не коментирам изобщо за недоносените бебета и такива с установени проблеми, там е друго нещо.

# 596
Ще добавя само, че при нормално наддаване започват да им се "пълнят" пръстчетата на ръцете. После се появяват и гривнички около китките. И аз не съм се психясвала и теглила и т.н. Единствения проблем е ако ти се наложи да излезеш някъде и наистина нямаш идея колко е яло на последното хранене и дали след 30 минути няма да е гладно пак.

# 597
Аз съжалих за доверието в болницата и че биха дали адекватни съвети и инструкции за кърмене. Изцяло по заръки на детските лекари там си причиних това да вземем везна и да теглим и дохранваме с АМ и прочие до следващия контролен преглед. Мислех, че така се прави. Не издържах много де, изписаха ни в петък, просто не се усещам добре. Иначе се свързах с IBCLC консултант и ще се чуем в четвъртък тази седмица за корекция на това как е тръгнало, че за съжаление не се справям явно.

# 598
  • София
Иначе се свързах с IBCLC консултант и ще се чуем в четвъртък тази седмица за корекция на това как е тръгнало, че за съжаление не се справям явно.
Не се обвинявай, ти не си виновна за нищо,просто търсиш най-доброто за детето си!
Щом си се свързала с консултант, ще си дойдат нещата на място, просто запази спокойствие и не се обвинявай за нищо.
За съжаление, макар и напълно естествен процес, кърменето в много случаи не е лесна работа.

# 599
Аз съм 10ти ден след секцио и почти нямам кърма. На цедене от двете гърди около 30-50мл. Пия и ям какво ли не за кърма, но ефект никакъв за сега Confused Така че се налага основно да давам АМ. Гледам да слагам на гърда по няколко пъти на ден, но общо взето ме ползват за биберон.

Общи условия

Активация на акаунт