Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 705
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
Хранеха го венозно, трябваше коремчето му да се промие, защото се беше нагълтал с околоплодни води.
Много благодаря за съветите 🍀

# 661
Хранеха го венозно, трябваше коремчето му да се промие, защото се беше нагълтал с околоплодни води.

Всичко ще бъде наред! Стискам палци скоро да ти дадат бебето!
Недей да хвърляш кърмата, замразявай си я.
Относно запушването - опитай се да цедиш на ръка. Ако гърдата е подута, студен компрес, масаж и след това ръчно цедене. Можеш да пиеш и Ибопруфен, действа противовъзпалително. Провери накрайниците на помпата дали са за твоите гърди, например аз имам помпа Спектра и си купих по-малки накрайници (фунии).

# 662
Недейте да хвърляте - ако сте в Майчин дом, със сигурност ще Ви насърчат да давате кърмата в млечна кухня и ще я влеят на бебето през сондата.
Ако ли не - цедете се при всички случаи на всеки три часа, както трябва бебето да яде и замразявайте в пликчета за кърма. Иначе ще Ви спре лактацията и кърмата и всичко ще иде по дяволите.
И при първа възможност бебето веднага на гърда - както Ви го дадат колкото може по-често на гърда.
Тази гърда, за която говорите, е вероятно с физиологичен отток. Помолете някой да Ви донесе прясно зеле, начуквайте листата като махнете твърдото и жилавото, охладете в чисто пликче в хладилника и налагайте във времето, в което не цедите (без зърната). Питайте при акушерките да Ви помогнат, но не спирайте да цедите на всеки три часа. Помагат и горещите душове с масаж (масажът е все едно тесто месите, не трябва да сте груба обаче, и без това ще Ви боли достатъчно).
Запомнете, че студените душове са за мастит. При запушен канал студеното допринася за стесняване на така или иначе стеснения и запушен канал. Топлото разтваря каналите.

Аз ползвах пликчетата на Кикабу за замразяване. Настоявайте да вливат на мъника през сондата, много е важно това.
Ох, аз минах през същото като Вас и затова много се вълнувам и бързам да Ви напиша да не си хвърляте кърмата. Това е най-хубавото, което можете да дадете на детето си. Бързо тичайте до Неонатолозите и се разберете за вливания на кърма. 😇

И друго - аз също съм с помпата на Авент, обаче нищо не може да Ви изцеди както
а) бебето, което в момента за жалост не е опция, и
б) да се цедите на ръка.
Помолете някоя акушерка да Ви покаже как става. Наистина от опит Ви казвам - аз съм корабокрушенец в кърменето, (до края на 3-ти месец се запушвах за добро утро и лека нощ) научете се на ръка и ще видите колко по-леко и ефикасно е.

Всичко ще се оправи - аз бях разделена с моето бебе 8 дни и вижте ме - в неделя става на 6 месеца, захраних го преди седмица, а до тогава беше изключително и само на кърма. Всичко ще бъде наред. Само не я хвърляйте, моля Ви! Бибитката в кувьоза има нужда от това злато.

Ще Ви прикача за кураж резултата от цеденото след първото запушване - две нощи бях като Вас и в 3ч. през нощта се отприщи каналчето и напълних 240мл. кърма от едната гърда. Това е даже със старата ми помпа. Кураж!

Момичета, моля за съвет за следното нещо - родих преди седмица. Бебето е в кувьоз, но се цедя се и изхвърлям. От днес обаче гърдите ми станаха още по-големи и едната не иска да пуска нищо. Помпата дори вакум не може да направи. Как да си помогна?

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 07:45 от Vrabchenze

# 663

Здравейте пише ви майка на близнаци родени в 34 г.с. не са били в ковьоз,но яма в неонатология 24 дни. И нашите бяха на венозно,през сонда,та постепенно мляко по 10-20 мл. По темата кърма мога да кажа само,че аз я замразявах. И когато ни изписаха имах за 20 дни само на кърма и двамата. За тези 20 дни те качиха по 1,6 кг и пораснаха с по 5 см.  Така,че мило момиче. Цеди се на 3-3,5 поне 7-8 пъти. Събирай и замръзявай. Всяка капка е злато за тях. Аз също получавах запушване на каналите в началото и станаха на буци. На мен ми помагаше само и единствено масажи със сапун под горещия душ и торбички затоплени върху гърдите. Студеното на мен действаше само,ако горяха. Пиех лецитин всеки ден по 1,а като усетих нещо и по 2 така 2 м. В момента го пия само ако усетя запушване. Мен ме сърбят зърната,ако са запушени канали. Ако имаш нужда от някакви съвети съм насреща.

# 664
Тази вечер много ми се бяха подули гърдите и както беше полубудно бебето, го взех и сложих първо на едната гърда и после на другата (винаги редувам, а не давам само една). След като сука доста време, все още бяха напрегнати и взех помпата, понеже днес по-късно ще ми се наложи да изляза, а и беше 03.00ч. вечерта и си мисля, че за стимулация ще е добре.
Да, обаче, както се изцедих (общо от двете 60мл), след кратко време гърдите отново ми бяха твърди.
С каката за всяко хранене се цедях, а сега с второто е само на гърда и само ако излизам цедя малко мляко, но не знам защо толкова скоро след цеденето гърдите стават пак много твърди.
Преди с толкова много цедене си бях докарала хиперлактация, но сега съвсем малко цедя и пак ми се подуват много…

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 09:59 от Rimmona

# 665
Момичета преди няколко месеца започнах плавно отбиване на моето момиче,което е на 1 годинка и 5 месеца...около 1 месец давах гърда само вечер преди сън...тя си хапва доста добре твърда храна и явно сучеше много малко и количеството доста е намаляло...преди 4 дни ми дойде в МЦ и от тогава реших и повече да не давам гърда...уж да е по лесно нали количеството още повече намаля по време на цикъл...та от 4 дни не съм давала гърда...гърдите ми изобщо не са станали твърди или на буци...от време на време чувствам като пощипване...не съм цедила изобщо...трябва ли да цедя по малко щом не са станали твърди,а са меки...иначе като стисна излиза кърма

# 666
Няма нужда нищо да правите,  нито да проверявате има ли кърма. След 6 месеца е желателно да посетите мамолог за профилактика.

# 667
Ако усетите напрежение и без да са твърди гърдите може да изцедите малко до облекчение. Иначе няма нужда от друго.

# 668
Здравейте, момичета.
С първото си дете съм и мисля, че нещо тотално обърках конците с кърменето.
Малката се роди, ами малка Simple Smile Нямаше сили да суче много, съответно в болницата бяхме на АМ, после на АМ и кърма, вкъщи първата седмица също бяхме така, после започнах да се опитвам главно да кърмя. Нещата бяха ок до един момент, докато трябваше да хапва по по-малко. Обаче тя се изморява, не успява да се нахрани в рамките на час, час и половина на гърдите ми, спи, буди се, ние после я слагаме да спи, след малко се буди пак гладна и така непрекъснато. Откакто имам кърма, през цялото време се цедя и даваме и кърма от бутилка, за да попълним нуждите й.

В момента е вече на 25 дни, стигнахме 3.2 кг, но продължава да се не се храни достатъчно на гърда, заспива преди да изяде достатъчно и т.н. Разбирам, че първия месец детето трябва да е буквално през цялото време на гърдата, обаче няма как това да го издържа, колкото и да искам основно да я кърмя.

Та, не ми се карайте много и не ме съдете, че вече съм на ръба на силите си.
Исках да попитам, тази помпа ок ли е, защото не мога да продължавам да се цедя с ръчната Sad

https://visvitalis.bg/product/spectra-prenosima-kompaktna-dvoyna … riya-dual-compact

# 669
Не я знам тази помпа, на спектра препоръчвам С1 или С2, гарантирано качество, а и по-евтина.

Препоръчвам консултация с IBCLC консултант. Може да види дали бебето суче правилно и дали може нещо да се предприеме по въпроса

# 670
Не я знам тази помпа, на спектра препоръчвам С1 или С2, гарантирано качество, а и по-евтина.

Препоръчвам консултация с IBCLC консултант. Може да види дали бебето суче правилно и дали може нещо да се предприеме по въпроса

Имам час при Хедра, но е чак на 6ти

# 671
Joss, аз съм със Spectra C2, защото спестява супер много време двойната. Аз също основно се цедя и давам. Помпата е супер. Имам час за Хедра началото на май, дано има ефект.

# 672
Още един глас за S2 Spectra. Страхотна помпа е! Обаче виж стандартните фунии дали ще са ти ОК, на мен ми бяха много големи и си взех допълнително по-малки фунии (16мм). А ефективността и комфортът зависи до голяма степен от това да си с правилните фунии.
Иначе не се обезсърчавай, първите 1-2 месеца са много трудни, но бебето ще заякне и ще се научи да суче ефективно. Дори да дохранваш с шише, всичко е наред, важното е да даваш редовно и гърда, както ти правиш. ❤

# 673
Здравейте. Случайно някоя от вас да е имала проблеми със съня след отбиване?

# 674
Здравейте! Вече сме на година + и обмислям да приключваме с кърменето.
Имаме заместени всички хранения. Той си ме ползва за биберон. Много ме хапе. Изпитвам болка докато суче и цяла нощ стоя в неудобна позиция, за да може гърдата да е плътно до него в случей, че му затрябва 😒. От там идват и големи болки в гърба и бокли в зърната от постоянното смучене. Без гърда успявам да го приспя само ако сме навън с количката. Ако сме в къщи има яко рев, докато не му дам цицата. Моля за съвет как да започна да процедирам в постепенно отбиване.

Общи условия

Активация на акаунт