Откриване на скара-бира

  • 1 051
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 43
Здравейте, не открих нищо по тази тема, така че откривам нова. Ще съм благодарна, ако някой може да ми отговори и да получа насоки.
Срещу нас има скара, държеше я жена, докато тя работеше имаше доста работа, но за съжаление почина. След нея се пробваха децата й, но бързо се отказаха. След тях се хвана друг човек, веднъж си взехме кюфте и пържола, но не ставаха за нищо. Вчера минах и гледам, че се изнася изкара има няма месец - два, според мен нормално, защото храната не ставаше.
Помещението се отдава за 800лв.
Замислих се дали си струва да се захвана с този бизнес?
Какви документи ще са ми необходими?
Нямам капитал и се замислям за заем, дали бих успяла да го върна?
Дали няма да се набия единствено?
Много се надявам някой да ми отговори!

# 1
  • Melmak
  • Мнения: 3 538
Здравейте!

Помислете къде се намира заведението? Град, улица, какво има в близост. Не е нужно да ми отговаряте ако не искате, помислете си за вас. Както се казва “на кьоше” ли е? Има ли в близост училище, офис?

На мен наемът ми се вижда много приличен, явно и мястото е познато с читава храна от преди бившата собственичка да почине.

Сметнахте ли бизнес плана? Колко пари ще са ви нужни, за да отворите? Да регистрирате фирма, да инвестирате в самото помещение (ако има нужда от ремонт), да си плащате разходите по осигуровки, данъци, счетоводство. И какви продажби да реализирате, за да се излезе на печалба.

Занимавали ли сте се някога с храна, работили ли сте? Има доста изисквания от рзи, трябва ви здравна книжка и т.н.
Ще имате ли персонал?

# 2
  • Мнения: 43
Здравейте и благодаря за отговора!
Не съм се занимавала с продажба на храна преди.
Иначе мястото е Дружба в София, в междублоково пространство, има и училище в близост.
Точно това е, че не знам колко пари ще ми трябват за отваряне на фирма, за зареждане, оборудване.

Здравейте!

Помислете къде се намира заведението? Град, улица, какво има в близост. Не е нужно да ми отговаряте ако не искате, помислете си за вас. Както се казва “на кьоше” ли е? Има ли в близост училище, офис?

На мен наемът ми се вижда много приличен, явно и мястото е познато с читава храна от преди бившата собственичка да почине.

Сметнахте ли бизнес плана? Колко пари ще са ви нужни, за да отворите? Да регистрирате фирма, да инвестирате в самото помещение (ако има нужда от ремонт), да си плащате разходите по осигуровки, данъци, счетоводство. И какви продажби да реализирате, за да се излезе на печалба.

Занимавали ли сте се някога с храна, работили ли сте? Има доста изисквания от рзи, трябва ви здравна книжка и т.н.
Ще имате ли персонал?
[/quote]

# 3
  • SF
  • Мнения: 21 620
Дори и да имахте опит, щеше да ви е трудно в бизнеса.
Но опитът можеше да ви даде картината, която сега ви е неясна - колко са разходите за ток, вода, амбалаж, доставки, бензин. За наем и осигуровки  са ясни. В колко часа сутрин сте на борсата за хубаво прясно месо, ще успявате ли да се сдобиете с такова или то ще се пази за големите риби, за старите клиенти-приятели, а на вас ще дават каквото е останало. Ще издържите ли на темпото, ако да кажем, го разработите добре и се извие опашка.
Имаме клиенти, които държат няколко дюнерджийници и бургер шопове в София. Едва намират време да правят нещо друго. На ваканция не ходят. Следят персонала за кражби и не могат да си позволят да отсъстват от обектите. По член от семейството задължително трябва да е там. Хубаво е да си научите клиентите, че няма делник, няма празник, в студ, и в мраз, вие сте там. Сутрин ще приготвяте храната, след обяд ще се появяват гладните и закъснелите за вечеря ще разчитат да си набавят храната от вас. Ако издържите на темпото, значи си струват всички вложения. Но да не се окаже, че скарата пуши, олиото пари, дезинфектантът щипе и всичко е срещу вас.

# 4
  • Мнения: 25 915
Да се захванеш с дейност, от която нямаш никакво понятие, да не говорим за опит и стаж, при това с пари, които нямаш, е сигурна формула за провал.

# 5
  • Мнения: 387
Да не ти чупя хатъра, но и аз съм на мнение, че може би трябва повече подготовка, поне теоретично, преди да се захванеш. Най-малкото че за малкия бизнес има неписано правило, че първите месеци си на загуба каквото и да правиш. Едва след половин година примерно ще можеш горе-долу да си на някакъв плюс, за сметка на това ще ти се вземе акъла от работа, такова нещо като почивен ден ще забравиш за няколко години поне докато набереш инерция. Зареждането не е никак лесно, поддръжката също. Както ти казаха, специално за храна има един куп допълнително документи, които са необходими. Съвета ми е проучи тези неща и вече на фона на това прецени дали си струва. Хубаво е че наема е добър, условията също, а и хората го знаят като място, но погледни и минусите за да си направиш цялостна извадка.

# 6
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 17 031
Като стана дума за шансове, ами то и Макдоналдс са започнали от една квартална скара, но дали ти ще успееш да реализираш нещо подобно си зависи от тебе, други е явно, че успяват. Още в питането си изпитваш съмнения, нататък ще е още по-трудно, по-добре се захвани с нещо по-лесно, поработи в някоя скара-бира за начало, да видиш как е отвътре и тогава решавай да се захващаш с всичко сама.

# 7
  • Мнения: 43
Много Ви благодаря за изчерпателните отговори, със сигурност са ми от голяма полза.
Това е че аз работя на държавна работа, а мъжът ми е в строителството, но поради ред причини вече се налага да се оттегли, затова си мислих, че за него това е добра работа, заедно може би с още един помощник.
Но все пак ще помисля дали да се хвърля в дълбокото🤔😀

# 8
  • Мнения: 1 634
А на него дали му се занимава е въпроса? Защото всичко свързано с приготване храна е свързано и с много стабилно чистене и поддържане на оборудването. Мъжът ти ще се прибира вмирисан на скара, всичките му дрехи, с които работи също ще миришат. Ако не му идва отвътре да чисти и да работи с хора, не виждам смисъл да пробвате изобщо.

# 9
  • Мнения: 25 915
Тоест той дори още не подозира каква съдба му подготвяш? Ами ако откаже? Laughing
Най-горещо ти препоръчвам да изгледаш всички сезони на „Кошмари в кухнята“, особено първите. Колкото и да са нагласени нещата и по сценарий, много добре са акцентирани основните грешки, които правят хората, които се заемат с този бизнес, без изобщо да си имат представа за какво става въпрос.
Незнайно защо всеки си мисли, че да отвориш обект за обществено хранене е проста работа и всеки може да го направи.
Изненада! Не, не е. Не е просто и не на всекиго ще му се получи, особено ако си няма представа с какво се захваща.
Правилно те посъветваха по-нагоре – започни работа в някоя скара-бира, поработи, виж как стоят нещата отвътре, пък чак тогава решавай дали е лъжица за твоята уста.

# 10
  • Мнения: 43
Благодаря още веднъж за отговорите.
Той е съгласен, но не е сигурен дали ще се справим, дори е на мнение, че имаме излишни пари скачаме веднага 🤣
Иначе аз все такива интересни му ги сготвям 🤣🤣🤣

Тоест той дори още не подозира каква съдба му подготвяш? Ами ако откаже? Laughing
Най-горещо ти препоръчвам да изгледаш всички сезони на „Кошмари в кухнята“, особено първите. Колкото и да са нагласени нещата и по сценарий, много добре са акцентирани основните грешки, които правят хората, които се заемат с този бизнес, без изобщо да си имат представа за какво става въпрос.
Незнайно защо всеки си мисли, че да отвориш обект за обществено хранене е проста работа и всеки може да го направи.
Изненада! Не, не е. Не е просто и не на всекиго ще му се получи, особено ако си няма представа с какво се захваща.
Правилно те посъветваха по-нагоре – започни работа в някоя скара-бира, поработи, виж как стоят нещата отвътре, пък чак тогава решавай дали е лъжица за твоята уста.
[/quote]

# 11
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 17 031
А хубави кюфтета можеш ли да готвиш?

# 12
  • Мнения: 43
Ами да, а какъв суджук на скара правим със заровен лук в жар, майко майко 🤣
А хубави кюфтета можеш ли да готвиш?
[/quote]

# 13
  • SF
  • Мнения: 21 620
Хората първо работят за някой друг. Учат се на занаят. Накрая не е гаранция, че ще успеят, въпреки опита, който трупат за сметка на работодателя си. Отстрани им се струва лесно, но като им се наложи да направят двуцифрена бройка кюфтета, кебапчета, салати и картофки за всяко, гледай какъв шаш и паника настава. Лошото е, че накрая на работния ден, може да се наложи да изхвърляте. Ще виждаш буквално как хвърляш пари, дадени вчера, на кучетата или в кофата.

# 14
  • Мнения: 3 306
   Случайно ми попадна темата. Всички сте казали верни неща, но ми се струва, че се опитвате да откажете авторката, а не виждам защо. От моя гледна точка, далеч не е толкова сложно, идеята е чудесна, като за първи бизнес. Лично не се занимавам с храни и не мога да кажа за изискванията, но те ще си ги проучат, в общината и в БАБХ ще им дадат указания. Щом обектът вече е работил като скара, трябва помещението да има статут, което е най-сложния момент. Да направиш фирма нито е сложно, нито скъпо. Няма да отварят ресторант с голямо меню, а скара с ограничен асортимент, с ежедневно зареждане, няма да има нито толкова много брак, нито са нужни огромни оборотни средства. От значение е дали е оборудван обектът, или те ще купуват оборудването. Тук също не виждам голям риск. Оборудване както се купува, така се и продава. А че трябва много труд, това всеки си го знае. Трябва да се помисли какво да е работното време, кои са пиковите часове, хората рядко закусват с кебапчета, вечер може би до по-късно. Всичко може да се нагласи, никак не е сложно.
   Ако човек мисли само за трудностите и минусите в едно начинание, с нищо не би трябвало да се захваща...  Аз пожелавам успех!

Общи условия

Активация на акаунт