Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА - какво се случва реално? - Тема 18

• 48 283
  • 764
  •   1
Отговори
# 645
  • Варна
От над 10 години шофирам ежедневно и съм живяла на десетина локации в целия град. Всъщност най-много ме е било “страх” да мръдна колата във Възраждане 1. Вечер, когато всички са се прибрали с по 2 - 3 коли на семейство, просто няма къде да паркираш, ако не искаш да катериш по бордюри и полянки. Ако нямаш паркомясто или гараж си загубен.
Последните 2 години съм в идеален център,  зад Операта. Плащам си зона 55 лв на година и почти всеки ден си виждам колата от терасата. Ако не я виждам, то е в окръг от 2 пресечки. На пръсти се броят случаите, когато съм спирала на повече от 300 метра от вкъщи. Тротоарите и градинките са празни и използваеми. Просто тук преобладава по-ниската строителство, тоест на квадрат земя има по-малко жилища и живущи, отделно има много хора без коли, защото когато живееш на такава локация, колата изобщо не е задължителна необходимост. В нашия блок сме 8 апартамента и само аз и мъжа ми сме с коли. Останалите са възрастни хора. Има и едно семейство с дете към 10 годишно, на нашия етаж, те са под наем и също са без кола.
Иначе дали си във вмирисана панелка или в ново жилище, не зависи от квартала. Навсякъде има избор. И много правилно завърши с това, че за всеки влак си има пътници. Не разбирам спора. Хубаво е, че има разнообразие на пазара. Нека всеки живее където му харесва най-много, без да казва на останалите колко са тъпи, понеже живеят другаде.

# 646
От над 10 години шофирам ежедневно и съм живяла на десетина локации в целия град. Всъщност най-много ме е било “страх” да мръдна колата във Възраждане 1. Вечер, когато всички са се прибрали с по 2 - 3 коли на семейство, просто няма къде да паркираш, ако не искаш да катериш по бордюри и полянки. Ако нямаш паркомясто или гараж си загубен.
Последните 2 години съм в идеален център,  зад Операта. Плащам си зона 55 лв на година и почти всеки ден си виждам колата от терасата. Ако не я виждам, то е в окръг от 2 пресечки. На пръсти се броят случаите, когато съм спирала на повече от 300 метра от вкъщи. Тротоарите и градинките са празни и използваеми. Просто тук преобладава по-ниската строителство, тоест на квадрат земя има по-малко жилища и живущи, отделно има много хора без коли, защото когато живееш на такава локация, колата изобщо не е задължителна необходимост. В нашия блок сме 8 апартамента и само аз и мъжа ми сме с коли. Останалите са възрастни хора. Има и едно семейство с дете към 10 годишно, на нашия етаж, те са под наем и също са без кола.
Иначе дали си във вмирисана панелка или в ново жилище, не зависи от квартала. Навсякъде има избор. И много правилно завърши с това, че за всеки влак си има пътници. Не разбирам спора. Хубаво е, че има разнообразие на пазара. Нека всеки живее където му харесва най-много, без да казва на останалите колко са тъпи, понеже живеят другаде.
Да права си, когато имаш гараж не може да си видиш колата от терасата, колко жалко.

# 647
  • Варна
Nohope, ако си сигурен в имота си защо задаваш въпроси в бг-мама, смело го пускай на пазара на висока цена 😀

# 648
Nohope, ако си сигурен в имота си защо задаваш въпроси в бг-мама, смело го пускай на пазара на висока цена 😀
Защото не е готов и ми е интересно мнението на хората кое е висока цена. Прави ми впечатление, че всички искат евтино,  но накрая купуват скъпо.

# 649
Ами кажи какви са цените, като си по запознат.
Аз знам на какви цени се отдава в Победа, горе долу такива. А възраждане има по добра инфраструктура, макар и далече от центъра.

Наем на паркомясто във възраждане е 100/150, гараж е около 200/250 поради липса на такива.
Двустаен апартамент ново строителство новообзаведен почва от 500-600лв....над 1000 трудно.
Просто хората търсят в кварталите, защото е по-евтино. Все пак във Варна трябва да има райони, където хора с по-нисък бюджет, могат да закупят апартамент или да наемат такъв на по-ниска цена. Съответно, по-евтиния апартамент е свързан с някакви минуси - например пренаселеност, разходи за гориво, път, време и др. Сутрин и вечер задръстванията от и в посока кварталите са доста сериозни.
пп Nohope, освен в кварталите, в цяла Варна се строят нови сгради. Така, че центъра не е само старо без асансьор,гараж и паркомясто.

# 650
  • Варна
….
Двустаен апартамент ново строителство новообзаведен почва от 500-600лв....над 1000 трудно…
Това просто не кореспондира с действителността от поне 3 години насам.

# 651
Ами кажи какви са цените, като си по запознат.
Аз знам на какви цени се отдава в Победа, горе долу такива. А възраждане има по добра инфраструктура, макар и далече от центъра.

Наем на паркомясто във възраждане е 100/150, гараж е около 200/250 поради липса на такива.
Двустаен апартамент ново строителство новообзаведен почва от 500-600лв....над 1000 трудно.
Просто хората търсят в кварталите, защото е по-евтино. Все пак във Варна трябва да има райони, където хора с по-нисък бюджет, могат да закупят апартамент или да наемат такъв на по-ниска цена. Съответно, по-евтиния апартамент е свързан с някакви минуси - например пренаселеност, разходи за гориво, път, време и др. Сутрин и вечер задръстванията от и в посока кварталите са доста сериозни.
пп Nohope, освен в кварталите, в цяла Варна се строят нови сгради. Така, че центъра не е само старо без асансьор,гараж и паркомясто.
Е добре де по твоите сметки 3стаен с гараж излиза 1000+ или греша?

# 652
  • Варна
Тристаен добре обзаведен с гараж за 1000 лв - само в отдалечените квартали. Същото нещо в центъра е над 1500. И да - има кой да ги плаща тия наеми. В града работят и хора, които печелят повече от минимална заплата. Тристайни апартаменти се наемат от минимум двама работещи. И наемите са функция на  търсенето и на цените на жилищата, не на заплатите.

# 653
  • Варна
Двустаен добре обзаведен с паркомясто в Ренесанс ми казаха отдаден за 800-850лв. Едностаен Победа без паркомясто 600лв отдаден, с паркомясто 700.

Имало много хора, които работели в бизнес парковете и индустриалните зони с добри доходи, които търсят кварталите защото нямат работа в центъра. Аз лично като човек, който е израстнал там не виждам какви са му плюсовете освен тоновете кучешки лайна. Побъркаха се с тия кучета...оня ден една в Плиска му говореше на едно от двете, които мъкнеше да осерат пейзажа "Айде мамо, иди виж тръбата мамо, тя ли те притеснява.." ама яко, на висок глас....Майка, какво да я правиш....

Ама в центъра всичко ти е близко, "активности", опера, театър. И колко пъти ходиш на опера...

Иначе Диди е права за паркирането. Отвори ми се ходене по няколко пъти сутрин, обяд, следобяд из уличките зад ФК и с ужас тръпнех как ще ида до там, а то се оказа че сутрин има по-малко коли от свободните места.

# 654
  • Варна
Ехх, тез акита… явно кучетата по кварталите само пикаят Simple Smile  Аз си чистя след кучето и абсолютно всички кучкари в района - също.  Виж - в кварталите все още се намира някой да ти се присмее, като се наведеш с торбичка в ръка, но културата постепенно се разпространява и там. Мен повече ме притесняват глутниците бездомни и гладни кучета, които в кварталите са повече, както и промишленото количество бъхлясали котки, които се множат скорострелно и разни баби им изсипват манджи от прозорците си директно. Едно време откритата ми тераса в Левски вечно беше в рибени глави от една такава котколюбка над мен. Но това го има из целия град, за жалост.

# 655
  • 🌊
Ние за момента спряхме търсенето.
Писах си с някакъв брокер, който почна да ми вади страшни съборетини за златни цени. "Ама аз не съм виждала потенциала". Добре, че утре ми е прегледа при офталмолог, защото, да, не виждам потенциал в надценен коптор, който трябва да бъде изринат и изкъртен от-до.
Такива истории ми напомнят за 2018, когато отново търсех и ми предлагаха мезонет, който е гараж и първи. То имало потенциал, то било лукс, аз не съм разбирала😂

# 656
И аз мисля, че Възраждане не е зле. Ясно, че няма да му искаш като в Гръцката, ама не върви и да е наполовина наема. Един град е все пак и то не е толкова голям.

# 657
  • Варна
Съвсем нормален и приличен семеен квартал си е Възраждане. Уреден и обезпечен с всичко необходимо - магазини, детски градини, училища, аптеки, мед. центрове, достатъчно линии на градски транспорт. Наемът се влияе най-много от нивото на обзавеждане, по-малко от локацията. На всеки му харесва различна локация, но абсолютно всеки иска като се прибере вкъщи, да му е приятно, чисто, ново. Колкото по-модерно, толкова по-скъпо.

# 658
  • Варна
Аз пък обичам котките и ги предпочитам пред кучетата, но и в двата вида забелязвам промяна в поведението. Преди като му тропнеш бяга, сега нямат страх, нахални са и се качват по маси и столове в заведения. Ако му викнеш да се маха сервитьорката те гледа на кръв все едно кауза има. Някакъв ужас е. Хората и идея си нямат колко е опасно това защото са масово прости и им се радват. Да не говорим за собственици на заведения, които отглеждат кучетата си свободно движещи се между масите. Бях свидетел как една жена помоли два пъти да вържат кучето и двата пъти директно и казаха "не", самозабравили се...директно си тръгнахме като чухме какво става. Но, то нещата гледам се нагнетяват във Facebook в тая посока и скоро ще има обрат ми се струва.

При нас пък една кукундела дърта в съседен блок събира и храни глутница кучета, не знам как я търпят тия от входа и, то бъка от болести и бълхи, кашони, купички, ужас.

И в тоя ред на мисли за имотите. Интересно наблюдение. Когато се нанесохме в нашият нов блок беше преди 6 години, тогава големи деца нямаше. Хората си налягаха парцалите след големите разходи и пазеха. Сега шест години по-късно вече във входа се навъдиха кученца, мисля поне 4-5. Изведнъж около блока взеха да се появявят от време на време фекалии. Децата пък взеха да порастват, хората да се замогват. Колите се смениха с по-големи, размера на паркоместата същия. Някои се сдобиха с по 2-3 коли за децата, за жената и нагло паркират пред входа на блока или пред входа на подземния паркинг така, че не може да се мине нормално. Ей това е българина, каквото и да има ще се осере. Ново, старо строителство, всичко една съдба го чака.

# 659
Мен пък ме е страх да се прибирам вечер в центъра на Варна. Къщата, в която Йовков е написал повестта “ Жетварят” е свърталище на бездомници и наркомани. Не светят и уличните лампи. Да, на пешеходно разстояние ми е всичко, но миналата вечер, прибирайки се от “Последното изкушение на Христос”, за секунди ми се изпари цялата философия на Казандзакис. Нямам търпение да се изнесем.

Общи условия

Активация на акаунт