С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 118
  • 776
  •   1
Отговори
# 15
Ама това чуждата воля хич за нищо я нямаме в България! И ако е от страна на майки или свекърви към младите е навлизане в чуждото пространство, но ако е обратно е Ок. Двоен стандарт. Приемам го само, ако младите са с дефицити или психични заболявания и възрастния им е попечител, и ако възрастните са с деменция или алцхаймер.

# 16
  • Другата България
Какво разбирате под “насила“?
Да носиш някого, да го теглиш, дърпаш?
Или да го убедиш с думи въпреки нежеланието му?

# 17
И аз това щях да питам, какво значи на сила?
  Слагате чувал на главата , връзвате ръце и крака и натиквате в колата?
    Дъщеря ми като малка не искаше на зъболекар.Надила съм я теглила до кабинета.А трябваше да я оставя, щом не иска, да не е насила.Ако трябваше и до по-крути мерки щях да прибегна.

# 18
Чудесно, не иска да ходи на лекар и да се лекува, но после счита че детето му е длъжно да го гледа на легло. Смятате, че е ок ли? Че познавам един млад човек, който наля десетки хиляди лева в зъби и интервенции за баща си. А същият този възрастен човек с години неглижира проблемите си, отделно след интервенциите отново не спазва препоръките на лекарите и зъболекарите. Ми никак не е гот.

# 19
Добре де, защо ако родителя се интересува, напр. от забременяване е груба намеса, а обратното е израз на доборжелателност към родителите???

# 20
  • София
Водене на лекар насила. Когато възрастният не иска. За това става въпрос. Това "насила" все се пропуска. Случайно, разбира се.
Ами няма проблем да не иска, обаче някак си после може да се наложи да го гледаш. И тогава изведнъж искат....гледането.
Неслучайно в миналата тема уточних, че изборът е на възрастния, "Стига да не ангажира друг с последствията от избора си." (самоцитирам се).

Под "насила" разбирам да има някаква форма на психическа/емоционална принуда. Естествено, не става въпрос да метна някого на гръб или да го вържа в колата.
Искаш избор? Чудесно. Носиш си меда и жилото на избора.

Добре де, защо ако родителя се интересува, напр. от забременяване е груба намеса, а обратното е израз на доборжелателност към родителите???
Двоен аршин, лицемерие.... Ти избери.

# 21

Защото забременяването по никакъв начин не касае родителя, а влошеното му здравословно състояние означава да легне на ръцете на детето си. Що се правите на неразбиращи?

# 22
  • Другата България
Скрит текст:
Водене на лекар насила. Когато възрастният не иска. За това става въпрос. Това "насила" все се пропуска. Случайно, разбира се.
Ами няма проблем да не иска, обаче някак си после може да се наложи да го гледаш. И тогава изведнъж искат....гледането.
Неслучайно в миналата тема уточних, че изборът е на възрастния, "Стига да не ангажира друг с последствията от избора си." (самоцитирам се).
Под "насила" разбирам да има някаква форма на психическа/емоционална принуда. Естествено, не става въпрос да метна някого на гръб или да го вържа в колата.
Искаш избор? Чудесно. Носиш си меда и жилото на избора.

Скрит текст:
Двоен аршин, лицемерие.... Ти избери.
Горното го разбирам прекрасно.
Но когато става въпрос за възрастен над 80 години, с вече леки начални признаци на деменция и вдетиняване, някак това “носиш си меда и жилото на избора“ не важи. Защото ако я питам, нищо не ѝ трябва, от нищо няма нужда, знае си болежките, няма какво да се направи за тях, живяла е достатъчно, докогато ѝ е писано. Говоря за пенсиониран отдавна медицински работник, който наистина си знае болежките, и за които наистина няма какво да се направи, освен профилактика и проследяване, които са задължителни, не пожелателни. И вследствие на които според мен е възможно да има други промени, които също следва да се установят с преглед, не със самодиагностика. Още по-малко с неглижиране. Та, да речем, оставям да се носи “меда и жилото“. Обаче, когато нещата се влошат и станат зле, този мед и това жило го носи не тя, а аз. Защото тя е неспособна да го направи, а аз не мога да я оставя. Говоря за майка, не за свекърва, но същото бих направила за всеки друг.
Та, много е относително това с “меда и жилото“, а и с избора. И много индивидуално.
Дори не знам защо темата зави в тази насока, но тук според мен важи приказката “всеки си знае чудото“.

# 23
  • София
Скрит текст:

Защото забременяването по никакъв начин не касае родителя, а влошеното му здравословно състояние означава да легне на ръцете на детето си. Що се правите на неразбиращи?

И двете маркирани твърдения не винаги са верни.
Съгласна съм с първото дотолкова, доколкото не се очаква от баби каквато и да било помощ. Което доста често не е вярно. Второто също не е задължително.

Ако не исаш жилото, не приемаш и меда.

# 24

Мен като родител би ме притеснило, яко вякое от децата ми има здравословен проблем, ибих помогнала с каквото мога. Същото е и за родител, партньор и т.н
Пак се правите на неразбрали, че в повечето ситуации е едно и също, загриженост за близките. Но когато идва от свекървата, ще донесете от 100 кладенеца вода, колко е лошо.

# 25
Защо забременяването да не касае родителя? Все пак има право да се тревожи дали ще се продължат гените му?

Аз дадох примера за воденето на лекар насила. Приятел водеше на преглед на простатата 82-годииния си баща на всеки 6 месеца. Дядото няма оплаквания, за профилактика. Не иска много да ходи, но синът го изнудва емоционално. При последния преглед професорът му казал... баща ти е на 82, засега му няма нищо, спри да го мъчиш. Ако се появят някакви оплаквания тогава го доведи, въпреки че на тази възраст няма да го оперираме и да е рак.

# 26
  • София
Темата наистина избива рибата. Лична воля? Някой е бил здрав цял живот и няма и повод да има навик да ходи на лекар, не му се ходи и не иска и да знае, но виждате, че има нещо сериозно и си мълчите? Аз не мълча. Настоявам и на хора на 60 години, и на такива на 30. Насила ставаме и за работа, но между насила и насилие има една буква и цял смислов океан разлика.
И не, не ме притеснява, че ще гледам някой. Притеснява ме, че някой ще умре и честно казано, пътите, в които съм се намесвала са спасили живота на хора, които изобщо нямаше да гледам днес, защото щяха да са умрели. Не по своя воля, защото не е нужно човек да е с деменция, за да не си дава сметка колко е зле или какво му е, защото си има друг интерес. Иначе съм За и евтаназията, личен избор, но имаме отговорност към хората, които обичаме и не мисля, че дори в свекървенската тема е нормално някой да твърди, че грижата за близък е насилие.

# 27
Много е смешно това с продължаването на гените.
milenaka, имах предвид по-скоро незабременяването. И да, не касае родителите, колкото и да им е неприятно.

Ако детето ви има здравословен проблем (свързан или не със забременяване), ще го сподели с вас, няма нужда да питате. Ако чуждото дете има здравословен проблем - не е ваша работа. Аз съм безкрайно благодрна на майка ми, че не попита. Изчака аз да съм готова да говоря. Изслуша ме и каза, че е насреща, ако преценя, че имам нужда от нещо. Толкова. За другата страна няма да пиша нищо, защото няма смисъл.

Бояна, няма как да накараш един човек да се грижи за себе си, ако сам не иска.
Пак по горния пример, който дадох, ако не се спазва диетата, кел файда за стентовете, нали? Ако не се грижи за зъбите си, кел файда от имплантите и мостовете. Вероятно са спечелени няколко години, моля се да е така. Но такова неглижиране и нежелание да положиш усилия за здравето си, не съм и предполагала, че може да съществува. Та така.

Последна редакция: вт, 28 май 2024, 14:22 от alex_jp

# 28
  • София

Аз дадох примера за воденето на лекар насила. Приятел водеше на преглед на простатата 82-годииния си баща на всеки 6 месеца. Дядото няма оплаквания, за профилактика. Не иска много да ходи, но синът го изнудва емоционално. При последния преглед професорът му казал... баща ти е на 82, засега му няма нищо, спри да го мъчиш. Ако се появят някакви оплаквания тогава го доведи, въпреки че на тази възраст няма да го оперираме и да е рак.
Не мисля, че тук говорим за подобно нещо, или за позната веган, която като дойде от чужбина изхвърля месото от хладилника на техните, държи им речи против лекарствата и спря да ми говори, защото като беше с ковид се наложи да пие два антибиотика, че щеше да умре с ЦРП 150. Говорим за човек близък със симптоми на нещо сериозно, който все пак си казва, че няма нищо и ще мине. Ми трябва да се понатисне и да се прегледа. Не е въпроса да си тормозим близките, защото си нямаме друга работа.

# 29
Тая тема на майтап сте я обърнали... Продължаване на гените Joy

Общи условия

Активация на акаунт