С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 41 035
  • 776
  •   1
Отговори
# 375
hechicera, не си длъжна да им уйдисваш. Те като са се женели - да са си направили нещата както искат. Ако не са - не си длъжна ти да се лишаваш от твоята емоция и твоите приготовления. Гледай си спокойствието, че покрай сватбата ще имаш доста стресови моменти.

# 376
Как различно.вижадме хората нещата. Но и отстрани е друго отколкото като си част от ситуацията.
Обаче мен ми звучи супер нормално това - свекървата се е оплакала на майката понеже няксаси се чувстват близки в това. Никой друг няма да я разбере така добре.
И нашите родители с мъжа ми така си се оплакват - ох, ходеше ми се и на мене да избирам рокля, много се вълнувам, ама сега младите не правят така.
Налиии свате и аз една дъщеря имам, искаше ми се и на мен, ама да са живи и здрави да си го правят както искат Ние ще им се радваме

Как да не си се оплачат една на дурга двете майки? И защо да не. Тяхно право си е, мъчно може да им. Те има право да си кажат, булката има право да прави каквото си ще
И всичко е наред!
Майката даже може нарочно да е казала, че и на нея и се ходи, да е съпричастна със свеки просто, от емпатия.

# 377
Проблемът не е, че се оплакват една на друга, а че майката после казва на дъщеря си какво е казала бъдещата свекърва. Могат да си се оплакват една на друга колкото си искат, без това да стига до дъщерята/снахата. Даже подозирам, че свекървата нарочно се е оплакала на сватята, за да разбере снахата.

# 378
Гадно е това, да се налага да угаждаш против волята си, защото някой си имал очаквания. Ами то и булката си има очаквания, да я оставят сама да си организира което както ѝ е по вкуса и приятно. Още повече, че за да са студени отношенията си има причини назад във времето. То ѝ аз съм имала очаквания да имам адекватни родители, ама не се е случило и сега си берат плодовете. Предполагам и в случая е така.

# 379
  • София
hechicera_ Разбирам те. Напълно естествено е да си подготвиш сватбата по свое усмотрение, предвид това, че не си близка с майка си, и особено свекърва си. Но приеми и че те са различни хора, и по възраст и по характер - и за тях е нормално това, което описваш да се оплакват една на друга, че и на кой знае още кой ... Въпросът е там, че ако това те засяга, трябва да направиш съответно действие - обяд, подарък, разговор - според човека.
Но ако не те засяга кой как се чувства, то това не е твой проблем.
Acid_Burn Вероятно е станало така. Ама ако на снахата не й пука, какво от това, че била се оплакала свекървата. ... Говоря за обратното, ако на hechicera_ не й е все тая, значи трябва ответно действие. Това е дипломацията...

Последна редакция: чт, 01 авг 2024, 14:38 от pilito

# 380
  • София
Емоционално изнудване като по учебник.

# 381
Пили, за съжаление не знам тази схема дали ще проработи. Подобни хора си имат някаква идея в главата и нищо друго не ги задоволява. Та свекървата като си е наумила роклята, за нея обяд заедно хич няма да компенсира.

# 382
Днеска ще е роклята, утре ще е нещо друго. И Хечи постоянно трябва да мисли какво е на душата на майка й и свекърва й. Хайде, няма нужда. Това, че някой има представи и очаквания как трябва да се случват нещата от живота на други хора, си е личен проблем.

Хечи, хубаво правиш, че си действаш нещата както ти харесват, но според мен това, че не казваш в прав текст оставя отворена врата за свекърва ти. Кажи й директно, че няма да ходиш с нея за рокля, а не да шикалкавиш и мотаеш - това е по-кофтито.

# 383
  • при късмета
Да, не ги иска да са до нея в сватбените приготовления и същевременно смята, че няма да се обидят - ами жени са, майки и имат чувства.
Затова казвам - да ги компенсира по някакъв начин, с който да покаже, че са важна част от живота й като цяло - ако държи на това ...Ама после да не се чуди, че се трупат огорчения във времето.
Говорим за хора, които биха проявили разбиране, ако им се обясни точно за какво става дума; ако въпросните жени не са от тях, няма смисъл от каквито и да било жестове...
Чакай сега, трупат огорчения, че нещо не се е случило както искат, за чужда сватба. Точно това исках да кажа, че изобщо нямат право на това. Да си трупат огорчения, ако има повод с нещо, което засяга тях лично. Защо да компенсираш някой, който се тръшка без да има основание за това?
Случая не е такъв, hechicera_ се вкарва в излишни филми и свекърва ѝ е от разбраните, това е принципа за другата категория, която по принцип обсъждаме тук.
За нашата сватба, майка ми отначало правеше план за цялата сватба, кое как трябвало да е. Един, два пъти обясних съвсем нормално, че няма да е сватба, която тя си представя, а такава, както си я представяме ние. Имаше мрънкане и опити за емоционално изнудване и като не разбра от нормалните обяснения, се наложи да ѝ го покажа по-грубо. Е, по един или друг начин престана да се меси, а на сватбата пак си беше развълнувана и без компенсация

# 384
Приемете, че е извън тях , насадено им е, роклята е от свекървата и точка. И не могат да го изкарат от акъла си.
 Хващала съм се , не за рокля все пак, битовизми мои, как не  искам да променя нещо, това така се прави  и така го правя. 3-5 пъти ,пък взема да прогледам, че и  по друг начин може. Но цикля,  от прадеди през ДНК ли и минало, някаква родова памет ли е ,навици като съм гледала как се прави? Не знам.
 добре че почнах да забравям доста неща ,то  и това да зациклям
  Според мен голямо внимание се отделя на тези  мрънканета, споделяне , и дъртите сме хора  и  искаме да говорим за нашите виждания.
Но за мен няма проблеми ,само леко дразнене.  по темата е ,но пресилено.
 Ако се дразня така на всичко - не знам, при мене  5 минути, бурно и минава.

# 385
  • Melmak
Благодаря ви за мненията.

Аз също мисля, че свекърва ми е говорила с майка ми, за да ми го каже. Майка ми трябваше да ми го спести.

Със свекърва ми ще правим заедно подаръци за гостите, така че не е тотално да е изолирана или да не е включена, тя обича ръкоделието.

Смоук, благодаря ти. Проблемът е, че свекърва ми не приема отказ. Най-много се вижда като иска да ми даде някаква храна, която не искам. Примерно отиваме на гости и тя ми връчва една тиквичка от градината. Или една шепа боб, да съм си направила манастирска чорба. Аз отказвам и благодаря, тя го приема за куртоазия и настоява. Колко пъти съм опитвала да й обясня, че накрая това ще се развали, защото няма да го сготвя и тя пак не вдява. Последният път даже ме пита дали съм сготвила тиквичката и аз й казах, че не, защото съм заета и от два месеца не съм готвила.

За това и като казвам “не”, тя все едно оглушава и не чува какво се говори.

Явно двете ни майки са вложили повече емоции в купуването на рокля, но те сякаш си мислят, че сватбата е една рокля.

Голямата организация беше доста преди роклята, дж, фотограф, лична среща с няколко, комуникация с рестоанти, огледи. Човек ще каже, че сватбата е рокля и толкова.

Разбирам, че има живот и след сватбата, ама утре ще е нещо друго, трето, пето. Не знам ако стана майка какво ще е.

# 386
  • София
Емоционално изнудване като по учебник.
Чак пък... Сакън да не се каже нещо недотам приятно.

# 387
  • при късмета
Боряна, каква ДНК, каква родова памет! Просто остарели традиции, ако зависеха от твоите примери никога нямаше да се променят.
Аз пък съм обратното. Не се дразня отначало, ако роднини дават съвети, даже обяснявам няколко пъти. Като се раздразня, предприемам мерки, които аз преценя, но повече не се повтаря, именно защото не ми минава. Ако ми мине, пак ще се пробват, справка балдъзата

# 388
Авторката няколко пъти писа, че Свекървата не приемала НЕ. Днеска е роклята, утре е за друго. Цял живот пък ли трябва да стъпва на пръсти или да се съгласява, сакън свека да не се разсърди?

# 389
Хечи, ти пък за една тиквичка и шепа боб дето са стотинки. Ми, вземи и си спести обясненията готвила ли си, не си ли. Моята приготвя неща, които аз не ям. Нямам нищо против - ако мъжът ми не ги изяде, просто заминават. Да седна да се дърлям за 2 порции манджа, няма да стане. Не се виждаме всяка седмица, така че всичко е точно.

Общи условия

Активация на акаунт