С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 117
  • 776
  •   1
Отговори
# 735
slanchogledka^, точно, не знам защо толкова много хора пропускат този никак тънък (да не кажа много дебел) момент - родителят спира да е авторитет, когато някой друг роднина се наложи като "доброто ченге".

Боряна, след като не сте в състояние да гледате внуците, поради съвсем обективни причини, не можете ли просто да кажете на родителите, че нямате възможност да го правите? Абсолютно не сте длъжна да ги гледате, особено след като здравословно не сте добре. Не е нужно да жертвате собственото си здраве за това. Родителите наясно ли са със състоянието Ви?

# 736
  • при късмета
Ма ко, кое не е вярно?!
Поставила съм в цитат това, което съм коментирала. Прави силно впечатление, че се налагаш. Чл.128 Ал.1 от семейния кодекс. Говорим за права. Дали Съда ще ги уважи в конкретен случай е тема на друг разговор.
Това, което не е вярно е, че контакт с детето и време с детето не са едно и също, както е според теб. И обясних какво значи контакт. Само родител има право да иска "време с детето", което се счита с преспиване, насаме или за ваканция, изобщо по-дълъг период, без присъствието на другия родител. На родителски права нямат право и изобщо не говори за това въпросния чл. 128.  Имат, само и единствено, ако родителя на детето е тяхно дете и е починал. Могат да придобият неговите/нейните права, но свои собствени над внуци нямат.Дано сега е ясно и да си разграничила понятията

# 737
Не знам на майките с многото изисквания децата ходили ли са в държавна детска градина. Защото там моето дете хапваше и от нишестените кремчета, и опакована меденка и още куп неща, които не са най-здравословни. Температурата в градината зимата беше по-висока, от колкото й беше комфортно и на която седяхме в къщи. Сутрин пък докато се съберат децата за гимнастика и закуска гледаха телевизия. А моето го водех от първите, бях от рано на работа, а тя искаше да я води мама. От 7 годишна играеше сама пред блока ( малък град сме и всички са така), как да контролирам дали не играе на телефона на друго дете и дали не са я почерпили с нещо за ядене. В пъти по-сигурна съм се чувствала, когато е при баща ми ( единствения дядо, който искаше да я гледа редовни) и без списъци с изисквания. Такова стриктно спазване на режими мога да приема за нормално само при много малко дете, което още не ходи нито на ясла, нито на градина, поне не на държавна. Но моето в тази ранна възраст предимно аз съм си го гледала, броени пъти съм го оставяла. И са се съобразявали, да дадат за ядене, каквото съм оставила, едва ли някой нормален ще набута на бебе нарочно алерген.

# 738
Аз смятам, че наистина е до нюанси. Да, редно е бабата да се съобразява с режима на децата, но ще дам пример със себе си. Виждам племенничките рядко, но всеки път като им отида на гости, обезателно поне една сутрин се закусва с пържени филийки (много ги обичат) и наред с всички разходки, паркове и тн им купувам сладолед и лакомства. Сестра ми държи да се хранят здравословно, без да е вманиачена, и е приела, че като отида ще има малко повече вредна храна, но тя ще компенсира с готвене на повече зеленчуци, ще купуваме плодове, ще се разхождаме повече и ще се търси баланс. Ако тя ми каже да не правя филийки, да не купувам сладолед и шоколад, аз ще се съглася безусловно, но тя не го прави, защото знае, че децата ѝ имат нужда И от тази грижа и защото осъзнава, че две седмици малко повече лакомства не могат да провалят добре изграден хранителен режим. Та, всичко е въпрос на компромиси.

# 739
Мисля, че сами си усложняват живота тези с многото изисквания и от двете страни, разбира се при абсолютно здраво дете. Какво толкова има да гледаш дете извън бебешката възраст, да не е ядрена физика.Така и така приготвяш храна, яде си с вас, водиш на плаж, детска площадка, магазин, показваш букви, времето си минава приятно покрай младия живот. Предложих да гледам, прие се, хубаво и пълноценно ми минава времето, хич не съм се замисляла дали някой ми е длъжен. От големи и безмислени драми нямам нужда и не привличам такива, хайде със здраве.

# 740
Скрит текст:
slanchogledka^, точно, не знам защо толкова много хора пропускат този никак тънък (да не кажа много дебел) момент - родителят спира да е авторитет, когато някой друг роднина се наложи като "доброто ченге".

Боряна, след като не сте в състояние да гледате внуците, поради съвсем обективни причини, не можете ли просто да кажете на родителите, че нямате възможност да го правите? Абсолютно не сте длъжна да ги гледате, особено след като здравословно не сте добре. Не е нужно да жертвате собственото си здраве за това. Родителите наясно ли са със състоянието Ви?

Тя е в състояние да ги гледа, просто явно тия списъци и отношение я напрягат, аз поне така разбрах.

Нали оттам тръгна разговора - според мен тя , вземайки двете деца да ги гледа и отговаря за тях, прави услуга на сина и снахата, които иначе трябваше да  намерятг друг да ги гледа (сватята вече ги е гледала). Колкото и да си обича човек внуците това е отговорност, ангажимент и промяна в ежедневието на възрастния човек. Те трябва да го съзнават това нещо, както и всички други родители,  а не да тръгват със списъци и претенции, или да смятат, че оказват благоволение с разрешението една баба да прекара време с внуците си, но при техните условия..

Ако ги няма тия претенции какво толкова - наспиват се децата, ядат нещо, после си играят, или по-веротно чатят,  тя има двор, басейн, дървета...

# 741
Iris04, след последния й коментар, че Господ решава кога да я прибере, направо го разбирам като някаква тегоба за нея. Няколко пъти спомена, че не е добре и с вестибуларния апарат явно, т.е. не може да търчи подир тях, за да ги наглежда какво правят всеки час от денонощието. Както и репликата, че у тях не са като у дома си. За мен това всичко говори, че жената го чувства като допълнителна тежест на иначе недоброто й състояние. И не я обвинявам - едва ли й е до казармен режим, предвид всичко. Затова я попитах дали просто не може да откаже да ги гледа.

# 742
  • при късмета
Ирис, другата баба гледа същите тези деца, със същите списъци и инструкции, нали не си забравила. И то много повече от Боряна. Явно на нея не ѝ тежат и не ги приема толкова остро, щом ги гледа повече. Съмнявам се списъците да са специално за Боряна, а другата баба да е оставена да ги гледа по свое усмотрение.
А и на мен ми направи впечатление коментара, че децата не си били у дома у тях. Друго говореше неотдавна

# 743
Iris04, след последния й коментар, че Господ решава кога да я прибере, направо го разбирам като някаква тегоба за нея. Няколко пъти спомена, че не е добре и с вестибуларния апарат явно, т.е. не може да търчи подир тях, за да ги наглежда какво правят всеки час от денонощието. Както и репликата, че у тях не са като у дома си. За мен това всичко говори, че жената го чувства като допълнителна тежест на иначе недоброто й състояние. И не я обвинявам - едва ли й е до казармен режим, предвид всичко. Затова я попитах дали просто не може да откаже да ги гледа.
Ако съм на мястото на сина и снаха й и разбера, че се чувства по този начин, бих си взела децата и ще търся платена грижа. От една страна не е редно възрастен и явно болен човек да се ангажира по този начин. От друга - целият този негативизъм, мрънкане и оплакване - ми, не, сори. Да не мислите, че децата не го усещат, дано не се чувстват като натрапници.

# 744
Нали не мислите, че снахата и синът са в неведение.
Бабите гледат безплатно, това е.

# 745
Ако някой поема мой ангажимент така, че да мога да си реорганизирам деня, задачите и всичко по по-лесен и щадящ начин, за мен този човек ми прави услуга. Особено пък ако е регулярно и/или дългосрочно. Някак си на по-различна равнина го слагам от това да изпратиш децата при бабите специално да им се порадват, да изграждат връзка, да идат на море заедно и т.н. - което също включва грижа, разбира се. По мои абсолютно субективни наблюдения в доста случаи (не всички) първото основание на родителите е на тях да им е по-лесно, не децата да имат връзка с роднините си.

Но стига хората да са разбрани, да се уважават и обичат - всичко работи и няма голямо значение как го наричаме. Ако го няма това, и най-дребното камъче ще обърне каруцата.

# 746
  • при късмета
Ако една майка, няма никакви претенции как се гледа детето ѝ, независимо от кого, то тогава ще е все едно дали го оставя на баба или на някой от улицата. Не е нормално да нямаш изисквания в тази насока, поне според мен.
 А бабите, ако не искат да гледат безплатно, го казват предварително. И после те са тези, които нямат право на претенции, дори на мнение нямат право, ако е опряло до там, че да плащат на бабата за гледане. И децата не са длъжни да се привързват към нея, тя за тях ще е бавачка, нает персонал или учителка. Колкото обичат тях, толкова ще обичат и баба си

# 747
EmmaT, откъде да знам, не ги познавам? Може и да са толкова смотани, че да се правят, че не знаят, да. А може просто да са от типа хора, които не виждат проблем, докато някой не им го посочи изрично. В който и да е от двата случая, ако Боряна не е в състояние да ги гледа или най-малко няма желание да го прави, е напълно в правото си да откаже. На този свят никой на никого не е длъжен, освен родителите на децата си, докато те самите не станат пълнолетни и почнат да отговарят за собствените си действия.

# 748
Като знам как ме молят всички да им оставям детето (а още не съм родила), нещо това с услугата ми се губи. Според мен никой не заслужава време с детето ми просто защото, така по роднински. Полага усилия, дава от своето време и тогава получава. Целият живот е изграден така.

Дано, когато родиш все още да те молят, на такива "молби" вяра да нямаш.
Пожелавам ти, да имаш наистина отзивчиви баби, обаче ако някога трябва да се "боря" за време с внучето, ами нещо не съм фенка на този спорт.

# 749
Пак развален телефон. Те се карат, ама не се карали,  а друго. Аз казвам тези неща у тях ,да се разбират сами ,насаме ,не пред мен. И синът ми никога няма да реагира пред друг, каквото има го казва насаме ,негативно , то позитивно не се е случвало.
 И снахата казва , ами ние сме си у дома. У вас си дето правиш описаното от мени  се караш, решаваш си проблемите. Тук са гости. Тук е  мой дом все още. Те са на второ място , след мен у  дома си.

Голямо мрънкане било. Много сте чувствителни и още млади.
 Мога да изпера , приготвя легло ,храна ,сервирам,  измия,  не мога да накарам да ме слушат. Имам представа да четем заедно и си говорим, играем, но това да ме гушкат и  обичат, много те обичам бабо ,мина. Сега имат други неща и не ме допускат, не търпят моя начин. Аз нямам друг.
 Подчертавам,  от себе си не съм доволна, не от тях.
 Отидоха в басейна ,след малко отивам наоколо.
 И наистина спирам, защото интерпретации на всеки от неговите възгледи ,като станете баби ,ще разберете. Дано.

Не мога да откажа на сина си , трябва да работи да завършат апартамента си. Снахата не допуска и мисъл за чужди хора до децата. При другата баба е същото, малкия се обажда на баща си "тате, еле ме вземи, тук е ад",  и там не дават каквото си искаш, даже е строгата баба.

Общи условия

Активация на акаунт