С какво ви дразнят свекървите? - 157

• 40 121
  • 776
  •   1
Отговори
# 750
EmmaT, откъде да знам, не ги познавам? Може и да са толкова смотани, че да се правят, че не знаят, да. А може просто да са от типа хора, които не виждат проблем, докато някой не им го посочи изрично. В който и да е от двата случая, ако Боряна не е в състояние да ги гледа или най-малко няма желание да го прави, е напълно в правото си да откаже. На този свят никой на никого не е длъжен, освен родителите на децата си, докато те самите не станат пълнолетни и почнат да отговарят за собствените си действия.

Simple Smile Ако забелязвате, никой, освен 1-2 потребителки, не отрича правото на бабата на откаже да гледа децата.
По едни или други причини децата вече да доставени и оставени при бабата, ще трябва да се гледат известно време, докато родителите преценят да ги вземат.

# 751
Бобото, това че трябва да заслужиш време с внуците си не е борба според мен. Аз от горния пост говоря все, че ако искаш да прекарваш време с едно дете, качествено, истинско време - трябва да го възпитаваш. Аз си играя с децата на приятелките ми като ги видя, с огромно удоволствие. И това не ме прави важен човек в техния живот по никакъв начин. Аз съм поредната какичка. По същия начин може всеки един да им подарява играчки и да си играе с тях.
Ключово за по-нататъшното развитие на всяко дете е да има дисциплина, правила, може и да са си твои, не от родителите. Не разбирам защо бабите нямат техни режими? Да помагат на Боряна за вдигането, отсервиране на масата трябва да е тип "правило". Не да си го пуснал "през просото", защото е по-лесно така и не ти се занимава. За мен бабите и дядовците трябва да помагат и във възпитанието на децата. Това е Simple Smile

# 752
Слънчогледка, явно съм те разбрала погрешно, правила трябва да има, защото иначе настава анархия.
Просто думата "борба" ми се стори , че е използвана в друг смисъл.

# 753
Аз съм отказвала да гледам детето, защото имам планове, които не искам да променям.Няма сърдити.
  И да, смятам,че трябва сме в синхрон с родителите относно възпитанието. Това е задължително!

# 754
Да, може да се е разбрало погрешно, извинявай и аз Simple Smile Аз съм емоционална и понякога се усеща и в писането това. Това имам предвид под "борба" и "заслужиш". Бъди активен член в живота на това дете, допринасяй за неговото развитие, а не търси просто приятно прекарване и да правиш напук на родителите, защото не си съгласен с тях и знаеш по-добре Wink

# 755
Ма ко, ще те помоля да не ми слагаш думи в устата и да не преиначаваш едното изречение, което написах през твоята призма. Изпадна в дълбоки, излишни и най- вече собствени анализи. Няма как да знаеш дали правя или не разлика в понятията. Още повече  че не са повод за конкретния разговор. Съдът решава искането според конкретния случай. Важното е, че имат право. Един контакт предполага време  с отсрещната страна. Колко е това време не бих се наела да коментирам, но ти явно ги разбираш тези неща Simple Smile

# 756
  • при късмета
Боряна, не се сърди на пишещите. Прочети първия си пост по темата, откъдето тръгна дискусията, няма нито една дума, че недоволството ти е от теб самата. Съвсем друго пише там. И на децата не се сърди, че вече не искат на твоето. Порастват и са в крак със собственото си време, не с твоето. Разговорите са достатъчни, ще стават на все по обширни теми. Не очаквай да те слушат все едно даваш команди на роботи с копче
Ма ко, ще те помоля да не ми слагаш думи в устата и да не преиначаваш едното изречение, което написах през твоята призма. Изпадна в дълбоки, излишни и най- вече собствени анализи. Няма как да знаеш дали правя или не разлика в понятията. Още повече  че не са повод за конкретния разговор. Съдът решава искането според конкретния случай. Важното е, че имат право. Един контакт предполага време  с отсрещната страна. Колко е това време не бих се наела да коментирам, но ти явно ги разбираш тези неща Simple Smile
Абсолютно нищо не си разбрала. Достатъчно е за преценка кои и какви понятия различаваш. Все пак всички го четат, нали?

# 757
Точно така. И продължаваш да се налагаш! Успех! Тук има достатъчно грамотни хора.

# 758
Не знам има ли нещо отгоре ,но след като се оплаках, образно казано, сякаш някой ги смени и почнаха да говорят с мен - не махай се от тук, а   бабо , имаш ли мляко, вземи ни сладолед, малкия не разбрах какъв, та сестра му  е преводач ,ванилов.  И чудеса стават, ей това искам и  това ми тежи.
 Ми първи пост винаги  е неразбран.  От моето дередже не съм доволна и че не мога да съм  ок  винаги. И то не зависи има ли деца или не, но с тях личи повече.

# 759
Боряна, от сърце ти желая да имаш още много време с внуците и да става все по-пълноценно.

# 760
  • Пловдив
Каква квалификация има да опресняваш. Да си баба не е като да си майка. Навремето имаше респект и уважение към по-възрастните и никоя снаха/дъщеря не би си позволила да дава указания за гледане на децата. Понеже времената са други, отношенията родители/преродители са други и децата стават такива каквито са.
Но идва време, в което днешните много знаещи майки ще станат баби и тогава отжуждението ще е още по-страшно.
Хайде де. Отношенията снахи-свекърви не са от днес. И някои си спомняме. Нищо подобно за респект и уважение.

Според мен никой не заслужава време с детето ми просто защото, така по роднински.
Тук си в грешка.
Бабата и дядото на едно дете имат законово право да изискват време с внучето си в случай, че са възпрепятствани от родителя/ите.
На практика нямат, ако родителите не са съгласни. Това, което четеш в Семейния кодекс е при смърт на единия родител. когато преживелия отказва да пуска децата при другия род.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 18:13 от Янтра

# 761
  • при късмета
Ето, с търпение става. Сега се замисли, че ако снаха ти и сина ти не бяха наложили еднакво гледане на децата и от бабите като тях, щеше да се получи много по-трудно. Децата реагират много по-добре на познатото

# 762
  • Пловдив
Ако бабата не вземе детето за лятото, трябва да се търси друг вариант и за немалко време, както знаят добре тези, които дават хилядарки за летни лагери.
И какво? Дали сме ги. И без баби може да се мине.

Никой не е задължен да ми гледа децата (освен аз и баща им по закон). От там нататък - всеки сам да си избира. Но по мои сметки след 12 години някъде е безкрайно късно да се сближаваш с внуците си. Влакът е изтърван. Край.

# 763
На мен ми предстои скоро да родя, нямаме деца все още, но много съм мислила по тези въпроси.
За мен бабите и дядовците наистина трябва да са си заслужили времето с внуците. В нашия случай - не може свекървите ми да не се интересуват как е сина им, аз как съм, бебето дали се развива добре, но да се говори как щели да го гледат. Ами те нас като не уважават, с нас като не се съобразяват, защо да им оставяме детето ни? И как ще сме сигурни, че няма да отронват авторитета ни като родители на това дете? Понеже се е случвало да го праят пред нас самите… И никоя сила не може да ме накара да си оставя детето на някой, на който нямам доверие, а аз на тях просто не им вярвам.
В същото време ако баби и дядовци искат и проявят желание да гледат внуче докато ние сме на работа за мен това е огромна помощ и дори бих го приела и като услуга. Аз не чувствам родителите ми длъжни да ни гледат децата, но съм сигурна, че всеки път като сме при тях ще сме като вкъщи, ще се съобразяват с нас и ще се радват. Опасения имам дали няма да глезят повече отколкото ми се иска, но знам, че няма да е нещо вредно и фатално.
Някой беше споменал, че родителите са длъжни на децата си. Свекърите смятат, че ние сме длъжни на тях, а тя не смята, че е длъжна по никакъв начин към децата си. Тя дори не ги изучи, те сами се справиха с каквото трябваше. Реално погледнато мъжа ми не е видял помощ или подкрепа от тях от поне 13 години, а имахме нужда от такава. Но в същото време изискват от нас непрекъснато. Например свекървата очаква да кръстим детето на нея, защото е първа рожба и е момиче “така била традицията”, докато тя и двамата си сина не е кръстила “както повелява традицията”. И на фона на неуважението и незаинтересоваността от тях… Аз няма да се съглася и въобще не ме интересува колко ще се сърди. Дори се чудя дали няма да ни отлъчи съвсем като разбере, че няма да е кръстено детето на нея.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 18:25 от Mery RG

# 764
Mery RG, тя ако ви отлъчи, ще имаш да черпиш. Напълно съм съгласна с разсъжденията ти защо не трябва да оставяш детето при тези хора.

Общи условия

Активация на акаунт