Обсъждане на имотни обяви - 35

• 42 556
  • 796
  •   1
Отговори
# 225
Ами парите от апартамента в Самоков ще стигнат за ремонт и евентуално данъци и такси на показания ЕПК (зависи от ремонта). Общо си става 200 000 евро. Мусагеница по спомени си е бил винаги от по-скъпите квартали.

# 226
За мен е необяснимо скъп. Живяла съм наблизо и понякога съм ходила. Сбутано, лоша инфраструктура, малко магазини, да не говорим колко райончета или са вече презастроени, или предстои да станат.

# 227
  • София
Здравейте, някой има ли поглед над тази сграда? В Овча Купел до бъдещия парк Кукуряк. От гледна точка на качество.
https://m.imot.bg/details/1c171909176452103

Мисля качеството е добро. Района също, само дето на 5 метра още няма парк, а кучешка неокосена поляна Grinning И аз го чакам този парк Confused
https://parksideresidence.bg/
Можете да заобиколите брокера Blush

# 228
Районът не е бил хубав, сега покрай спирката на метрото, започна яко строителство там, според мен ще се презастрои, но няма да има кой да изгради инфраструктура там.

# 229
  • София
Това е признак за добра локация. До скоро Монтевидео беше една павирана уличка с 2 ленти... Confused

# 230
"Бъдещият парк", "бъдещето училище", "бъдещият булевард"...нищо не означава това, докато не стане. 

# 231
Здравейте, включвам се с нова обява, която привлече интереса ми с търсене за повече различни мнения. Имота има плюсове и минуси. Целта е нов строеж.
Плюсовете са, че е близо до центъра. Голям парцел с много възможности. Налични комуникации, яма, изрядни документи. Частична панорама. Малка денивелация.
Минусите са достъпа/пътя до имота, дере срещу лицето на имота от север, трапецовидна форма, 7 съседа, 2 от които не живеят там.
Улицата на имота е поляна, но вероятно трябва собственика да асфалтира, понеже общината няма да го направи, защото е само един имот на тази улица. Преди това се минава през друга второстепенна улица. Притеснява ме достъпа при дъжд и сняг. Вероятно няма да е удобно да се ходи пеша до центъра или ГТ въпреки, че са в близост.
Дерето е с поточе и буйна растителност. Притесняват ме миризми и комари. Вероятно доста хора си изхвърлят отпадните води там.
Формата на парцела е малък минус, но може да стане плюс ако може да се раздели на две.

Цената ми се струва висока за парцел. Разбира се ако някой реши, може да отремонтира старата къща и да си има хубава виличка. Но това не знам колко привлекателно би било, защото къщата е доста стара и с едновремешни стандарти за вила.
Какво ви е мнението? Има ли потенциал този имот?

Скрит текст:

# 232
Това си е вилна зона. До Националния Лицей по култура ходи автобус, евентуално да ти учи там детето.  Не сте мн близо и до метрото. В Г Баня имаше минерална вода, но не знам дали е още достъпна. За инвестиция ли питаш? Не очаквай голям бум в развитието на квартала там. Май ще си асвалтирате пътя сами. 7 съседа -- тегли една висока ограда...

# 233
Оглеждам се за закупуване на жилище, но нямам никакъв опит в това. Какво бихте ме посъветвали, с какво да внимавам, кои неща да гледам, с кое се прави компромис? Заслужава ли си да търся брокер? Благодаря много!

# 234
Хахах, ти и да се чудиш да ползваш ли брокер, звъниш на първата хванала окото ти обява и вече си имаш брокер!  Не прощават и не изпускат клиент, особено пък срамежливи и притеснителни новаци.

Не подписвай ексклузивни договори с брокер/агенция - т.е. само брокерът/агенцията да ти търсят обява. Ако си харесаш брокер, от всичките, които ще те налазят, работи си с него, но пак не бих посъветвала да подписваш ексклузивен договор.

Седни и помисли кое ти е най-важното за жилището - локация (квартал), тип конструкция (тухла - стара или в строеж/нова тухла, панел, ЕПК), изложение, етаж, състояние на жилището, наличие на гараж/паркомясто и прегледай обявите в имот-бе-ге - да се ориентираш дали това, което търсиш, отговаря на критериите ти. И помисли с кое от тези неща можеш да направиш компромис. Дори тези купувачи, които търсят голямо, луксозно, в скъпи квартали, трудно намират това, което търсят и с нещо вероятно правят компромис.

# 235
  • София
Уейв,  разпитай близки и познати да ти предложат брокер, от който са доволни.  Срещни се с предложените, разпитай ги и избери кой да търси от твое име.
Мандаринка ти е написала другото за начало.
Ти ли беше с грижите за бабата? Как е тя?

# 236
И ние нямахме никакъв опит и се учихме в движение. Е, доста бяхме изчели по темата, а и знаехме какво търсим. Бяхме осведомени. Да знаеш какво търсиш е най-важното като цяло - локация, тип строителство, квадратура... Общо взето тези неща, които са изброени в по-предния пост. По-добре не излизай неориентирана на пазара, преди да си си изяснила тези основни неща.

Хората де чудим как да се отървем от брокерите, та не, не мисля, че ти трябва. За съжаление има определени случаи, в които не  можеш да минеш без такъв. Освен ако не намериш апартамент директно от собственик най-вероятно ще си имаш вземане-даване с брокер. Внимавай как и на кого даваш депозити и може би най-важното - намери си адвокат. Да ти прегледа/изготви всички договори - особено предварителния. Мога да дам контакт на моя на лични ако те интересува. Да, разход си е, но на мен ми осигури спокойствие, особено като имаше и някои непредвидени ситуации.

Също така - с ипотечен кредит ли купуваш? Мога да препоръчам и добър кредитен консултант, те комисионна от клиенти не взимат. При нас се погрижиха се и с нещата покрай оценката, имат си свой доверен оценител. Не съм се занимавала изобщо и съм доволна. След като харесаш жилище и им го покажеш ще могат да ти кажат горе-долу какво да очакваш като пазарна оценка и да си го съпоставиш с цената, за която сте се договорили, тъй като банките отпускат процент от тази пазарна оценка, която ще направи оценителят, а не от това, за което сте се договорили с продавача - не зная колко си запозната с тази част, но е важно да се знае и затова я споменавам.

# 237
Оглеждам се за закупуване на жилище, но нямам никакъв опит в това. Какво бихте ме посъветвали, с какво да внимавам, кои неща да гледам, с кое се прави компромис? Заслужава ли си да търся брокер? Благодаря много!
по-скоро адвокат си търси. Трябва да си сигурен/а какво купуваш. Има и 'менте'. Всяко жилище като една отделна история... Ако и не знаеш какво точно търсиш, още повече се удължава процеса. Брокери ще  имаш така или иначе. Малка е вероятността да намериш от собственик.

# 238
Много е полезно да си имаш адвокат - и за предварителния договор, и за преди него (ако от агенцията/брокера искат стоп-капаро, всякакви такива измишльотини - да дадеш едни пари срещу нищо конкретно), а и след предварителен договор - да прегледа адвокат документите на продавача. Агенциите работят с техни нотариуси, понякога тези нотариуси ги говорят едни, не е истина просто. Агенция и нотариус гледат сделката да мине, да приключи, а твоят адвокат трябва да следи документално всичко да е изрядно за теб в бъдеще.

От личен опит - агенцията/брокерите игнорират доста нагло исканията на купувача/продавача за някакви промени в предварителен договор, нотариален акт, въпреки че са съвсем юридически адекватни. С аргумента - нали юристът на агенцията/нотариусът са гледали документите, вие какво разбирате от това?!? И отказват промени, и натискат грубо за приключване на сделката. Адвокатът не е емоционално обвързан с процеса, като купувача/продавача, няма да се върже на "тънки" мотиви като - Ти сега искаш да провалиш сделката! Ще може и да подбутва агенцията да не се мота с документацията и целия процес.

Ето, на предната страница обсъждахме обява за къща с парцел във вилна зона Горна баня - написано е, че документите са "изрядни". Къща с парцел много-много рядко е с изрядни документи. Това не значи, че не са наред документите, а че може да се наложи ваденето на допълнителни документи, които за къща с парцел са си специфични, включитено в зависимост от годината, когато е купуван парцела/строена къщата.

# 239
Здравейте, понеже не получих отговори на последния си пост по-горе, допълвам, че детайлите на обявата са в скрит текст. Ако няма интерес за обсъждане, моля те ме извините за спама.

Общи условия

Активация на акаунт