Отговори
# 375
  • В Страната на чудесата

Ето един въпрос: Защо се връщат толкова много български студенти, след като са завършили в САЩ/Европа?
Моля споделете.

Защото са заминали да учат в чужбина с ясното съзнание да получат по-добро образование от това, което се предлага у нас и след като завършат да се върнат обратно и защото България може да им предложи по-добро качество на живот. По-добро качество на живот, не стандарт на живот, има съществена разлика и много млади хора я разбират.

И около мен са така. Заминалите със съзнанието, че отиват само да учат, се прибират. Освен това както казва Русалка, тук ги чакат жилища повечето, а някои направо и разработени бизнеси. Други пък си работят home office за чужди фирми и със западните заплати и неплащане на наем или ипотека си имат доста добро качество на живот. Да не забравяме и носталгията.

Да, всичко, което споменаваш са компоненти, които допринасят за по-доброто качество на живот. Включително това да живееш без носталгични чувства.

# 376
Според мен не чак толкова труден правописът в българския език. Въпрос на желание е да се усвои на някакво задължително приемливо ниво. Роден, майчин език е това. За изразните средства /синекдоха, метонимия и т.н./, какво искал да каже авторът, за високопарните тези,  вече е съвсем различен въпрос.

# 377
Фавиана, и аз вчера четох за първи път едни обобщени таблици (срам и позор за мен) и се чудих кому са нужни метонимия, анафора, синекдоха, поанта... Даже се замислих по наше време учили ли сме ги. Да не говорим, че за Бай Ганьо пътува (ако не бъркам) детето каза, че се водят спорове дали има жанр и при тях го учат безжанрово, а в таблиците е дадено фейлетон. Ненужни неща, които трябва да заучат, защото може да се паднат. Един преразказ с елементи на разсъждение да напишеш обосновано и грамотно ми се струва по-ценно от това да познаеш изречение от коя творба е даден цитат (и отново показва, че познаваш родната литература). Корекция на грешки, четене с разбиране са хубави упражнения, които не предполагат наизустяване на нещо. Въпроси за граматика също мога да приема, това е майчиният им език.
Още веднъж, успех на децата, стартиращи с изпитите утре!

# 378
Аз си сипах, вече. Замислих се навремето преди изпит пиех по 3 бири - поне за 3ка. Сега с тази точкова система ще ни пропият.
Пием за 100 точки пък колкото изкарат!
Късмет на висчки деца утре!

# 379
  • София
Гледах тук там Учебни планове по класове, че то повечето ЕГ в София имат по 3 часа математика в 8ми клас на седмица, айде най-много 4 часа. Като ти се "падне" да речем слаб учител или с малък  опит и отиде тя работата. То това е много малко на фона, че повечето деца са учили по 7-9-10 ч математика на седмица в 7ми клас ( включая курсовете и уроците) , някои деца са с много високи балове по математика..... цялата инерция отива на вятъра, недомислено е.
Език , език, ама можеше и с математиката да се продължи , за децата които имат по-изявен интерес
А математически паралелки и то в хубави училища има много малко в София, извън НПМГ , СМГ

Не претендирам за представителна извадка и не търся спор, споделям само мнение - години наред около нас децата отиват в ЕГ, за да избягат малко от математиката, така че моля ви Simple Smile Езиковите не предполагат усилено темпо по МАТ, затова се казват езикови. Защо да имат по-голям хорариум по точна наука, когато са профилирано хуманитарни...
ЕГ не са хуманитарни гимназии, не знам защо ги набедихте за такива. Най-голям наплив в ЕГ има точно към профил математика след 10-ти клас, което категорично не подкрепя мнението, че децата избират ЕГ, за да избягат от математиката. A в профил Мат в ЕГ се учи същото, което се учи в СМГ и със същия хорариум. И трите ми деца не са хуманитарно настроени, и на трите математиката им се отдаваше/отдава най-много, но и трите избраха ЕГ.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 18:00 от sanaka

# 380
Може ли наготово малко инфо, за да не ровя - колко часа седмично учат математика децата в ЕГ след подготвителен клас?

# 381
# 382
  • София
Подкрепям казаното от Санака.  Аз преподавам математика в 73.СУ- гимназиален етап.
Едни от най-желаните профили в моето училище са тези, с  математика.  Най-малкото математиката е универсална наука, която намира приложение в IT, инженерните професии, архитектура,  икономика  и др.
И аз да уточня: Не бъркайте ЕГ с Хуманитарна гимназия.

# 383
Аз да Ви се похваля, че ние ПОЧТИ завършихме 7 клас. Както бях писала ние учим в самостоятелна форма на обучение, поради определени причини, и днес получихме годишните оценки. Аз съм доволна, по двете математики и БЕЛ ИУЧ има 5, по останалите предмети държи фронта и има 6. Много здраво учене и нерви, много недоспиване. За мен 7 клас е ужасен. Останаха ни само химия и Кмит, изпитите по тях ще са след матурите и двете матури и приключваме този кошмар. По химия аз съм много зле, ходи на учител, но се притеснявам, че няма да ни стигне времето, утре вече сме юни, взели са 4-5 урока до валентност и следващия и не знам как ще стане. По кмит мога да и помогна за Ексел и Уърд и за презентация нещо и до тук. Програмирането не мога.
Вашите деца как се подготвят по химия?
Има ли някакъв сайт за уроците на разбираем език освен уча се, дори и на английски да е?
Още малко остана...

# 384
  • София
Часовете по математика ООП са еднакви навсякъде /и в ЕГ, и в МГ/ - средно по 3 часа седмично в първи гимназиален етап. Разликата в МГ идва от часовете ИУЧ и ФУЧ, които в МГ се използват основно за мат, а в ЕГ - основно за език. Във втори гимназиален етап, при избор на профил Мат, хорариумът е еднакъв и в ЕГ, и в СМГ. Повече часове има в НПМГ, защото са с 3 профила, вместо 4.

# 385
poly_mnt111, много се радвам за теб и детето! Успех!

# 386
Не знам за другите училища, но в НПМГ се учи от осми клас по 9-10 часа седмично математика. В 11 и 12 клас се учи също по толкова. Деца от трите нематематически паралелки не могат да запишат трети профилиращ математика, защото, както ръководството обясни, нивото им по математика не съответства на това на математическите паралелки. Не знам колко математика учат природните паралелки, но като гледам хорариума на 1АЕГ, едва ли ще е по-малко. Та нещо не ми се връзва това, че в "математическите гимназии и в езиковите се учи същото със същия хорариум"

# 387
  • София
Ето го учебния план на НПМГ 8 клас - 3 часа ООП /като навсякъде/ и още 3,5 часа ФУЧ. Не знам къде ги видяхте тези 10 часа. https://npmg.org/wp-content/uploads/2023/07/8-%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81-23-24.pdf  Може би някакви школи включвате. И да, повече са от ЕГ, заради часовете ИУЧ и ФУЧ, както вече казах. Във втори гимназиален етап са с 3 повече от ЕГ,  защото да с 3 профила, което също вече казах. В СМГ са колкото в ЕГ, защото са с 4 профила.

# 388
Да, права сте - в осми клас бяха толкова с школите, а когато намаля английския следващата година станаха толкова официално. За мен няма значение как се нарича часа - задължителен/ФУЧ или ИУЧ, когато в него решават задачи , а не четат английска литература, си е математика...извинявам се за елементарния подход към този важен предмет. И не, не е еднакво нивото по математика на завършилите математически гимназии и ЕГ (ако вземем само училищната подготовка), както не е еднакво нивото по език в обратния случай. Ако в тази тема се твърди обратното би се загубил информативния й характер

# 389
Ох, сестрици! Направих сега онзи тест с бивните от лани. 😂 Еми... теоретична част една единствена грешка, бре! Пък съм завършила ехе.... отдавна.
Не така обаче седи въпросът с тез, дет реално ще се явяват на изпит. Нехае народът.
Умора много, досада много, нежелание много и грешки от блеене тоже. А как стартирахме, ех!
Тези деца, горките, направо изпушиха.
По нищо не сме оформени още. И класни йок. Кога бе? 🤦
Аз не близвам алкохол, но след това НВО ще. Така изглежда. 😂
Кажете има ли някъде он - лайн тестове по теоретичната част, но да връща бр точки? За БЕЛ говоря.
Белким на комп по се навие да прави . 😂

Общи условия

Активация на акаунт