Отговори
# 390
Не знам за другите училища, но в НПМГ се учи от осми клас по 9-10 часа седмично математика. В 11 и 12 клас се учи също по толкова. Деца от трите нематематически паралелки не могат да запишат трети профилиращ математика, защото, както ръководството обясни, нивото им по математика не съответства на това на математическите паралелки. Не знам колко математика учат природните паралелки, но като гледам хорариума на 1АЕГ, едва ли ще е по-малко. Та нещо не ми се връзва това, че в "математическите гимназии и в езиковите се учи същото със същия хорариум"
Разбира се, че деца от нематематическите паралелки в НПМГ могат да запишат профил математика. Това за тази година.
Предимството на езиковите гимназии е доброто научаване на език плюс сертификат както и добро ниво по математика, естествено за тези деца, които имат интерес. Много от тях учат математика или инженерство в Европа без проблеми
Ако става въпрос за хорариума, то да, един и същ е. Моето дете държи ДЗИ математика ПП само с подготовка от ЕГ и очаква над 95 точки

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 20:13 от Априлски душ

# 391
  • София
Да, права сте - в осми клас бяха толкова с школите, а когато намаля английския следващата година станаха толкова официално. За мен няма значение как се нарича часа - задължителен/ФУЧ или ИУЧ, когато в него решават задачи , а не четат английска литература, си е математика...извинявам се за елементарния подход към този важен предмет. И не, не е еднакво нивото по математика на завършилите математически гимназии и ЕГ (ако вземем само училищната подготовка), както не е еднакво нивото по език в обратния случай. Ако в тази тема се твърди обратното би се загубил информативния й характер
А кой и къде е твърдял, че е еднакво новото по математика в ЕГ и МГ? Добре е да се чете с разбиране. Просто в ЕГ и желаещите за профил мат са много и нивото е достатъчно високо, за да могат стотици деца от ЕГ всяка година да продължават в математически и инженерни специалности в България и чужбина. Ппради което е нелепо да се наричат хуманитарни. Това обсъждаме.

# 392
Езиковите гимназии били хуманитарни? Какво ще рече това?

# 393
Мине, не мине тема, две и се зачеква НВО БЕЛ и приема в МГ. Всеки град е различен, както и всяко МГ и ЕГ в него. При нас в Пловдив например, паралелките 5-7 клас в МГ показват най-висок резултат на НВО БЕЛ от  години, не само по МАТ. Има и някаква вътрешна статистика, според която тези два класа, които 90% продължават в МГ и в гимназиален етап, имали и най-висок резлулат на ДЗИ БЕЛ в 12-ти клас за града. Но усреднено с другите деца, МГ като цяло пада доста надолу в класацията. Това последното е по приказки на майки от МГ. НО! Имам късмет да имам по-голямо дете, завърши току-що и доста познати деца в почти всички гимназии в града, и така успях да добия поне някакви впечатления за нивото на математиката в града в гимназиален етап. И нищо не е в полза на МГ-то. Та моето откровено математиче, се надявам да изкара достатъчно по БЕЛ за да влезе в ...ЕГ, от която съм с чудесни впечатления от нивото на математиката.
Та разни градове, разни гимназии...
Имам наблюдения от майки на деца в МГ Пловдив и отзивите хич не са така добри, като преди. Според думите на един осмокласник със засилено изучаване на английски, този предмет там е неспасяем. За щастие синът мин няма никакво намерение да учи там. Леко се съмнявам да успее и за ЕГ. Стискаме си палци за хуманитарната, поне това той иска.

# 394
Да, права сте - в осми клас бяха толкова с школите, а когато намаля английския следващата година станаха толкова официално. За мен няма значение как се нарича часа - задължителен/ФУЧ или ИУЧ, когато в него решават задачи , а не четат английска литература, си е математика...извинявам се за елементарния подход към този важен предмет. И не, не е еднакво нивото по математика на завършилите математически гимназии и ЕГ (ако вземем само училищната подготовка), както не е еднакво нивото по език в обратния случай. Ако в тази тема се твърди обратното би се загубил информативния й характер
А кой и къде е твърдял, че е еднакво новото по математика в ЕГ и МГ? Добре е да се чете с разбиране. Просто в ЕГ и желаещите за профил мат са много и нивото е достатъчно високо, за да могат стотици деца от ЕГ всяка година да продължават в математически и инженерни специалности в България и чужбина. Ппради което е нелепо да се наричат хуманитарни. Това обсъждаме.
"A в профил Мат в ЕГ се учи същото, което се учи в СМГ и със същия хорариум"
Това няма как да е вярно, защото децата от СМГ в 11 клас са доста напред в подготовката си по математика, в сравнение с тези, които са от ЕГ, и записват профил математика. Лесни задачи по стереометрия и сложни такива не е СЪЩОТО. Именно ФУЧ и ИУЧ правят разликата. Хубаво е и да се пише с разбиране. Приключвам темата

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 21:14 от Amelin

# 395
  • София
Моля Ви, почетете малко, преди да пишете. Вижте в сайта на МОН учебните програми за профилирана подготовка. Тя е еднаква за ВСИЧКИ училища, МГ, ЕГ, СУ.,. И при четири профила, както е и в ЕГ, и в СМГ, всеки профил се изучава с 5 часа седмичен хорариум. Кое не е вярно?

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 21:10 от sanaka

# 396
  • София
Санака, отчая се да обясняваш за четвърти път и не успя да довършиш изречението ли? Между другото, това беше нещо, което не знаех и ми беше интересно.

Утре оставям детето в 10 и ви чакам на кафе в Коко. Успех на всички деца!!!

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 21:18 от etomira

# 397
Че се учи "СЪЩОТО" не е вярно. А в случая с НПМГ и хорариумът е различен.

# 398
Успех на всички деца утре! Ще стискам палци.

# 399
  • София
Още в първия си пост по темата изрично казах,, че хорариумът в НПМГ е различен. Призовавам да се чете. И да. учат същото - същия тематичен материал. Това, че в СМГ решават по-трудни задачи, което никой не оспорва, не променя този факт. А за това какви невероятни изводи някой си прави от реалните факти,  не мога да отговарям.

# 400
Може да се избира математика като профил в НПМГ за нематематическите паралелки.

Тази година е можело. https://www.bg-mamma.com/?topic=1573561.msg48093189#msg48093189

# 401
Добре, разбрахме се. Влагаме различен смисъл в думата "същото". Наистина да приключим темата. На малкия ми син едва ли ще му стигнат силите за НПМГ, въпреки желанието, така че ще се радвам да попадне в училище със също толкова добра ниво на математика, което и да е

# 402
И понеже толкова се коментира профил математика в 11 и 12 клас, защо при този интерес толкова малко зрелостници я избират за матура?
https://kiss13.net/news/news/ruse/trevozhno-malko-zrelostnitsi-v … tPLhszDfJKJxjgcr5

# 403
Няма проблем 🙂 аз проверих това твърдение, че няма профил математика, понеже ме интересува.

Междудругото онзи ден се обадих в НПМГ и питах за профилите. Госпожата, която ми вдигна каза, че не знае. Но спазвали каквото им спуснат от МОН. Можело да се питат зам директорите, но те били много заети сега, другата седмица да съм се обадела.

# 404
Toplo mliako, имаше една РС, посветена на профилите. Там ни казаха това и настана някакво брожение от родители. Обаче не изключвам аз да не съм разбрала правилно, за което се извинявам за подвеждането. Ще го проверя и ще пиша
Мама Ру, защото е трудна и не изкарват хубави оценки

Общи условия

Активация на акаунт