Отговори
# 270
Не знам дали има някакво значение за вас. Но намерих от Дидева статистика за броя седмокласици по области
https://dideva.alle.bg/p/%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-% … 0%B0%D1%81%D1%82/

За София има 374 деца по-малко. Дали намаляват броя на паралелките спрямо броя на кандидатите, не знам.

Според вас по-малкия брой как ще се отрази на баловете за прием?

Disclaimer: знам, че има много други фактори като трудност, общото постигнато ниво, подготовката и hype на дадени училища и желания.

Днес гледах някакви статистики на матурите. Нивото на доста училища в паднало от 2020 до сега, но миналата година започва да се повишава. Миналият набор бяха повече време в онлайн обучение, даже нямаха НВО в 4ти. Моята прогноза е, че тази година ще има по-високи резултати.
Това са аматьорски прогнози, всеки може да показва различни методи, включително дарбите на домашните си любимци. 🐈🐕🦄

# 271
Ако дадат по - лесни задачи, ще се вдигне. А те всяка година по - лесни ги дават. Така ще излезе и че децата привидно се справят, а не МОН да отнася критики всяка година колко зле е положението.

# 272
  • София
Дали ще падне или ще се вдигне балът зависи от трудността на изпитите. Точка.
Резултатите от матурите “паднаха”, когато въведоха профилирани матури /с несравнимо по-висока сложност/ и промениха скалата за преобразуване на точките в оценки. Нали е ясно, че 23 или 30 точки за тройка е съществена разлика? Миналата година матурите, специално по БЕЛ и МАТ ПП, бяха по-трудни от същите през 2022-ра. И това ясно се вижда от минималните приемни балове на университетите, които балообразуват с матура. Да се сравняват механично резултати от матура в различни години, особено преди 2022 и след нея, е като да се сравняват ябълки с круши. Никакъв смислен извод не може да се направи от такова сравнение. Най-малко за това дали “нивото на училищата пада” или се вдига.

# 273
Ако ще се правят някакви изводи, не трябва ли да се гледа с какъв бал са влезли тези деца в осми клас и да се сравни с резултатите от ДЗИто сега, за да се види реалната картина за конкретния випуск в конкретното училище. Защото, ако преди пет години е влязъл випуск със 150-200 бал  нали не очакваме на ДЗИ резултати от порядъка на 80+ точки?

# 274
На мен всичко ми е мега каша. Направих си таблица с набелязаните училища и вътре съм сложила изпита от 10 клас и от матурата.

# 275
Аз сравнявах НВО резултати от 7ми клас за някои училища, които знам за последните години.
https://ivandavidov.github.io/nvo/?i7=18,29,30,39,70,99,114,122,134,162,163

Ето всеки може да види тенденциите в неговото училище примерно. Има филтри за избор на училища по-надолу. Забелязах в някои, които съм следила преди 7г. Да не занимаваш хората с моите наблюдения. Оказала съм се права с избора на училище.

А матури ДЗИ не съм сравнявала по години. Доста е трудоемко. Гледах за последната година матури по БЕЛ, испански и английски и там има по нива. В един ексел от сайта на Дидиева ги има.

Ако има същите резултати пропорционално разпределени на тази годишния брой деца се класират в същия брой паралелки (но има промени тази година), то приемните балове биха паднали, понеже ще се запълнят с по-малкия брой участници. Но има и други фактори, за да се окаже вярно.

Може да не съм се изразила правилно. Казах матури понеже гледах различни дании и  за НВО и ДЗИ. Благодаря за уточнението, за ДЗИ нямам опит.

# 276
Ако са влезли деца с минимален бал около 350-400, то на изхода резултатите на ДЗИ биха били около и над 5,00. Но ако са влезли тройкаджии с бал 150, резултатите от ДЗИ са около 3 - 3,20, защото толкова са им възможностите.

# 277
Ох, толкова пъти променяха и точки, и програми, и матури , че вече им загубих края ..Постоянно тече някаква нова реформа в образованието, а децата са все по- неграмотни и все по- демотивирани да учат.
И аз като ученичка , като съм гледала американски сериали, ами много им завиждах за тестовата система , и че не ги изпитват, а правят презентации. Ех, казвах си, защо и ние не сме така, а трябва да учим да разказваме, теми да развиваме . Вече не мисля така, ама няма как - ще си правя проекта по химия и това е Grinning

# 278
Мдаааам.
Проблемът е, че всичките реформи са сякаш "на парче" или от вида някой чул за някаква "добра практика" и хоп - въвежда я, ама без да огледа останалото около нея или да помисли какво значи. За това не се получава. Отделно си мисля (учителите да ме поправят, ако греша), че "експертите"в МОН не се допитват до учителите, за да разберат реално от какво има нужда системата...

# 279
На фона на 12+ хиляди, едни 300 с нищо няма да променят. Факторите са много, и други.

А и… нали…ние в момента чешем пръсти тук, правим сметки всякакви, като пропускаме факта, че нашите сметки не зависят от нас 😂

# 280
374 деца по-малко за София, означава само около 37 деца по-малко с Бал за "елитните" гимназии.
18 момичета и 18 момчета, което се компенсира с децата, които няма да изберат Американския колеж, заради безумно вдигнатата такса за колежа/мин.година/ и други фактори.
Тази година може да се очаква и много лесни задачи на НВО-Мат, на база на лесната матура ДЗИ- Мат тази година и елементарната матура за 4-ти клас.

# 281
На няколко пъти чета по-лесен изпит МАТ, но никъде не видях за по-лесен изпит БЕЛ.
Чудим се тук с набора как се изкарват 85 точки по БЕЛ ...

# 282
  • София
374 деца по-малко за София, означава само около 37 деца по-малко с Бал за "елитните" гимназии.
18 момичета и 18 момчета, което се компенсира с децата, които няма да изберат Американския колеж, заради безумно вдигнатата такса за колежа/мин.година/ и други фактори.
Тази година може да се очаква и много лесни задачи на НВО-Мат, на база на лесната матура ДЗИ- Мат тази година и елементарната матура за 4-ти клас.
Паралел между нивото на сложност на  ДЗИ и НВО за 7 клас не би следвало да се прави. Миналата година матурата за 12 клас ПП мат беше доста неприятна/небалансирана (резултатите го доказаха),  но НВО мат за 7 клас беше елементарно. Тоест ако сега пак е такова или не дай си боже още  по-опростено, то няма да е заради някаква взаимовръзка с ДЗИ, а в продължение на тенденцията за постоянно сваляне на нивото в последните години..

# 283
На няколко пъти чета по-лесен изпит МАТ, но никъде не видях за по-лесен изпит БЕЛ.
Чудим се тук с набора как се изкарват 85 точки по БЕЛ ...
Има си стратегия и по БЕЛ. 14 дни преди изпита се правят само упражнения за отстраняване на неговите си грешки, допускани на пробните изпити.
В първия модул по-затрудняващото е четенето с разбиране. Правят се такива упражнения. Вижте темата от мин.година каква дискусия се разрази за едни бивни.
За втория модул- ако до сега на ПИ е изкарвал на преразказ под 30 точки, наблегнете и на повече преразкази, засичани с време, което е важно, за да му останат едни 10 мин за редактиране.

Пожелавам ви над 90 точки по БЕЛ!

# 284
Много пишете не мога да ви изчета. Нашите са правили пробно по математика първа част. Днес имат контролно по география и чакаме резултат от класното по математика.
Не знам при вас как са децата, но моята вече е много уморена.
Аз също мисля да я оставя да почива седмицата на изпитите,  само да не трябва да я оформят по нещо.

Общи условия

Активация на акаунт