Отговори
# 330
Не подхващайте пак темата за езиковите, че и аз това й говоря на моята. Тя само език, та език Confused , нищо друго вече не гледа.

# 331
Няма как по семейни причини да е за час.
За час съм я освобождавала, когато са и вземали кръв за изследвания, но от самата лаборатория си пуснаха ел. бележка

# 332
  • Пловдив
Изобщо не мога да смогна да изчета с темпото, с което се пише в момента, но влизам с  малко страничен въпрос.
Как тълкувате тези 5 дни накуп, упоменати в новите правила за дните по домашни причини? Ако е оформена, за което силно се надявам, искам да освободя моята денят между двете НВО и понеделника и вторника преди първото НВО, това 3 дни накуп ли са или 4? Защото мисля да я освободя и в четвъртъка и петъка преди седмицата с НВО. Така стават 5 последователни дни за освобождаване, но 6 календарни.

Мартеа, според мен 5 дни стават така - 20.6, 17.6 и 18.6 са три. И още два от предната седмица - 13.6 и 14.6.
19.6 си е присъствен заради матурата.

# 333
  • Пловдив
Мине, не мине тема, две и се зачеква НВО БЕЛ и приема в МГ. Всеки град е различен, както и всяко МГ и ЕГ в него. При нас в Пловдив например, паралелките 5-7 клас в МГ показват най-висок резултат на НВО БЕЛ от  години, не само по МАТ. Има и някаква вътрешна статистика, според която тези два класа, които 90% продължават в МГ и в гимназиален етап, имали и най-висок резлулат на ДЗИ БЕЛ в 12-ти клас за града. Но усреднено с другите деца, МГ като цяло пада доста надолу в класацията. Това последното е по приказки на майки от МГ. НО! Имам късмет да имам по-голямо дете, завърши току-що и доста познати деца в почти всички гимназии в града, и така успях да добия поне някакви впечатления за нивото на математиката в града в гимназиален етап. И нищо не е в полза на МГ-то. Та моето откровено математиче, се надявам да изкара достатъчно по БЕЛ за да влезе в ...ЕГ, от която съм с чудесни впечатления от нивото на математиката.
Та разни градове, разни гимназии...

# 334
Изобщо не мога да смогна да изчета с темпото, с което се пише в момента, но влизам с  малко страничен въпрос.
Как тълкувате тези 5 дни накуп, упоменати в новите правила за дните по домашни причини? Ако е оформена, за което силно се надявам, искам да освободя моята денят между двете НВО и понеделника и вторника преди първото НВО, това 3 дни накуп ли са или 4? Защото мисля да я освободя и в четвъртъка и петъка преди седмицата с НВО. Така стават 5 последователни дни за освобождаване, но 6 календарни.

Мартеа, според мен 5 дни стават така - 20.6, 17.6 и 18.6 са три. И още два от предната седмица - 13.6 и 14.6.

и според мен е така, ама да видим какво мислят извиняващите. Благодаря!

# 335
Да, така е , всяко училище е различно, от преподавателя зависи, от децата, които са в класа . Абе, много са факторите.
На мен затова не ми се иска моят син да записва софтуерни и хардуерни науки, ами математиката не му е сила , според мен той си е точно за езикова паралелка, но пък при нас имаме само английски с немски, по - друго щеше да е с първи език немски или френски, ама то пък преподаватели няма ..
Въпреки че, племенника ми, който винаги е бил не особено силен по математика, вече доста успешно се развива в областта на ИТ

# 336
Да, така е , всяко училище е различно, от преподавателя зависи, от децата, които са в класа . Абе, много са факторите.
На мен затова не ми се иска моят син да записва софтуерни и хардуерни науки, ами математиката не му е сила , според мен той си е точно за езикова паралелка, но пък при нас имаме само английски с немски, по - друго щеше да е с първи език немски или френски, ама то пък преподаватели няма ..
Въпреки че, племенника ми, който винаги е бил не особено силен по математика, вече доста успешно се развива в областта на ИТ

Истината, че връзката на математиката с ИТ е малко нещо мит. Да, от добрите математици стават добри програмисти. От друга страна в основата на програмирането влизат само отделни (и ограничени) части на математиката. Хич не е необходима цялата. Логическата мисъл и възможността да разбираш абстрактни понятия и концепции всъщност оказва много по-голямо влияние.

Последна редакция: пт, 31 май 2024, 11:08 от Tisisat

# 337
  • Пловдив

и според мен е така, ама да видим какво мислят извиняващите. Благодаря!

Обаче сега като се замислих може да се приеме 19.6 като прекъсване на тези 5 дни.Т. е. - 12, 13, 14 17 и 18.06 са 5 дни. След това имаме присъствен ден на 19.06. И след това още един ден би могло да се ползва по тази логика на 20.06, ама дали е вярна тази логика?

Ако може някой учител да се изкаже по въпроса.

# 338
  • В Страната на чудесата
Ако нивото по математика беше добро в езиковите гимназии, може би големият ми син щеше да учи в някоя от тях. Тогава правих собствено проучване по въпроса и единствено добри отзиви получих за нивото на математиката във Втора английска. Тогава имахме колебания дали да е езикова или НПМГ, но сега е много благодарен, че е в математическа гимназия. Обожава си училището и ходи с желание от ден първи...

Костов сега е във 2 АЕГ, ако не се лъжа?

За дните по домашни причини как точно е формулирано - "накуп" или "последователни дни"?

# 339
  • София
Гледах тук там Учебни планове по класове, че то повечето ЕГ в София имат по 3 часа математика в 8ми клас на седмица, айде най-много 4 часа. Като ти се "падне" да речем слаб учител или с малък  опит и отиде тя работата. То това е много малко на фона, че повечето деца са учили по 7-9-10 ч математика на седмица в 7ми клас ( включая курсовете и уроците) , някои деца са с много високи балове по математика..... цялата инерция отива на вятъра, недомислено е.
Език , език, ама можеше и с математиката да се продължи , за децата които имат по-изявен интерес
А математически паралелки и то в хубави училища има много малко в София, извън НПМГ , СМГ

# 340
Казвате, че нивото на МГ не е много добро спрямо София. Но лично аз имам доста добри впечатления от МГ във Варна и особено тази в Бургас. Не знам с какъв бал влизат, но на състезания вадят мнооого добри състезатели и отбори, и редовно има класирани на национален кръг на олимпиади по дисциплини като физика, химия, не само математика. Което говори, че или добре ги готвят, или пък има шепа много добри деца, с които се работи там.

# 341
  • София
Аз съм освобождавала за час-два по домашни причини, не е имало проблеми.  Ще се радвам и аз на тълкуване за 5-те дни.

# 342
Гледах тук там Учебни планове по класове, че то повечето ЕГ в София имат по 3 часа математика в 8ми клас на седмица, айде най-много 4 часа. Като ти се "падне" да речем слаб учител или с малък  опит и отиде тя работата. То това е много малко на фона, че повечето деца са учили по 7-9-10 ч математика на седмица в 7ми клас ( включая курсовете и уроците) , някои деца са с много високи балове по математика..... цялата инерция отива на вятъра, недомислено е.
Език , език, ама можеше и с математиката да се продължи , за децата които имат по-изявен интерес
А математически паралелки и то в хубави училища има много малко в София, извън НПМГ , СМГ

Не претендирам за представителна извадка и не търся спор, споделям само мнение - години наред около нас децата отиват в ЕГ, за да избягат малко от математиката, така че моля ви Simple Smile Езиковите не предполагат усилено темпо по МАТ, затова се казват езикови. Защо да имат по-голям хорариум по точна наука, когато са профилирано хуманитарни...

# 343
Ако нивото по математика беше добро в езиковите гимназии, може би големият ми син щеше да учи в някоя от тях. Тогава правих собствено проучване по въпроса и единствено добри отзиви получих за нивото на математиката във Втора английска. Тогава имахме колебания дали да е езикова или НПМГ, но сега е много благодарен, че е в математическа гимназия. Обожава си училището и ходи с желание от ден първи
И нашите учители по разни предмети се престарават с изпитвания ш проекти в последния момент. Нищо против, по всичко трябва да се учи, но края на май трябваше да ги оставят на мира. Досега е учил по химия, вчера сутринта по физика, започва да ми писва. Онзи ден предал проект на учителката по география -пътна карта на България, казала му, че за нищо не става и яко не направи до следващия ден (когато нямат география друга), ще му пише двойка. Аз я правих и докато я правих взех категоричното решение за спиране от училище една седмица преди НВО

За дете с водещ профил математика не е ли по-логично да избере математическа гимназия, така или иначе? Simple Smile Език може да се научи доста добре и извън ЕГ. Езиковите са за по-хуманитарните деца, които няма и да погледнат към МГ, поне моите впечатления през годините са такива. Иначе само се "изяждат" бройки.
Той е в паралелка математика, информатика и английски и нивото по АЕ му е добро, но защото го учи от малък. Ако беше избрал паралелката с немски, който език би започнал от нула, нямаше в никакъв случай да стигне това ниво, което дава немската гимназия...та в този случай изборът би бил между математика и немски

# 344
  • София
Пет дни наведнъж пише в наредбата, и аз не знам как да го разбирам.

Общи условия

Активация на акаунт