Бързи въпроси и отговори деца -7

• 26 924
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
На 6 часа се дава Нурофен. След 4 може Парацетамол. Един лекар ми беше казал на 2 часа даже

# 526
  • София
Аз съм ги и редувала на 3 часа, но беше зор тогава. 4 дни с 39-40 градуса. Иначе на 4 ги редувам, ако е 38-39 градуса и гледам да има поне 6 часа между един и същи.

# 527
На 4 часа ги редувам. Като ако температурата е много висока може да се дава и капки Хексалгин заедно с Нурофен или Панадол съответно, което е наред.

# 528
  • Г. О.
Момичета, четири дни температура 37,2-37,8. Не е постоянно, организмът се бори, често сама спада и после пак се вдига. Три пъти съм давала Нурофен и след това прави пауза от 16-18 чАса, докато пак се вдигне. Първият ден ЦРП беше 3. Сега е края на четвъртия ден, но не съм повтаряла изследванията. Няма други оплаквания и симптоми. Вашите педиатри дават ли антибиотик в такъв случай?
Как мога да пусна антибиограма? Чрез урината ли?

# 529
  • София
Малкият изкара нещо такова миналата седмица плюс лека хрема и кашлица от секретите, при малката пък ужасна хрема и кашлица от нея. Не е изписван АБ на нито един от двамата. Изследванията не показаха нужда според педиатърката. Антибиограма пускаме като се търси бактерия (гърлен, носен секрет). Иначе педиатърката е изписвала антибиотик при много високо ЦРП (последно беше при ЦРП над 60 началото на годината).

# 530
Здравейте, л

От новороден това му палче е все така ,какво мога да направя по въпроса. Ноктите са изрязани до живец и пак се цепят и белят на горе

# 531
Здравейте! Не намерих актуална тема за отучване от памперс - ако знаете за такава, ще пиша там.

На почти 2 години е моята дъщеря и сяда на гърне от 8 месечна и ака там, почти не е акала в памперс оттогава (само ако е била на зор). Вече даже казва като иска да сяда на гърне. Но за пишкането не знам как да процедирам…

# 532
Чудесно е, че акането е в гърнето. Хри малкият ми син то беше проблем, за пишкането буквално за 1 ден свикна. Махнах памперса от раз. Първият ден се напишка 10 пъти и се отчаях, но продължих. На вторият ден имаше само един инцидент и до там. На следващия ден махнах и памперса за дневен сън. Имал е инцидент 2-3 пъти в началото. Тогава беше на 2г3м. Но батко му беше като твоето дете, акането беше в гърнето от преди годинката. Неговият го махнах на 1г10м и също стана доста бързо. Ако искаш пробвай докато е още топло да го махнеш. Зареди се с търпение и много гащи и ще стане.

# 533
  • Поморие
Как успявате да убедите злоядо дете да хапне? Синът ми има редовен режим на хранене, но цял ден повтаря ам-ам, пищи като види храна, а все не иска когато му давам и като междинно хранене и като основно! Винаги пробвам с няколко ястия, след като откаже едно и не желае да опита нищо. До преди месец-два го отдавах на жегата, но сега си е доста прохладно и не виждам причина защо след като има желание да яде - не яде. От някакъв детски инат? Не е болен. Минава през бебешкия пубертет, който се съпътства от много новости в характера, но не ми харесва тази. 😐

# 534
На колко е детето?
Забелязах две неща - "докато му давам" и "винаги пробвам с няколко ястия". Първо, ако не разрешавате на детето досег до храната, вероятно му е любопитно и не иска Вие да му тикате нещо в устата, а да опознае храната, да я пипне, намачка и евентуално сложи сам в устата си, защото може изобщо и да не е гладен. Предполагам е още малко дете и го храните, но съветвам да преосмислите тази концепция. Второ, предлагането на n  варианта ястия аз не намирам за правилно. Това си е моят подход. Готвя и слагам хубава храна. Ако някой не желае да яде, не яде. Друго не се предлага. Нито имам кога да готвя по 5 неща дневно, нито бих оставяла храна да се разхищава, само за да я има като алтернатива. На разположение имат винаги пресни плодове и кисело мляко извън основните хранения, ако искат.

# 535
Присъединявам се към горното мнение. Ако детето не иска дадена храна, не предлагам веднага друга. Изяжда колкото и прецени и толкова. Давам нещо малко след известно време. Целта е да не прави директна връзка от типа - това не го ям, ще ми дадат друго и така до безкрай.

Колко междинни хранения има? Сигурна ли сте, че детето огладнява преди храненето. Защото деца, които постоянно нещо снакват, често не искат да хапват основно, защото са сити.

# 536
  • до най-прекрасния мъж
Никога не предлагам алтернатива. Сервирам и казвам, че това е порцията. Имало е моменти да не  иска, но ако види, че няма да получи друго, хапва. Практикувам го от бебе. Разрешаваме да опита и от нашата храна. Солети, бисквити и т.н. се дават по малко след основното хранене, никога преди. Плодове и сурови зеленчуци разрешаваме да яде по всяко време и без ограничения. Има едно-две неща от млечната кухня, които видимо не харесва. Тях ги предлагам периодично да опита и заменям с плод, ако не ги яде (ашуре и извара с плод).
Вкусът се възпитава. Ако постоянно се предлага алтернатива и то по няколко вида, детето ще капризничи. Ако давате солети, пръчки, сокове и т.н, спрете да ги предлагате. Нормално е детето да тества граници. Поставяйте и отстоявайте твърдо. Това важи и за храненето.

# 537
Как успявате да убедите злоядо дете да хапне? Синът ми има редовен режим на хранене, но цял ден повтаря ам-ам, пищи като види храна, а все не иска когато му давам и като междинно хранене и като основно! Винаги пробвам с няколко ястия, след като откаже едно и не желае да опита нищо. До преди месец-два го отдавах на жегата, но сега си е доста прохладно и не виждам причина защо след като има желание да яде - не яде. От някакъв детски инат? Не е болен. Минава през бебешкия пубертет, който се съпътства от много новости в характера, но не ми харесва тази. 😐
Храните ли се заедно? Една и съща храна ли ядете? Детето има ли интерес към вашата храна?
Иначе за предлагането на алтернативна храна според мен зависи. Ако детето не наддава добре, не виждам защо да не се предлага и алтернативна храна стига пак да е полезна. Например вместо един зеленчук, който е сложен на масата, да има резерва от друг зеленчук, които може да се предложи към края на храненето, ако наистина нищо не се е изяло от първия.

# 538
Здравейте, не съм сигурна въпросът ми дали е за тук, но ще пробвам. Синът ми е на 2г4м. от преди лятото не иска да яде, преди това беше като прахосмукачка, ядеше всичко и постоянно си търсеше ядене, и преди е имал такива периоди, но много рядко и предполагах, че е от зъбите. Вече има всички зъби, а и периодът продължава много дълго. Взимах детска кухня до онзи ден, но я спрях, защото често изхвърлях. Преди ядеше поне десерта, а сега и него не иска, дори още преди да в пробвал се е случвало да повърне. Помислих си, че може да не му харесва кухнята вече, но той не иска и от нашето, и в ресторант и от никъде общо взето. В яслата ял само хляб, но явно, когато вече е много гладен. Интересното е, че по цял ден си търси пак някаква храна, предимно някой боклук или сладко, което сме ограничили максимално, когато види, че няма да му дам нещо пакетирано се ориентира към плодовете, което е по-добрият вариант. Не знам какво да правя вече, много е изнервящо, не знам какво му става, сега например закуси половин кренвирш, защото ги обича и сам си ги иска в магазина, направих му филийка нея не иска и да я погледне. Всякакви съвети ще са ми от полза..

# 539
  • Поморие
На колко е детето?
Забелязах две неща - "докато му давам" и "винаги пробвам с няколко ястия". Първо, ако не разрешавате на детето досег до храната, вероятно му е любопитно и не иска Вие да му тикате нещо в устата, а да опознае храната, да я пипне, намачка и евентуално сложи сам в устата си, защото може изобщо и да не е гладен. Предполагам е още малко дете и го храните, но съветвам да преосмислите тази концепция. Второ, предлагането на n  варианта ястия аз не намирам за правилно. Това си е моят подход. Готвя и слагам хубава храна. Ако някой не желае да яде, не яде. Друго не се предлага. Нито имам кога да готвя по 5 неща дневно, нито бих оставяла храна да се разхищава, само за да я има като алтернатива. На разположение имат винаги пресни плодове и кисело мляко извън основните хранения, ако искат.
На 1г.11м. Оставяме го да се храни и сам, но тогава превръща храненето в играчка и всичко хвърля на земята (за него най-забавното нещо е да хвърля, храната не е изключение). Затова ако искам да вечеря нормално трябва да присъствам и аз в процеса. Всъщност не винаги, а да кажем в повечето случаи има алтернатива на вечерята иначе ще легне гладен от инат и после ще става да търси мляко на всеки час през нощта.🤯 Понякога просто не иска да яде и няма какво да се направи, не мога никого да накарам насила да направи нещо, което не иска, а дете заинати ли се... край.  Иначе храната е домашна и от детска кухня. Плодове и кисело мляко също му предлагам, второто е по-предпочитано.
Храните ли се заедно? Една и съща храна ли ядете? Детето има ли интерес към вашата храна?
Иначе за предлагането на алтернативна храна според мен зависи. Ако детето не наддава добре, не виждам защо да не се предлага и алтернативна храна стига пак да е полезна. Например вместо един зеленчук, който е сложен на масата, да има резерва от друг зеленчук, които може да се предложи към края на храненето, ако наистина нищо не се е изяло от първия.
Детето яде преди нас винаги. Предлагаме изключително разнообразна храна. Винаги има интерес ако ние ядем нещо различно и само като сервираме изпада в истерия и крещи, разбира се веднага си кусва и често това което е кусал отива на пода.. Да не кажа даже винаги. 😃 С килограмите е добре за възрастта си.
Никога не предлагам алтернатива. Сервирам и казвам, че това е порцията. Имало е моменти да не  иска, но ако види, че няма да получи друго, хапва. Практикувам го от бебе. Разрешаваме да опита и от нашата храна. Солети, бисквити и т.н. се дават по малко след основното хранене, никога преди. Плодове и сурови зеленчуци разрешаваме да яде по всяко време и без ограничения. Има едно-две неща от млечната кухня, които видимо не харесва. Тях ги предлагам периодично да опита и заменям с плод, ако не ги яде (ашуре и извара с плод).
Вкусът се възпитава. Ако постоянно се предлага алтернатива и то по няколко вида, детето ще капризничи. Ако давате солети, пръчки, сокове и т.н, спрете да ги предлагате. Нормално е детето да тества граници. Поставяйте и отстоявайте твърдо. Това важи и за храненето.
Като яде междинни закуски винаги има достатъчно разстояние между тях и основното хранене (обяд/вечеря).

Общи условия

Активация на акаунт