Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 85

• 28 538
  • 786
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте , при преглед днес с последна менструация 29.05., док видя само плоден сак, като каза, че отговаря на 4с2дни,а по календар трябва да съм в 5гс5дни. Понеже имам и кафяво зацапване, каза, че или е заплашващ аборт или заради късна овулация. Обесних му, че положителния тест за овулация беше на 18ти ден, т. Е най-вероятно тя е била или на 19ти ден или на 20ти. Но той не беше особено обнадежден, като цяло яко си ме претупа, но това е друга тема.
Притеснява ме, че нямам и типичните симптоми като миналите бременности,  свързани с гадене. Единствено чувствителни зърна и тежко дишане понякога и едно еднократно гадене вчера.

Дали да имам надежда или разликата е прекалено голяма..Какво е вашето мнение?

# 736
Lady12 , аз съм в 5 г.с. Освен леки болки в гърдите други симптоми нямам. Това ми е трета бременност. С първите две бременности болките в гърдите, гаденето и придърпванията ниско долу се появиха към 7 г.с., преди това нямах никакви симптоми. Чувствителните гърди, които имаш пак са си симптом, не се притеснявай.

# 737
Здравейте, момичета! От днес влизам в 5 г.с. Още не съм ходила на лекар, защото е рано. Преди няколко дни ви питах за болки в гърлото и се оправих. Сега обаче съм с кашлица, която е влажна вече. Какво мога да взема в толкова ранна бременност, мога ли да пия чайове и какви? Малко ме е хванала параноята, че нямам много симптоми още , но чакам следобед резултатите от второто ЧХГ.

Аз бях болна 6-7гс и АГ ми каза, че мога да пръскам тантум верде и да смуча билкови хапчета. Много чай изпих с мед и лимон. Сменях лайка, джинджифил и липа, не силно концентрирани и не пиех врял чая, това го знам от ЛЛ. За хрема ми изписаха флуриал спрей гел, които се оказаха много ефективни, подходящи били при бременност ми лаза лекаря, въпреки че не го прочетох в листовката. Ако усетех, че ползвам да вдигам температура пиех по един парацетамол на ден, но в краен случай, отново съгласувах с АГ преди това.

# 738
Ще си позволя да дам съвет, който да е едновременно и апел към всички бременни независимо от срока на бременността: редовно измервайте артериалното си налягане! В ранните  етапи идеята на измерването е да знаете с какви стойности на АН "стартирате" бременността. След 20 г.с. го мерете три пъти на ден или поне два пъти. При диастолно налягане над 90 mmHg, кажете на вашето АГ. Ако измерите дори еднократно 140/90 mmHg - незабавно кажете на АГ. Съществува не само прееклампсия, но и гестационна хипертония, която също не е безобидна.
Много лекари подхождат като с пренебрежение към проследяването на АН и не съветват пациентките си да му обръщат необходимото внимание и съответно да го проследяват често. Измерването веднъж в месеца по време на ЖК крайно непоказателно и недостатъчно. Затова - проследяване в динамика. Нормално е по време на бременност АН да се понижи, което е във връзка с начина на формиране на плацента и кръвообращението ѝ, както нееднократно към писала. Но това не гарантира, че няма да се развие гестационна хипертония.
Красноречив пример съм самата аз: започнах проследяване на АН може би към 12 г.с., за да знам с какви стойности стартирам, понеже никога не ми се е и налагало да си го меря и не знам с какво АН съм по принцип. На това моето АГ от ЖК  реагира с насмешка и коментар, че кръвното ми било нормално (всеки път при преглед го мереше) и нямало смисъл; да го меря след 20 г.с. Аз не я послушах и продължих редовно да го меря. И така бавно и славно почнах да го вдигам, на което в началото не получих коментар или насока, докато един ден вече не стигна 140/90 mmHg, при което вече се включи Допегит, но в неоптимална доза, за което разбрах по-късно. И на фона на Допегит поддържах около 130/90. Тази гестационна хипертония, на която не се обърна внимание навреме и лечението леко закъсня даде отражение върху плацентата и от там - върху протичането на цялата бременност и беше причина за доста по-ранно родоразрешение.
Затова - не подценявайте прследяването на АН!

# 739
Mery RG благодаря. За щастие нямам температура, хрема също, само кашлица, която вече става влажна.

# 740
Ще си позволя да дам съвет, който да е едновременно и апел към всички бременни независимо от срока на бременността: редовно измервайте артериалното си налягане! В ранните  етапи идеята на измерването е да знаете с какви стойности на АН "стартирате" бременността. След 20 г.с. го мерете три пъти на ден или поне два пъти. При диастолно налягане над 90 mmHg, кажете на вашето АГ. Ако измерите дори еднократно 140/90 mmHg - незабавно кажете на АГ. Съществува не само прееклампсия, но и гестационна хипертония, която също не е безобидна.
Много лекари подхождат като с пренебрежение към проследяването на АН и не съветват пациентките си да му обръщат необходимото внимание и съответно да го проследяват често. Измерването веднъж в месеца по време на ЖК крайно непоказателно и недостатъчно. Затова - проследяване в динамика. Нормално е по време на бременност АН да се понижи, което е във връзка с начина на формиране на плацента и кръвообращението ѝ, както нееднократно към писала. Но това не гарантира, че няма да се развие гестационна хипертония.
Красноречив пример съм самата аз: започнах проследяване на АН може би към 12 г.с., за да знам с какви стойности стартирам, понеже никога не ми се е и налагало да си го меря и не знам с какво АН съм по принцип. На това моето АГ от ЖК  реагира с насмешка и коментар, че кръвното ми било нормално (всеки път при преглед го мереше) и нямало смисъл; да го меря след 20 г.с. Аз не я послушах и продължих редовно да го меря. И така бавно и славно почнах да го вдигам, на което в началото не получих коментар или насока, докато един ден вече не стигна 140/90 mmHg, при което вече се включи Допегит, но в неоптимална доза, за което разбрах по-късно. И на фона на Допегит поддържах около 130/90. Тази гестационна хипертония, на която не се обърна внимание навреме и лечението леко закъсня даде отражение върху плацентата и от там - върху протичането на цялата бременност и беше причина за доста по-ранно родоразрешение.
Затова - не подценявайте прследяването на АН!

Как се измерва артериално налягане? С апаратчетата за кръвно за домашна употреба става ли? И какви са нормите за бременни, имаш ли линк под ръка?

# 741
GerKa99, артериално налягане и кръвно налягане е едно и също, макар вторият термнин да не е много правилен. (Има и венозно налягане, но то е друго и няма отношение.) Да, всъщност с апапатите за домашно измерване на артериално/кръвно налягане става проследяването. Най-добри са обикновените апарати с помпичка, но е трудно сам човек да работи с такъв. Аз бях с електронен, знаейки, че не е най-доброто нещо.

Норми за бременни за кръвно/артериално налягане по седмици или месеци няма. Нормата е една - артериална хипертония при бременни: състояние, при което систолното АН е ≥ 140 mmHg и/или диастолното АН е ≥ 90 mmHg. Съответно бива лека и тежка. А хипертензивните състояния през бременността са няколко, част от които е прееклампсията, за която повече се говори.

# 742
Апаратите за домашно ползване са ок, стига да не са тези за китката. Не един и двама кардиолози са ми казвали, че няма смисъл от супер скъпи уреди, за да проследяваш кръвното. Като ориентир - между 50 и 100 лв са окей.
Мери се сутрин и вечер. На мен ми беше казано, ако видя 90 на 140 на момента да звънна на кардиолога, както и ако не се чувсвам добре и съм под тези стойности, но около тях.

Никога не съм имаала проблем с кръвното, но последния месец започнах да го качвам, та минах на медикаментозна терапия.

# 743
Защо апарата за кръвно не трябва да е от моделите, които се ползват на китката?

# 744
Защо апарата за кръвно не трябва да е от моделите, които се ползват на китката?

Не измерват точно.

# 745
В болницата съм, вчера родих, щастието е неописуемо. Но днес, в края на деня ми казаха, че бебто има леко завишени левкоцити, което било индикаци за възпаление. Утре ще повторят изследването и ако са високи ще трябва да се започне лечение.
Някой който е попадал в таква ситуация, може ли да сподели опит? Как е минало лечението?

ПС: много се надявам да ни се размине, но и ми е мега притеснено Sad

# 746
Честито. Simple Smile
Стандартна ситуация. По принцип е възможно бебето да има повишение левкоцити, понякога се дължи дори на стрес покрай раждането. Спадат от самосебе си. Затова вероятно ще изчакат утре.
Друга причина е вътреутробна инфекция, примерно зелени води. Лечението е антибиотик, обикновено за 5 дни. Нищо страшно няма.

# 747
Честито. Simple Smile
Стандартна ситуация. По принцип е възможно бебето да има повишение левкоцити, понякога се дължи дори на стрес покрай раждането. Спадат от самосебе си. Затова вероятно ще изчакат утре.
Друга причина е вътреутробна инфекция, примерно зелени води. Лечението е антибиотик, обикновено за 5 дни. Нищо страшно няма.

Благодаря за бързия отговор

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 08:21 от Анонимен

# 748
Здравейте. Имам малко странен въпрос,но някоя от вас да пие в момента или скоро да е пила биозин мама и да може да каже или снима каква е таблетка на цвят ?

# 749
  • София
Бяла е таблетката.

Общи условия

Активация на акаунт