Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 85

• 28 603
  • 786
  •   1
Отговори
# 675
Мисля, че трябва да приложи амбулаторен лист за установяване на бременност. Свободен текст в имейл едва ли има някаква тежест.

# 676
Цитат от сайта на адвокатска кантора.  https://valcheva-law.com/blog/2021/06/21/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B … %B8-%D0%BF%D0%BE/

" Бременната служителка ползва права си по Кодекса на труда след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.

При прекъсване на бременността работничката или служителката е длъжна в 7-дневен срок от прекъсването на бременността да уведоми работодателя.

Имайте предвид, че всякакви устни уведомления на работодателя нямат юридическа стойност. Същото важи за уведомления от типа на хвърчащ лист, на който в свободен стил служителката е написала „Уведомление от … Уведомявам Ви, че съм бременна “. Такива уведомления не ви гарантират допълнителните права и защити по Кодекса на труда.

За да сте сигурни, че ще уведомите работодателя за бременността си законосъобразно, така че да може да се възползвате от правата си по Кодекса на труда като бременна служителка, прочетете статията "Как правилно да уведомите работодателя, че сте бременна, така че да получите закрила по Кодекса на труда?" https://valcheva-law.com/blog/2021/01/14/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0% … 0%b0%d1%82%d0%b5/. "

# 677
Много нужно уточнение - това имах предвид под "по приетия ред", но никак не се разбира от начина, по който съм го написала Simple Smile

# 678
Момичета, аз ще припадна от ужас.
Пуснах си днес токсоплазмоза и ХИВ в Рамус. Вижте какъв резултат ми излезе за ХИВ.
Какво означава това…

# 679
Пуснах си днес токсоплазмоза и ХИВ в Рамус. Вижте какъв резултат ми излезе за ХИВ.
Какво означава това…

Еми, отрицателен е доколкото виждам Grinning
Не се шашкай излишно бе жена!
Под резултат 1 все е негативен Grinning

# 680
Това 0.05 е статистическата грешка.

# 681
Момичета, а под официален документ за уведомяване важи ли амбулаторен лист от преглед или проследяващото здравно заведения трябва да издаде официален документ за пред работодателя?
Аз скоро влизам в 3 месец и се чудя кога да ги уведомя. Честно казано, аз сэм 100% хоум офис и мислех да работя до края на август, може би малко преди това ще ги уведомя. Дали ще е късно?

# 682
Момичета, а под официален документ за уведомяване важи ли амбулаторен лист от преглед или проследяващото здравно заведения трябва да издаде официален документ за пред работодателя?
Аз скоро влизам в 3 месец и се чудя кога да ги уведомя. Честно казано, аз сэм 100% хоум офис и мислех да работя до края на август, може би малко преди това ще ги уведомя. Дали ще е късно?

Аз търсих много в интернет и не намерих дали има краен срок до коя седмица трябва да се каже, намерих само уведомление по член 313а към кодекса по труда, към него се прилага и амбулаторен лист. Аз съобщих 13та седмица писмено, 7ма устно тъй като физически не бях добре да съм в офиса. От тогава съм хоум офис, но мисля 17-18та седмица (началото на Август) да изляза в болничен. Психически кофти работа работя и се усещам вече как ми идват в повече нервите.

# 683
При мен на моменти е доста изнервящо и затова до края на 4ти ще съм там, после ще наблегне на частната ми практика. Май няма срок, което е добре. Аз ще попитам август в самия МЦ дали издават някакъв документ, те ще знаят

# 684
  • Варна
Аз съм в 9та г.с. според едно приложение, според календара ми в 10 влизам утре, не мога да се оправя с тези седмици, кое е вярно и аз не знам.
Идната сряда съм на преглед за втори път и после ще ме завеждат ли там както се казва.
Аз мисля август най- рано да кажа на работа. Ще ви следя как се прави и какъв е реда. Иска ми се до октомври да работа живот и здраве. И аз съм с частна практика като втора работа и там не ми се спира 🫣. Обаче ще намаля темпото в един момент….

# 685
Аз мисля да не я спирам и да взимам единични поръчки, пък клиентите, които обслужвам абономентно, ако има казуси, ще се занимавам. Пък и ще е някакъв вид придържане към света хаха, а и чисто финансово ще е ок. Ако стане много натоварено, ще прехвърлям на екипа и така.

# 686
Какво означава това…

Еми, отрицателен е доколкото виждам Grinning
Не се шашкай излишно бе жена!
Под резултат 1 все е негативен Grinning
Ох, мерси. Гледах го няколко пъти. Преди бях кръводарител и винаги пишеше само отрицателен, нямаше статистически грешки.😂 Нямаше 0,05. Едно просто минусче слагаха за такива като мен.

# 687
Отрицателен е Simple Smile

# 688
За уведомяване на работодателя е достатъчно да се предостави амбулаторен лист от преглед при АГ, придружен с друг лист, който бременната е адресирала до работодателя си, че на база член 313 го уведомява за настъпила бременност. Двата документа се входират на работното място (хубаво е да има копие и за бременната) и се дават на работодателя. Така бременната е законово защитена. Няма краен срок за това кога ще го направи.

# 689
Здравейте! Бременна съм в 4 г.с.+ 4 дни. Децата от 2 дни са с хрема и леки болки в гърлото. От снощи и мен ме дразни гърлото и усещам, че ще ме обърне на кашлица. Притеснена съм доста, защото кашлиците ми винаги са дълги и продължителни.
Мога ли да пия някакъв чай и какъв? Снощи изпих 1 изстискан лимон с мед и сякаш съм малко по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт