Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 551
  • 733
  •   1
Отговори
# 540
Отново благодаря. Ще увелича от 75 на 88 мкг. Яко ме тресат симптомите и на менопауза, та може и да ги бъркам. Да допълня, че съм и с Хашимото.

# 541
  • Варна
Аз съм с TSH почти 0 и пак съм в лека хипофункция. Поддържа TSH почти 0 от 3,5 години, така че изобщо не е фактор.

Т3 има в Италия и Турция, като за мен от Турция е по-лесно. В Гърция има Т4 - Тирозинт - и аз пия него, той се набавя лесно чрез аптеки посредници.

Препоръчвам силно подкаста The Thyroid Fixer 

# 542
Значи 1 седмица след високия резултат от тсх 20 пак пуснах контрола, като не съм започнала лечение, защото изчаквахме, та сега съм с тсх 13 . Как стана това….иначе ft4 ми е 15 (в референтни, но все пак ниско), а МАТ увеличени 230.
Сега кръвната захар ми е висока - 6,1….миналата седмица не беше така, надявам се като започна хормона да се нормализира.
Май ще включа някаква хранителна добавка с канела, куркума, джинджифил и много ще внимавам с храната…абе така като не подозира човек, че има нещо е мн гадно….

# 543
Това доказва, че ТСХ въобще не е надежден маркер за състоянието на жлезата. Симптомите са най-важни, също и лабораторни показатели като холестерол, триглицериди, инсулин, Фт4, Фт3

# 544
Момичета, от всички изследвания, които правя най-голям проблем имам с разбирането на ниския феритин. Може ли от него да са ми симптомите като главоболие, умора и световъртеж. И какво се прави, за да се повиши- вече от няколко години го изследвам и все са под нормата стойностите. Хематолог ли да търся?
Аз го качих със Сорбифер по схема, трябва да видя как беше.За 2м и пак контрола.Чат-пат пак пия след цикъл по 10 дни, заедно с Неофолик и вит Ц.Ходила съм и на хематолог, но след като бях минала долна граница и тя само каза да ги го следя 1 път годишно и да внимавам с лекарствата, защото предозирането е опасно.
Аз винаги свалям едни 3-4-5кг, които камвам, когато ТСХ мине над 2 и отиде над 3.5

От Л-тироксина ли ги сваляш?
Независимо с какво- стане ли под 2 си заминават и качените килограми.Сега съм на Акутирокс от есента.

ДХЗ, а имаш ли ИР? Отново въпросът ми е по повод килограмите.

# 545
  • София
Момичета, от всички изследвания, които правя най-голям проблем имам с разбирането на ниския феритин. Може ли от него да са ми симптомите като главоболие, умора и световъртеж. И какво се прави, за да се повиши- вече от няколко години го изследвам и все са под нормата стойностите. Хематолог ли да търся?

Феритинът е запасът от желязо в клетките. Ако години наред е под долна граница, то вероятно и самото желязо и ниско, а от тами  хемоглобинът. Те как са? За да се запълнят депата, трябва да се приема желязо. Аз пия Тардиферон или Тотема, последното бързо ми запълва недостига, а с първото поддържам след МЦ. Умората и световъртежът е много вероятно да са от ниския феритин и желязо, аз поне съм така - усетя ли, че ми се вие сят просто както си стоя, значи положението е зле, под долна граница.

Puppiii, ако включиш Т3, ТСХ ще ти падне още и ще се шашнеш още повече. Иначе аз си го набавям от Турция, за съжаление в Гърция го няма вече от година.

# 546
Аз проблем с желязо, хемоглобин не съм имала, освен с втората бременност.Феритин изследвахме по повод на оплакване от постоянна хронична умора, бвзсилие, депресивност( 6м. след Ковид).Беше 8 от долна граница 11.Така не невинаги има индикация за него при рутинни изследвания.
Gyga, имам много леко отклонение, при натоварване с глюкоза, на 60мин. Много лека форма, досега всички изследвания са ми били в норми, сама си назначих изследването, в търсене на причина за оплакванията ми.И като почнах да чета се оказа, че има връзка между хипофункция, поликистоза на яйчниците, та бях почти сигурна, че имам някаква форма на метаболитен синдром.Иначе инсулин и кр. захар никога не са ми били притеснителни.

# 547
Благодаря ти, ДХЗ!Питам така настоятелно, защото изглежда се докарах до по-сериозна хипофункция.Имам доста от симптомите от години, но съвсем се влошиха нещата в последните години.От половин година пък имам натрупване на мазнини по корема, ханша и ръцете.Спортувам, внимавам с храната, опитвам да спя достатъчно, но не отслабвам и грам.Нямам ИР, но след десетдневно полодуване по Лидия Ковачева си докарах хипо и изглежда надбъбречна умора.

# 548
А кортизол? Аз него не съм изследвала.

# 549
Кортизол не съм изследвала, но пък симптоми имам.Когато съм говорила с лекари за лабораторни изследвания за кортизол, са ми споделяли неформално, че малко лаборатории в Бг го работят коректно и се колебая дали да не го изследвам в Бодимед / уж те били контактни/, но във Варна няма.

# 550
Значи 1 седмица след високия резултат от тсх 20 пак пуснах контрола, като не съм започнала лечение, защото изчаквахме, та сега съм с тсх 13 . Как стана това….иначе ft4 ми е 15 (в референтни, но все пак ниско), а МАТ увеличени 230.
Сега кръвната захар ми е висока - 6,1….миналата седмица не беше така, надявам се като започна хормона да се нормализира.
Май ще включа някаква хранителна добавка с канела, куркума, джинджифил и много ще внимавам с храната…абе така като не подозира човек, че има нещо е мн гадно….

за съжаление проиграването на хормоните на ЩЖ , водят и до ИР и до по-висока КЗ...въобще мръдне ли едната жлеза и другите проиграват - навремето  имаше една приказка: като се завърти голямото колело , малките побесняват- та нещо такова се получава

# 551
catty m  по повод ниския ми феритин- изследвала съм желязо, то беше на горна граница, хемоглобинът ми също не е нисък. Не знам дали някой би ми провел лечение ако тези два показателя са в норма. Ако започна да приемам вит Ц дали може да се променят стойностите на феритина?

# 552
Щом има нормално/високо желязо - това е активното в кръвта което е, но не се трупат запаси - феритина, означава, че има някакъв проблем с движението/разпределението му в тялото. Затова тогава се гледа вече разширения железен панел - колко е сатурацията на трансферин, нива на мед и цинк, церулоплазмин и т.н. някъде нещо не е ок по веригата. Според мен потърси хематолог, ако е свестен би трябвало да обърне внимание на поднормен феритин.

# 553
  • Варна
Здравейте, дами! Не са добре нещата! Моля за съдействие! Това са резултатите от днес:

Пия еутирокс 62.5 мг, като м.Март резултатите бяха следните:

Чудя се как да корегирам дозата на еутирокса, като хем ТСХ да не пада прекалено, а пък да дигам ФТ4? За пролактина бях разредила приема на Достинекс на 10 дни, но явно ще се връщам на старата схема по 1/2 табл. на седмица.
Желязото, ами никога не ми е падало под референтните стойности. Най-ниското ми е било 17. Имате ли идея на какво се дължи (не съм в цикъл, след 3-4 дни евентуално ще съм) и с какво мога да го вдигна? Благодаря ви предварително за отделеното време! Не очаквах такива резултати... 🤔

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 16:06 от arogans

# 554
Изобщо не гледай стойностите на TSH. Води се само по FT3 и FT4.

Общи условия

Активация на акаунт