Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 579
  • 733
  •   1
Отговори
# 525
Каква е връзката между ИР и Хашимото. И аз съм с двете. Защо вървят заедно?

Връзката е по-скоро между ИР и Хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната), а не Хашимото (автоимунно заболяване).
Разбутана е ендокринната система а и двата проблема са заболявания на тази система. При хипотиреоидизъм има забавен метаболизъм, откъдето тръгват проблеми и с холестерол и с кр.захар и инсулин.

# 526
При започване на Л-тироксин да очаквам ли понижаване на килограмите?
Аз иначе спазвам зоната от миналата година(не съм много стриктна, но се опитвам) още не знаех, че имам проблем, много съм доволна от зоната.

# 527
  • Варна
Зависи колко е задълбочена хипофункцията. На теория при “оправяне” на хипофункцията, ще се забърза и метаболизма. Но това е теория и не е точно реалният живот. Да кажат хората с излишни кг и терапия. Аз съм без жлеза - изненадващо само в началото имах леко качване и колебания, после ги свалих пак естествено

# 528
Аз винаги свалям едни 3-4-5кг, които камвам, когато ТСХ мине над 2 и отиде над 3.5

# 529
Аз винаги свалям едни 3-4-5кг, които камвам, когато ТСХ мине над 2 и отиде над 3.5

От Л-тироксина ли ги сваляш?

# 530
Момичета, от всички изследвания, които правя най-голям проблем имам с разбирането на ниския феритин. Може ли от него да са ми симптомите като главоболие, умора и световъртеж. И какво се прави, за да се повиши- вече от няколко години го изследвам и все са под нормата стойностите. Хематолог ли да търся?

# 531
Момичета, след последната контрола стойностите на ТСХ и ФТ3 се оказаха на долната граница, ФТ4 е по средата. Ясно е че съм предозирала, макар да нямам никакви симпоми. Запекът е ужасен, подуване и качване на килограми бавно и постепенно. Според мен виновникът е ФТ3 и по тази причина реших да включа Т3. Моля за съвет, дали са правилни разсъжденията ми, както и с каква доза да започна. Другият ми въпрос е откъде се снабдявате с Т3, защото в Гърция не го намирам.

# 532
Момичета, след последната контрола стойностите на ТСХ и ФТ3 се оказаха на долната граница, ФТ4 е по средата. Ясно е че съм предозирала, макар да нямам никакви симпоми. Запекът е ужасен, подуване и качване на килограми бавно и постепенно. Според мен виновникът е ФТ3 и по тази причина реших да включа Т3. Моля за съвет, дали са правилни разсъжденията ми, както и с каква доза да започна. Другият ми въпрос е откъде се снабдявате с Т3, защото в Гърция не го намирам.

С какво сте предозирала? В хипофункция сте. Ако не приемате Т4, с него започнете, а не с Т3

# 533
Момичета, от всички изследвания, които правя най-голям проблем имам с разбирането на ниския феритин. Може ли от него да са ми симптомите като главоболие, умора и световъртеж. И какво се прави, за да се повиши- вече от няколко години го изследвам и все са под нормата стойностите. Хематолог ли да търся?
Да, възможно е симптомите да са от ниския феритин. Как са желязото, ЖСК и пълната кръвна картина? Иначе хематологът е правилният лекар в случая.

# 534

С какво сте предозирала? В хипофункция сте. Ако не приемате Т4, с него започнете, а не с Т3

Приемам Тирозинт 75 мг. всеки ден. Мисля, че не успявам да го конвертирам добре, защото всички симптоми на хиперфункция си стоят. Боря се да вкарам хормоните в норми вече доста години. Ако успея с ФТ3 и ФТ4, то ТСХ хвърчи.
ТСХ 0.294  /0.27-4,20/
фт3 3,88 /3,10- 6,10/
фт4 18,99 /12-22/

# 535
Аз го качих със Сорбифер по схема, трябва да видя как беше.За 2м и пак контрола.Чат-пат пак пия след цикъл по 10 дни, заедно с Неофолик и вит Ц.Ходила съм и на хематолог, но след като бях минала долна граница и тя само каза да ги го следя 1 път годишно и да внимавам с лекарствата, защото предозирането е опасно.

От Л-тироксина ли ги сваляш?
Независимо с какво- стане ли под 2 си заминават и качените килограми.Сега съм на Акутирокс от есента.

# 536

Приемам Тирозинт 75 мг. всеки ден. Мисля, че не успявам да го конвертирам добре, защото всички симптоми на хиперфункция си стоят. Боря се да вкарам хормоните в норми вече доста години. Ако успея с ФТ3 и ФТ4, то ТСХ хвърчи.
ТСХ 0.294  /0.27-4,20/
фт3 3,88 /3,10- 6,10/
фт4 18,99 /12-22/

Съсъ сигурност не сте предозирала и не сте в хиперфункция. Аз бих увеличила още малко Т4 и едва тогава можете да включите и Т3. Ако за хипер съдите по ниското ТСХ, то предположението ви е грешно

# 537
Изключително много благодаря за отговора. Да, от ниското ТСХ съдих. За толкова много години /над 15/ никога не съм виждала толкова ниски стойности.

# 538
не съм се тествала скоро - последно тестване 18.06:
TSH  -3.72
insulin 11.85
homa ind  2.92
 от тази дата имам свалени още 4кг
не вземам хормон, не вземам метформин - само диета и  отвреме на време защото забравям  Тироид код добавка. Единствено меря по често КЗ - най високо показание е 5.6 , обикновено се движи 5.1-5.2.
преди седмица направих изследвания на хормони на надбъбречната и хипофизна жлеза без пролактин (  нещо не ме е разбрала дамата на касата)..... оказа се че Тестостерона  и  17ОН прогестерон  са  малко под  норма, но DHEA и АСНТ обаче са прекрасни , кортизола е среден
Сега съм чуденка ЩЖ ли ми е проблемна или надбъречни  или понеже съм от 9мес в МП сега се компенсират гонадните жлези?  

относно Ентеросан Т - от линка нищо не се вижда за състава му
относно конопеното семе - не съдържа глутен (моя е грешката ), но съдържа голямо количество О3 , които потискат окислението на глюкозата - т.е тя остава в кръвта  и  проблема с ИР не се решава.

ПП  мисля че е добре да хвърлите едно око и на другите жлези - едната като се разбърка и се отразява на другите- т.е проблема може да е другаде, не в ЩЖ

Последна редакция: пт, 02 авг 2024, 11:37 от tky

# 539
Изключително много благодаря за отговора. Да, от ниското ТСХ съдих. За толкова много години /над 15/ никога не съм виждала толкова ниски стойности.

Не го мислете ТСХ-то. Хормона, който приемате е Т4. За неговите стойности се съди по ФТ4 и по него се дозира. За хиперфункция може да се говори тогава, когато ФТ4 и ФТ3 минат горната граница. Увеличавайте смело още малко. Симптомите на хипо и хипер могат да се объркат. И при двете има сърцебиене, умора и косопад дори, но ако имате запек си е чисто хипо.

Общи условия

Активация на акаунт