Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 654
  • 733
  •   1
Отговори
# 330
Момичета, някой има ли впечатления от специализираната болница по ендокринология в София?

# 331
Цоп троп и аз тук.. доста време ня бях се вясвала.. Доста години се дърпах и не приемах хормон. С Хаши и хипо съм. Да не кажа, че не ми го и изписваха, имаше моменти, в които исках да подобря качеството на живот.... Чрез хранителни режими, добавки и т.н държах TSH около 5, Ft3 и fT4 около долна граница. Симптомите, с които се борих си бяха напълняване, мъгла, запек и т.н. От 20 май приемам Акутирокс 100 микрограма в доза 2,00 ml. Имам близо двумесечен прием и за мое огромно разочарование резултатите ми са същите. Не знам къде греша .. От симптомите подобрение имам в качеството на съня и запека, но пък много се потя.. Давайте съвет. Ясно е , че ще се видим с ендокринолога, но пък има час чак след месец.. Да си вдигна малко дозата ? Ако правилно разчитам приемам малко под 50микрограма, т.като доза от 2,5 се равнява на 50 мкг.. Би било безсмислено да чакам 30 дни за час ...

# 332
Здравейте!
Не съм писала отдавна в темата и ще помоля за съвет.
Две години си карах на 50 мкг Л тироксин и се чувствах добре, но в началото на годинаха преживях много силен стрес ( не знам дали е от него) и хоп тсх 5.25. Моята лекарка излезе в майчинство и се наложи на сляпо да посетя друга колкото да ми помогне за дозата на хормона. Разбрахме се един 50, един 75. Месец по късно тсх 3.20. Сега не знам дали нещо да променям. Иначе аз тсх под 3 май не съм имала в нито един момент откакто се изследвам, на 42 години съм и не планирам да бременея Simple Smile

# 333
Ddany, много бързо искаш резултати. Още поне 1 година ти трябва, докато нагодиш дозата и симптомите да започнат да изчезват. За потенето помня, че аз също много в началото на терапията с хормона се потях. Кожата ми стана страшно мазна и около слепоочията ми излизаха пъпки. Все неща, които бяха нови за мен. С времето нещата се успокоиха и всичко изчезна. Дозата я вдигай само след изследвания. Особено в началото, докато се научиш кога как се чувстваш. И към теб, и към inqpro - не очаквайте лекар да ви дозира. Той дава насоките, вие знаете как се чувствате. И всеки ден се взима една и съща доза, а не такива шокови промени от 25 мкгр (50/75).Inqpro направо на 75 мкгр минавай.

# 334
Благодаря! Опеделено не очаквах да видя резултатите си такива, каквито ги виждах преди хормончето. Така ли пък грам не се повлияха.Ентокринологът ми си вдигна тел.. и ме консултира по тел.. колкото хубаво, толкова и ме замисли, но .. Посъветва ме да си вдигна дозата на 3 ml (аз мислех на 2,5), като изледвания и час да запазя след поне 45 дни. Върти ми се една мисъл, дали е възможно да не го усвоява организма ми!? От друга страва пък запека се пооправи и съня. Имам сериозен ПМС, което пак предполагам е бонус към ситуацията.. Явно ще трябва да пробвам..

# 335
Как могат да се регулират фт3 и фт4?

# 336
Пиеш еутирокс (Т4) попълваш резервите на фт4. Достатъчните резерви фт4 се конвертират в активния фт3. Така пък той се вдига.

# 337
И към теб, и към inqpro - не очаквайте лекар да ви дозира. Той дава насоките, вие знаете как се чувствате. И всеки ден се взима една и съща доза, а не такива шокови промени от 25 мкгр (50/75).Inqpro направо на 75 мкгр минавай.

По принцип лятото не се ли  намаля дозата на хормона? Чудя се просто ако мина изцяло на 75 да не объркам нещо, че и без това в жегите изобщо не се чувствам добре.

# 338
Няма категорична зависимост за намаляване на дозата спрямо сезона. Всичко е строго индивидуално. Моето дете напр, през лятото вдига дозите и на инсулина, и на еутирокса. Дойде ли септември, дозите падат. През лятото тсх винаги се превръща в голям проблем.
Има хора, които целогодишно не пипат дози и резултатите са им стабилни. И други, които трябва да намалят дозата. Просто трябва да разбереш къде си ти. Затова казвам, че лекар в тая посока няма да е полезен, защото трябва всеки месец да ходиш и накрая ще те отсвири като хипохондричка. Пускай през три месеца според сезоните контроли на тсх, фт3 и фт4 и ще видиш как се движиш. Иначе не се чувстваш добре, защото дозата не ти стига. Жлезата има отношение и към терморегулацията на тялото и настъпва страшен тормоз за нея. Когато започнеш лятото да се чувстваш нормално и добре в жегата, значи хормонът ти е достатъчен. Ако решиш да си останеш с тия дози, поне пий 62,5 мкгр всеки ден, а не това ужасно редуване. Това ти е 1 т от 50 и 1/2 т от 25 мкгр.

# 339
  • София
Здравейте,

Аз влизам да се похваля , най-накрая оптимални стойности на фт4 и Фт3, попълнени дефицити на в12 и  витД(макар, че за вит д може още) и желязо. Холестерола ми е в граници  което ме беше притеснило преди време.

Относно дозата на тсх и зависимостта от сезоните, при мен няма такава. И зиме, и лете си е една и съща.

# 340
Аз също не съм забелязала сезоните да ми влияят и съм на една и съща доза.

На теория уж функцията на жлезата се подобрява през топлите месеци и затова лекарите казват да се намалявала дозата през лятото. Пак на теория, ниския ТСХ говори за добри щитовидни хормони.

Но на практика нещата не стоят баш така при много хора.

# 341
Една смислена статия. Особено за новите в "занаята".
На мен напоследък много ми куца конверсията вероятно заради недоспиване. Откакто съм с Хашимото, толкоз криви резултати не съм имала. Ма, ще ги боря. Мрън-мрън. Сега зобя шуслерови соли с надежда за подобряване на конверсията. Ако има резултати, ще споделя.
https://simonavateva.bg/izsledvania-pri-hipotireoidizam/

# 342
  • Варна
И аз вече 3г не съм променяла доза според сезоните

# 343
Момичета, да се похваля с новите резултати от изследвания. Тези са от днес:

FT3 3.510 (1.58 - 3.91 pg/ml)
FT4 1.290 (0.70 - 1.48 ng/dl)
TSH <0.01 (0.35 - 4.94 IU/ml)

Резултатите от 27 май са:
FT3 2.89 (1.58 - 3.91 pg/ml)
FT4 0.900 (0.70 - 1.48 ng/dl)
TSH 0.122 (0.35 - 4.94 IU/ml)
TAT 0.9 (<4.11 IU/ml)
MAT 0.31 (0 - 5.61 IU/ml).
Бях взимала цинк+биотин и TSH е бил изкуствено занижен.

Взимам Еутирокс 162,5 мкгр, последните 6 седмици беше с тези мкгр:
100 мкгр от 29.05.2024
112,50 мкгр от 07.06.2024
125 мкгр от 12.06.2024
137,50 мкгр от 19.06.2024
150 мкгр от 26.06.2024
162,50 мкгр от 05.07.2024

Предполагам, че сега трябва да задържа на тази доза и да следя да не изпадна в хиперфункция, нали така? Дали трябва да направя изследвания след 2-3 месеца?

# 344
  • София
Днес бях на ендо, че ми трябваше електронна рецепта и тя изкоментира при ТСХ 1, че било "малко нисичко". Даже не обърна внимание на ФТ3 и ФТ4.

Но за сметка на това говорихме обширно за Оземпик (аз и исках де, но това ми беше последния въпрос).

Общи условия

Активация на акаунт