Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 643
  • 733
  •   1
Отговори
# 360
Нямам никакви симптоми на хиперфункция. Даже това лято понасям горещините по-добре, отколкото предишното, когато FT4 беше ниско, тогава имах чувството, че ще пукна от жега. Иначе моята доза вече е 162,50 мкгр, но за мое успокоение ще се изследвам след още един месец.

# 361
  • Варна
Радвай се на живота 🤗

# 362
Радвай се на живота 🤗
Благодаря! Heart

# 363
Аз не казвам, че Acid_Burn е в хиперфункция, а че мен ме е страх, да не видя нулите отпред, в моите изследвания.

# 364
ТСХ 0 не означава хиперфункция, а че жлезата не се стимулир да произвежда щитовидни хормони. Така се получава често при прием на хормон. Затова и много хора не пият достатъчно висока доза хормон, за да отшумят симптомите на хипофункцията, тъй като ендотата гледат само ТСХ и не се интересуват от нивата на ФТ4 и ФТ3. ТСХ пада още със започването на хормона в поивечето случаи. Много е трудно да се стигне хиперфункция, приемайки само т4. Аз съм била с ФТ4 30 и ТСХ 0 и пак съм била в хипо, защото ФТ3 беше на дъното.
Acid_Burn, ако се чувстваш добре, не го гледай това ТСХ. Не си в хипер със сигурност.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 09:23 от roxx

# 365
roxx, много ти благодаря! Изобщо не съм си помисляла за хиперфункция, щом само щитовидните хормони са индикативни за хипофункция, значи само те са индикативни и за хиперфункция. Все пак ще се изследвам отново след един месец, за да съм сигурна, че всичко е ок, още повече че ми предстои и пътуване в чужбина за две седмици и ще съм по-спокойна ако знам какво точно се случва със жлезата.

# 366
и пак съм била в хипо, защото ФТ3 беше на дъното.
При ФТ3 над норма, а другите в реф. граници как се тълкува?

# 367

Лоша конверсия, т.е. организмът ти не успява да преобразува T4 в T3 по някаква причина. T3 е "активният" хормон.
Макар че това - "в референтни граници", нищо не означава. Трябва FT4 да ти е в горната третина, а TSH под 2. Ако не е така, значи и те не са наред, като стойности.

Корекция: не съм прочела правилно, което прави мнението ми нерелевантно в случая!

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 16:38 от Гърне без похлупак

# 368
Благодаря.

# 369
  • Варна
За конверсията е добре да се види и реверсивния (обратен) Т3 - рТ3

# 370
  • Бургас
момичета, тези резултати ОК ли са
TSH  1.74 µUI/mL   0.27 - 4.2
FT4 13.11 pmol/L 12 – 22
FT3  4.22  pmol/L  3.1 - 6.8
TAT  15.98  UI/mL  < 115
MAT   7.36 UI/mL  < 34
Младеж на 22г., не пие никакви лекарства, пред 12 месеца бе на ендокринолог който е написал следното:  Леко завишен ТАТ, дискретни данни за трреоидит на Хашимото. Ултразвук: Дифузни промени в структурата на щитовидната жлеза по типа на автоимунно тиреоидно заболяване

# 371
Има хипофункция на щитовидната жлеза, но явно е налице и Хашимото (автоимунно заболяване), щом на ехографа са регистрирани изменения в структурата.

# 372
  • На брега на реката

Лоша конверсия, т.е. организмът ти не успява да преобразува T4 в T3 по някаква причина. T3 е "активният" хормон.
Макар че това - "в референтни граници", нищо не означава. Трябва FT4 да ти е в горната третина, а TSH под 2. Ако не е така, значи и те не са наред, като стойности.
Това, че Т3 е над нормата, не означава ли, че конверсията я има и то в повече?

# 373
Ухапа ме оса, стана сериозен отток, около педя, боли и сърби. Отидох  на лекар изписа урбазон, с Хашимото съм. Бихте ли ми казали дали Урбазона има негативно повлияване в нашето състояние?

# 374
Дори да има, слагай бързо урбазона, докато не е станало спешно състоянието!
Аз имам алергия към ухапване от пчела, реакцията се усилваше след всяко следващо ухапване в годините (като дете почти нищо, а след 25г за 15 мин ръката ми стана като даута ръкавица...). Имам винаги противоалергично за пиене, вземам двойна доза веднага, предупредила съм близките, ако видят че съм неадекватна и се подувам, веднага на лекар за инжекция...

Общи условия

Активация на акаунт