Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 634
  • 733
  •   1
Отговори
# 375
Това, че Т3 е над нормата, не означава ли, че конверсията я има и то в повече?

Ох, извинявам се! Simple Smile Прочела съм, че става въпрос за T3 под норма. Повечето борим именно този проблем.

# 376
ТСХ 0 не означава хиперфункция, а че жлезата не се стимулир да произвежда щитовидни хормони. Така се получава често при прием на хормон. Затова и много хора не пият достатъчно висока доза хормон, за да отшумят симптомите на хипофункцията, тъй като ендотата гледат само ТСХ и не се интересуват от нивата на ФТ4 и ФТ3. ТСХ пада още със започването на хормона в поивечето случаи. Много е трудно да се стигне хиперфункция, приемайки само т4. Аз съм била с ФТ4 30 и ТСХ 0 и пак съм била в хипо, защото ФТ3 беше на дъното.
Acid_Burn, ако се чувстваш добре, не го гледай това ТСХ. Не си в хипер със сигурност.

Моя приятелка е с Хашимото, с хормони в референтни стойности (но далеч от оптимални) и нейният ендокринолог ѝ е казал, че не трябва да взима хормон, защото жлезата ще престане да работи. Може ли да попитам как да оборя това твърдение? Защото нея я е страх да започне сама терапия, нищо че има симптоми, за да не си прецака уж жлезата. (Надявам се, че сте ме разбрали какво питам, защото дори и аз не знам как точно да си формулирам въпроса.)

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 16:55 от Acid_Burn

# 377
Ухапа ме оса, стана сериозен отток, около педя, боли и сърби. Отидох  на лекар изписа урбазон, с Хашимото съм. Бихте ли ми казали дали Урбазона има негативно повлияване в нашето състояние?
Мен ме Ухапа стършел преди 2 дни. Точно около педя беше оттока. Болката беше една нощ и много силна, после силен сърбеж. Ако имаш алергия и е животозастрашаващо - Урбазон. При нормална реакция на тялото, не бих.

# 378

Моя приятелка е с Хашимото, с хормони в референтни стойности (но далеч от оптимални) и нейният ендокринолог ѝ е казал, че не трябва да взима хормон, защото жлезата ще престане да работи. Може ли да попитам как да оборя това твърдение? Защото нея я е страх да започне сама терапия, нищо че има симптоми, за да не си прецака уж жлезата. (Надявам се, че сте ме разбрали какво питам, защото дори и аз не знам как точно да си формулирам въпроса.)

няма начин да накараш приятелката ти, да те послуша, щом  тя сама не е готова за това. В момента, за нея е важно, какво и е казал доктора. Само ще се напъваш и може да си развалите приятелството. Гледай себе си, по-добро, тя сама ще реши кога....

# 379

няма начин да накараш приятелката ти, да те послуша, щом  тя сама не е готова за това. В момента, за нея е важно, какво и е казал доктора. Само ще се напъваш и може да си развалите приятелството. Гледай себе си, по-добро, тя сама ще реши кога....
Благодаря, но не исках съвет, а отговор на въпрос. Тя все повече се вслушва в мен и това е последното нещо, което искам да оборя преди наистина да я оставя сама да реши.

# 380
и пак съм била в хипо, защото ФТ3 беше на дъното.
При ФТ3 над норма, а другите в реф. граници как се тълкува?

Когато ФТ3 е над нормата или близо до горната граница, а ФТ4 е на долната граница, тогава си е хипофункция. Жлезата е изтормозена и не успява да произведе достатъчно Т4, затова произвежда повече т3, който е с един атом по-малко. Един вид изкуствено завишено е. ФТ3 не се образува само от конверсия, а и жлезата произвежда една малка част. Тази малка част е всъщност завишеното ФТ3, защото конверсия няма от къде да дойде. Този ефект с високото ФТ3, обаче, е до време. В един момент и ФТ3 пада на долна граница и си става класическа хипофункция. Ниско ли е ФТ4, независимо от високото ФТ3, си се тълкува като хипофункция. При хипер ФТ4 и ФТ3 са над горната граница и то няколко пъти. С медикаменти е трудно да се стигне хипер, най-често се получава при Базед или начално Хашимото.

Acid_Burn Има го това с недоверието. При Хашимото все някога жлезата ще спре да работи. Хормона запълва липсващата част, докато в един момент изцяло замества функцията и. Със сигурност жлезата се отпуска след започването на хормона, ТСХ пада и не стимулира жлезата да произвежда хормони. Това е така, не заради хормона, а защото ТСХ пада. Но жлезата така или иначе не работи добре. А и в крайна сметка най-важното е да се чувстваме добре. Какво значение има дали работи или не работи пустата жлеза. Това положение с непиенето на хормон, заради що-годе добри стойности на хормоните може да продължи 10-20 години. Дали искаме такъв живот е въпроса само, за да запазим остатъците от вече неработеща жлеза.

Последна редакция: вт, 16 юли 2024, 10:06 от roxx

# 381
Здравейте, въпрос - С хипофункция съм, мисля да гладувам няколко дена, не е за първи път, тренирана съм дето се казва - взимам тироид код (L-тирозин), според вас да го спирам ли, докато гладувам или не?

# 382
roxx, благодаря! Тя вече усеща симптомите на хипофункция, но като че ли не ѝ стига смелост сама да започне хормон. Е, както казах - това ще ми е последният довод и след това ще я оставя сама да реши.

# 383
Здравейте, въпрос - С хипофункция съм, мисля да гладувам няколко дена, не е за първи път, тренирана съм дето се казва - взимам тироид код (L-тирозин), според вас да го спирам ли, докато гладувам или не?

Този въпрос шега ли е?

# 384
не не е шега... Все още нямам ''официална'' диагноза хипофункция , предстои ми преглед при ендокринолог, не възлагам много надежди обаче.

# 385
Имах предвид, първо - защо въобще ще тръгваш да гладуваш?! Ако действително си с хипофункция, гладът е тотално противопоказен за теб и само ще се влошиш. Второ - в зависимост от стойностите на хормоните ти, е възможно с този "L-Тирозин" да не вършиш никаква работа, а да ти трябва схема със синтетичен хормон.
Малко информация си дала. Ако искаш, публикувай изследванията си и сподели какво целиш.

# 386
Tози Л-Тирозин, лекар ли ви го изписва или сами си решавате да го пиете? С каква цел? По принцип питам, не авторката на последните няколко поста.

# 387
Гърне без похлупак,  мерси за коментара, наясно съм, че може да не върша никаква работа, скоро ще си пусна нова кръвна картина с нужните показатели за щитовидната. Като пусках преди известно време видях късно, че има само TSH и Т4..с ИР съм и си пусках да видя как върви нивото на инсулин, кръвна захар, хемоглобин, желязо, витД и триглицериди. Инсулинът върви бавно, но сигурно надолу. Със сериозна анемия съм , ето последните показатели TSH 1.41 реф.стойности 0.27- 4.20 mU/L
 T4 13.8 реф.стойности   11.0 - 24.0 pmol/L
Целта ми е да отслабна с поне 10 кг... гладувала съм и преди и е имало резултат, наясно съм ,че захранването е ключово, не вярвам,че мога да си навредя, ако спазвам всичко стриктно и съм запозната кое как.

Galina , сама си го изписвам (работя в медицинската сфера в чужбина), целта ми е подпомагане на щитовидната. Ще пусна резултатите ми ( август ) след приема му.

# 388
С анемия и ще гладуваш Thinking интересна концепция, но... Щом си си решила...

# 389

Galina , сама си го изписвам (работя в медицинската сфера в чужбина), целта ми е подпомагане на щитовидната. Ще пусна резултатите ми ( август ) след приема му.

добре, пиши после.
Само това не съм пробвала, но ако върши някаква работа за ЩЖ, дори и минимална, ще...

Общи условия

Активация на акаунт