Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 77

• 35 628
  • 733
  •   1
Отговори
# 405
  • Бургас
Мен ме интересува има ли начин да се вдигнат т3 и т4 без да пия медикамент. Доколкото съм разбрала едното го има в Б-я, другото трябва да се взима от Т-я или Г-я. Искам да избегна тези филми със спряно производство, изчезване на лекарства от пазара и т.н., но има ли изобщо как да стане без   медикаменти?

# 406
Да разбирам ли ,че е ок да ям пълнозълнест хляб или да си правя содена питка с лимец?
По повод на автоимунните - било добре протвовъзпалителна диета.

аз правя вкъщи безглутенов хляб - взимам 5кг пакети за машина , прибавя се 1 яйце, 350 мл вода , малко мазнинка, 450 гр брашно, суха мая 7 гр.
Всички вкъщи го харесват, аз хапвам веднъж - два пъти в седм по половин или 1 филийка, внимавам заради ИР.

# 407
Мен ме интересува има ли начин да се вдигнат т3 и т4 без да пия медикамент. Доколкото съм разбрала едното го има в Б-я, другото трябва да се взима от Т-я или Г-я. Искам да избегна тези филми със спряно производство, изчезване на лекарства от пазара и т.н., но има ли изобщо как да стане без   медикаменти?

Малко объркано си написала поста си и е трудно да се отговори.
Първо, за да почнеш да пиеш синтетични хормони, се правят редица изследвания и на базата на резултатите, се преценява какви (дали само T4 или и T3) и в какви дози.
T3 се почва (евентуално) поне година, след като си била на терапия само с T4, т.е. може въобще да не стигнеш до употребата на T3.
Не е трудно снабдяването. В България също се предлагат този тип синтетични хормони. Нищо не е необходимо да се поръчва от чужбина. Никакви "филми" няма. Simple Smile Сдобиването е лесно и безпроблемно.
Ако FT4 и FT3 са ти хронично ниски, това означава, че жлезата ти е неспособна сама да произведе тези изключително важни за организма ти хормони. При това положение, единствената алтернатива е хормонозаместителна терапия. Тя почти винаги е доживотна.

# 408
diabetes, може ли снимка на тези смеси за хляб? Може и на ЛС  за да не е спам. То в противовъзпалителната диета и мая не може.

# 409
Аз безглутенов хляб без мая
не можах да докарам по никакъв начин.

# 410
  • София
Включвам се само да предложа една алтернатива на хляба, която научих по времето, в което стриктно спазвах АП (автоимунен протокол) и когато ми се дояде хляб - приготвям и сега

100гр. брашно от касава
25гр. тапиока
25гр. кокосово брашно
щипка сол
около 50мл. ( честно, не знам точно колко е, ливвам на око, но да има мазнинка) зехтин
около 120мл топла вода (добавям, ако сместа е много ронлива, защото и трите брашна са много хигроскопични)
Разбърквам с лъжица и си правя мини питчици ( трябва да се притиснат, за да станат по-плоски, но не чак като тортила например). Пекат се около 38-40 мин. на 170 градуса (понякога ги слагам в ер фрайър) В зависимост от гъстотата на тестото могат да останат по-влажни отвътре, но и така са вкусни. От това количество докарвам 7-8 мини питчици, съхранявам ги в хладилника и си ги притоплям преди ядене.

# 411
  • София
Кой е българския Т3? Мислех, че в БГ не се продава.

# 412
Няма български аналог. Просто турският ("Тиромел") се продава и тук.

# 413
  • Бургас
Следя групите вжв ФБи помня едно изчезване на някой от препаратите. Имаше паника откъде ще си го набавят.

# 414
Гръцкият т3 го няма вече. Не знам дали дитирон се продава още. Но той е т4/т3 в съотношение 50/12,5.

# 415
Има турски Битирон, който е мисля със същия състав и съотношение. Не е много удачно такова съотношение в моя случай и няма как да го дозирам.

# 416
Здравейте!
Писала съм и друг път в темата.
Диагностицирана съм с Хашимото през септември 2023 г. Не ми беше изписан хормон тогава.
Тази година през март при ТСХ 3.2 ендокриноложката ми изписа Еутирокс - 12,5 микрограма на ден, тъй като планираме бебе.
Резултатите ми на 08.06.2024 г. бяха:
TSH - 4,19 (реф. граници: 0,27 - 4,5)
FT3 - 3,3 (реф. граници: 2,0 - 4,2)
FT4 - 1,61 (реф. граници: 0,93 - 1,8)

С това ТСХ ендото ми увеличи дозата по следния начин - 5 дни по 25 микрограма на ден и през уикенда 37,5 микрограма.
Чувствам се доста по-добре от преди и на 20.07.2024 г. пуснах отново някои изследвания, ще ги прикача тук като снимка.

Как мислите дали с тези резултати вече бихме могли да предприемем крачката за бебе?
Като добавки пия фолиева киселина в комбинация с витамини и минерали /Новалак/, витамин Д+К2 /BetterYou/ и омега 3 капсули.
Ще се обадя на ендото си в понеделник, но много бих искала да получа и мнения тук. Не бих предприела забременяване, ако не са ми в ред нещата.

# 417
  • София
Важно е докторът ти какво мисли, но на мен не ми изглеждат зле резултатите. При бременност веднага пускаш пак изследвания за ЩЖ и отиваш на доктор да те дозира и следиш всеки месец.

# 418
Много благодаря. Докторката каза да не си пипам дозата засега с тези резултати.

# 419
Здравейте. Нова съм в темата. През годините хормоните ми са били в норма при контролни изследвания. От тази седмица имам леко под нормата ft3, другите са в норма, но както разбирам от предишните коментари, това не означава, че са оптимални. Чакам да пусна и допълнителни полови хормони и ще коментирам резултатите с лекаря. Дотогава обаче ще съм благодарна за всяко мнение. Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт